ЕС и ЕЦБ се готвят, ако Гърция излезе от еврозоната

Първо официално потвърждение за разработването на такива сценарии
Обновена: 18 май 2012 16:12 | 18 май 2012 15:28, Елка Василева
81
ЕС и ЕЦБ се готвят, ако Гърция излезе от еврозоната
ЕС и ЕЦБ разработват сценарий, ако Гърция трябва да напусне еврозоната. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) разработват сценарии, в случай че се наложи Гърция да напусне еврозоната, посочи в интервю, публикувано днес, еврокомисарят по търговията Карел де Гухт, цитиран от Ройтерс.

Този коментар изглежда е първият, в който представител на ЕС потвърждава, че се вземат предпазни мерки за евентуално излизане на Гърция от валутния съюз. Носят се слухове за такива планове, но съществуването им не бе потвърдено, отбелязва Ройтерс.

"Преди година и половина може би имаше опасност от ефекта на доминото," посочи Де Гухт пред белгийския вестник на холандски език "Стандард", имайки предвид опасността дълговата криза да обхване и други страни от еврозоната като Испания и Италия, отбелязва ДПА.

Сега обаче и в Европейската централна банка, и в Европейската комисия има служби, които работят по сценарии за извънредна ситуация, в случай че Гърция не успее, добави той.

Де Гухт, който е бивш външен министър на Белгия, повтори познатото послание на ЕС до Гърция, че гърците нямат по-добър избор от придържането към непопулярните мерки за икономии в замяна на международната финансова спасителна помощ, отбелязва БТА.

Малко по-късно днес обаче говорител на Еврокомисията опроверга твърдението на Карел де Гухт.

"Европейската комисия решително отхвърля твърденията, че работи по сценарий за излизане на Гърция (от еврозоната – бел. ред.). Комисията иска Гърция да остане в еврозоната", посочва говорителят на ЕК Оливие Байи в писмено изявление.

Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу и еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен "от две години заявяват, че Европейската комисия иска Гърция да остане във валутния съюз. Това все още е вярно", подчерта Байи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
4
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
*** се от страх западните *** от такъв развой на нещата, понеже това ще инициира процесс на разпад на целия им гнусен съюз. А може и нещо по-сериозно като революция срещу световната плутокрация и престъпната банкерска върхушка. Голямо шубе ги тресе еврео-масонските сатанисти!...А вие, дето папагалски повтаряте клишетата на оффициалната пресса, просто сте жалки тиквенца. Соррим, ако съм ви засегнал.
68
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 11 години
IMAM SPESTYVANIA V GRACKA BANKA .KAKVO DA NAPRAVY
67
5
 
0
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
За да не фалира Гърция, което ще се окаже пагубно за България, предлагам да отделяме по 1 млрд. лв. всяка година и да ги предоставяме на гръцкото правителство. Предлагам същото да направят правителствата на Румъния, Турция, Македония и Албания. И всеки друг, обичащ гърците е свободен да се включи. И ще получи дълбоката благодарност на гърците и поклон доземи...!
66
1
 
4
 
! Отговори
поздрави за 70 преди 11 години
Духай таратора и ходи да гледаш овце за Катар. Здрав, прав мъж без работа е пълна ***. Дано синът ти не се метне на тебе и да чака на жена си. А и да не беше спал последните 20 години, докато грабиха държавата. Ти, ако искаш прати сина си на другия край на света, ама заради такива лузъри като тебе е невъзможно да се живее нормално тук. Само ревът и се вайкат като оплаквачки. А наплюнчения молив нали знаеш къде да си го завреш!
65
1
 
1
 
! Отговори
Айляк преди 11 години
И кво? Международни паспорти ли ще ни трябват, за да си почиваме в Гърция?
64
5
 
6
 
! Отговори
Да, ама Не!! преди 11 години
До 68:Здрасти сладур! От няколко дни плюча молив и се опитвам, да напиша програма за Патриотичното възпитание на сина ми. Много си прав, трябва да има такова. Ама какво да направя бе брат като аз лично от 1 г. съм без работа, жената я съкратиха преди 2 м. А синът ми след 12 дни ще бъде абитюриент. Как мислиш, дали ще му стане сватбения ми костюм. Нищо, че е старичък, но затова пък като истински патриот ми се иска, да те пратя от там, от където си излязъл. Специалн поздрав на ***!
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ецб да се готви за закриване - "европейска циркова банда"
62
6
 
17
 
! Отговори
да преди 11 години
Младите хора бягат от България защото още от люлката започва да ни се внушава колко е хубаво на запад и колко е лошо тук. Това чуждопоклонничество е резултат от "прекрасния" социализъм, който някоя носталгична баба или дядо периодично възхвалява. Трябва да възпитаваме патриотизъм и национално самочувствие у децата си, ако искаме да сме добре. Иначе ще си умрем самотни и заобиколени от *** след 50 сетина години.
61
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези които се кефят на Гърците,сигурно не знаят поговорката,че срещу ръжен не се рита и,че този който плаща той поръчва музиката,това е все едно да застанеш под един блок и да искаш да наплюваш някой който е на осмият етаж,ти плюваш и всичко пада на главата ти,Давит може да победи Голият само в приказките в живота е друго,големите риби изяждят малките,закона на джунглата!!!
60
1
 
14
 
! Отговори
Томас преди 11 години
62Световния капитализъм и световния комунизъм са еднакво зло - две страни на една монета
59
2
 
3
 
! Отговори
Томас преди 11 години
да се готвят за скалата, която идва към света - Даниил 2 глава
58
3
 
19
 
! Отговори
до 53 преди 11 години
И ние през 1997 г. бяхме всичките милионери в левове и си платихме част от дълговете на БГ. Сега това ще направят с обикновените гърци... ще им сложат 3-4 нули на драхмата и ще осъмнат бедни като нас - както при Виденов и Костов.
57
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И да добавим ,че работим за 400 лв ,на шестдневка.При 399 лв разходи ,е НИКОИ не го може!!!
56
4
 
12
 
! Отговори
Уго Чавес преди 11 години
Другари, световният капитализъм умря. Да построим нова стена със запада, да върнем плановата икономика, да възродим СССР и хлябът от 30 стотинки.
55
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гърците така се опариха от горещата блажна европейска супа,че вече и таратора ще духат!!!
54
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък като гледам като дисциплина ,трудови качества дори амбиципзност сме бетер германцито ,но ни е куца върхушката , а и сме опасни да се инвестира в нас можем да разцъвтим ,че тогава е лошо за ЕС и те хляб пазят.За гърците какво ,анархисти и мързеливци на които се изсипват манни небесни щото са "древни" уж според тъпата западна история ,но на ни.
53
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък като гледам като дисциплина ,трудови качества дори амбиципзност сме бетер германцито ,но ни е куца върхушката , а и сме опасни да се инвестира в нас можем да разцъвтим ,че тогава е лошо за ЕС и те хляб пазят.За гърците какво ,анархисти и мързеливци на които се изсипват манни небесни щото са "древни" уж според тъпата западна история ,но на ни.
52
2
 
13
 
! Отговори
ДО 55 преди 11 години
Прав си баце! То4но това е една от огромните спира4ки която не ни позволява да се движим напред....дребния дяволък, тарикатлък, злобата, зависта....но най-ве4е дупедавни4еското ни поведение с което се прославихме и за това който дойде тука, уж на гости, и по4ва да ни опъва гемовете и да ни размахва с пръст и ние вместо да се обединим, да се опъл4им...ни като сритано ку4енце се овъртаме само, скимтим и въртим опаш4ица! Жално ми е като говоря така защото си оби4ам родината и не искам да е така но.
51
4
 
2
 
! Отговори
те това е преди 11 години
Корав , ми едно е 6 дневен цирк , друго е 65 години , но не се бой руснаците си платят за дяволъка с възможно най високата тарифа на стойност трилион долара и окончателно сриване на кретенизките им амбиции за власт тоест си останат сами в евро азиатския съюз .
50
1
 
20
 
! Отговори
до 48 преди 11 години
И ти смяташ че българската народопсихология да се задоволяваме с малко,да живеем винаги на ръба на мизерията и да хитруваме на дребно е основание за гордост ? Разликата между нас и гърците е в друго - те са готови да мизеруват,но това ще е техен избор.Не под давление на ЕС,ЕЦБ,МВФ или кой да е...Те ще решат сами.За разлика от нас,дето който не е пожелал не ни е диктувал как да живеем.