Гърция гласува отново на 17 юни

Панайотис Пикраменос поема временното правителство
Обновена: 16 май 2012 15:48 | 16 май 2012 15:37, Елка Василева
1
Гърция гласува отново на 17 юни
Гърция отново ще гласува на 17 юни. Снимка: архив, Reuters

Новите парламентарни избори в Гърция ще се проведат на 17 юни.

Панайотис Пикраменос, който е председател на държавния съвет и ръководител на висшия административен съд, ще поеме премиерския пост във временното правителство, което ще има за цел да организира провеждането на вота.

До насрочването на нови избори се стигна, след като се провалиха преговорите за съставяне на правителство след проведените на 6 май парламентарни избори. През миналата седмица лидерите на партиите, постигналите най-добър резултат на изборите - Нова демокрация, СИРИЗА и ПАСОК, не успяха да съставят кабинет и върнаха получените мандати.

Още по темата

Президентът Каролос Папуляс проведе днес консултации с политическите лидери за назначаването на временен премиер, но съгласие не е било постигнато, посочва РИА Новости. По думите на единия от участниците в срещата – лидера на „Независими гърци“ Панос Каменос, президентът е предложил досегашния премиер Лукас Пападимос да остане на поста, но това не е било прието.

Съгласно конституцията в подобен случай президентът назначава за премиер ръководителя на едно от трите върховни съдилища и свиква парламентарни избори в срок от 30 дни.

Друг участник в консултациите – генералният секретар на Комунистическата партия Алека Папарига, каза пред журналисти, че лидерите на партиите са се съгласили, че правителството ще има техническа роля и няма да приема важни решения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари