Гръцката държава ще рухне напълно без еврото

Страната не може да избегне мерките за икономии, пише "Икономист"
Обновена: 18 май 2012 17:29 | 18 май 2012 17:29, Елка Василева
135
Гръцката държава ще рухне напълно без еврото
Със или без еврозоната Гърция не може да избегне мерките за икономии. Снимка: архив, Reuters

За две големи заплахи, пред които ще бъде изправена еврозоната, ако Гърция се оттегли от валутния съюз, пише в анализ британското списание "Икономист".

Списанието посочва, че централните банкери вече открито обсъждат възможността за излизане на Гърция от еврозоната, което има и нарастващ брой привърженици. Те смятат, че Гърция ще спечели от една по-евтина валута и че създаването на по-тесен фискален и финансов съюз между останалите членове на еврозоната ще бъде по-лесно без страна, която на първо място изобщо не би трябвало да се присъединява.

"Грешно е обаче да се претендира, че излизане на Гърция е лесен или желателен изход. Преди да е прекалено късно, гръцките политици трябва да бъдат честни за това какво значи едно излизане на Гърция" от еврото, пише "Икономист". "А политиците в Европа трябва да действат по-смело, за да защитят останалата част от еврозоната в случай на най-лошото", допълва списанието.

"Икономист" посочва, че със или без еврозоната Гърция не може да избегне мерките за икономии, като изтъква, че ако Гърция се оттегли, ще й е необходимо "дори по-силно лекарство".

Гърция може и да е малка страна, но едно излизане на Гърция от еврозоната няма да е малко събитие и ще струва на европейските банки, фирми и данъкоплатци много пари, пише още списанието.

Първата от заплахите, които "Икономист" вижда в излизането на Гърция от валутния съюз, е заразата. Вече никой не вярва, че ръководството на еврозоната е готово да вземе подходящите мерки, за да убеди пазарите, че никоя друга страна няма да излезе от валутния съюз. Европейската централна банка е единствената надеждна защита срещу широката зараза и разпад на еврозоната, но никой не знае точно доколко тази банка е склонна да направи всичко, за да запази стабилна банковата система.

Другата заплаха е, че евентуално излизане на Гърция от еврозоната ще доведе до пълно рухване на гръцката държава.

Политическата ситуация е вече хаотична и ще стане още повече такава, ако страната се оттегли от валутния съюз.

Ако една рухваща политическа система не може да управлява финансовите си проблеми, ще е нужно печатане на пари.

А то ще предизвика катастрофална хиперинфлация, която сериозно ще влоши икономиката на Гърция, смята "Икономист", цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
0
 
! Отговори
гръцка цигания преди 8 години
Като са прогнозирали от ЕС, че ще има трудности с връщането защо са продължили да инвестират !??!
109
1
 
6
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
*** се от страх западните *** от такъв развой на нещата, понеже това ще инициира процесс на разпад на целия им гнусен съюз. А може и нещо по-сериозно като революция срещу световната плутокрация и престъпната банкерска върхушка. Голямо шубе ги тресе еврео-масонските сатанисти!...А вие, дето папагалски повтаряте клишетата на оффициалната пресса, просто сте жалки тиквенца. Соррим, ако съм ви засегнал.
108
3
 
3
 
! Отговори
Паток преди 11 години
Гърция ще рухне без еврото, а България ще рухне въпреки всичко !!!
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
q ne pishte prostotii garcia da falira pak shte dobre ot 50 gogini trypat,a balgarite samo ryshat i kradat.
106
2
 
1
 
! Отговори
Steliqn преди 11 години
Vse o6te rabotq v Gurciq-i vzimam 1800euro kato zavar4ik.Mai Bulgariq e v kriza mi se stryva.Nikoga pove4e nqma da se vurna v Bulgariq-predpo4itam gruckata kriza.
105
3
 
14
 
! Отговори
Прости истини преди 11 години
Не виждам с какво ние сме по-добре от гърците, та е пълно с "патриотарски" коментари. На фона на около 2000 евро гръцка заплата и 700 евро гръцка пенсия при едни и същи цени на основните стоки и услуги, кой е по-зле? По-зле от България няма никъде в ЕС.
104
0
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
Когато видя гъркини да гледат български пенсионери за по 2 евро на час, каквото в момента е заплащането на българкит гледащи гръцки пенсионери, ще повярвам, че в Гърция има криза по-тжка от тази която вече 25 години си я има неизменно в България.
103
3
 
9
 
! Отговори
tiensien преди 11 години
Много ме боли за гърците...Познайте какво ме боли,че гърците са в криза...
102
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еее нема гърчуля вече цела Европа да работи за вашия г*з.
101
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изкуфял старец от село Правец ,кой е той ?Неее ! Не е Дядо Йоцо ,той е от друго село !!!
100
0
 
7
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ до №77 преди 11 години
*** е баща Ви, че се е мултиплицирал в още по-голям ***, т. е. Вас. Мнението ми е не за "черноработниците", а за новия елит на България, една прослойка от младежта, призвана да създаде просперитета на Родината. Те именно се мръщят на заплата по-малко от 1000 евро, сравнявайки се с гръцките си връстници. В чужбина българчетата са използвани най-безогледно, като не им позволяват растеж до отговорни ръководни позиции. Същата политика прилагат евреите спрямо палестинците от заграбените земи
99
1
 
7
 
! Отговори
Дедо Йоцо преди 11 години
Продават се гречки островиии! По 1 милион евро единия, топли островииииии! Тасос, Самотраки, Лесбос, Крит...Айде, не останахаааааа!
98
3
 
15
 
! Отговори
ivan преди 11 години
Сто години след огромната несправедливост от Балканската война ще е хубаво Гърция най-после да си плати!NO MERCY,GREECE!
97
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колкото и да "джафкате" ,гърците са Хора и за това всички ги уважават,всички се мъчат да ги "задържат на повърхността" ! Заради такива като вас ,гледат на българите като на улични *** !Присмяло се магарето и нарекло петела "главчо"!!!
96
3
 
11
 
! Отговори
рр преди 11 години
Колкото маслини произведат толкова ще ядат!
95
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** са гърците ...***...подъл и долен народ докарал много беди на нас българите ако прочетете история...ходих там гледах ги какви са селяни *** и се питах -това ли са наследниците на Великата гръцка демокрация.....нагли и долни мошенници..ограничени и доволни в невежеството си като прасета в ***....българите сме сто пъти по-качествен народ....
94
0
 
20
 
! Отговори
до 100 от 99 преди 11 години
Мисля, че не си прав. В БГ никой няма да допусне на пазара толкова торени зеленчуци. В ГЪРЦИЯ МОЖЕ. Брал съм домати в оранжерия висока три метра. Като станат доматите високи 2.5 метра ги прекършваме да не растат повече, че ще пробият найлона отгоре. Той е специален за оранжерии - по-добър е от стъклото. Доматите се берат със стълбички. Но ги берем съвсем зелени. Отначало мислех, че ще пътуват дълго и по време на пътуването ще доузреят. Но не било така. Нашите домати ги видях в магазина в близкият град - Лехена, област Патра. Напълно зелени. Не след дълго разбрахме причината. Тук - там, където има пропуснат домат и узрял на стеблото, като речеш да го ядеш, той отвътре е на каша. От многото торове. И ни убеждаваха, че тия домати така се ядели - зелени. Боже упази. Просто там в името на печалбата не се спазват никакви правила.
93
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Човек трябва да получава това, което е изработил. Но в Гърция не е така. Там работиш 300 /триста/ дни и получаваш минималната пенсия, която е 700?. Триста работни дни са около година, като махнеш почивните дни. Заработил ли си е пенсията тоя грък. Пенсионира се на 60 години и я получава до 85. И откъде тия пари? Все от европейските заеми. Сега как да спрат пенсията на някой старец, който няма с какво друго да преживява? Но не е виновен старецът, а тия, дето са приели такива странни закони.
92
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Професорът е прав. И за нас ще е зле. А, върнат ли се хилядите работници, които сега са в Гърция, ще стане още по-зле. Те там не са забогатели. Нали каквото изкарат го пращат на близките си в България. Това са хиляди потенциални безработни.
91
3
 
13
 
! Отговори
Професора преди 11 години
Да гърците са харчили повече отколкото произвеждат и да това не е правилно.Но замислете се,че съседна на нас държава,която изпада във фалит е лошо и за България и за региона и инвеститорите ще бягат надалеч,а ние няма да можем да изнасяме и малкото неща,които произвеждаме за Гърция.