Сърбите наказаха опитите за икономии

Начело на страната застана преследващия по-тесни връзки с Русия Томислав Николич
21 май 2012 10:24, Бойчо Попов
9
Сърбите наказаха опитите за икономии
Привърженици на Николич празнуват победата. Снимка: Reuters

Сръбските гласоподаватели дадоха поредния сигнал на недоволство срещу инспирираните от Европейския съюз мерки за ограничаване на разходите. Това стана на вчерашните президентски избори, на които Борис Тадич бе заменен на поста от преследващия по-тесни връзки с Русия лидер на Прогресивната партия Томислав Николич, пише Bloomberg.

Предварителните резултати показват, че Николич е събрал 49,8 на сто от гласовете, докато за трети мандат на Тадич са гласували 47 на сто. Официалните резултати се очакват по-късно днес.

Кампанията на Николич бе изпълнена от националистическа реторика за ситуацията в Косово и отхвърляне на политиките за ограничаване на разходите, които се налагат на Сърбия от Европейския съюз.

Както е известно, страната получи статут на кандидат за членство в ЕС на първи март, след като президентът Борис Тадич пое ангажимент за изпълняване на серия от условия. Те включваха предаване на Радован Караджич на Трибунала в Хага, подобрение на отношенията с властите в Косово и по-строг контрол върху фискалната политика.

„Сърбия няма да се откаже от пътя си към ЕС, но няма и да изостави хората си в Косово“, категоричен е Николич. В неговите идеи е подобряване на отношенията на Сърбия както с ЕС, така и с Русия.

„Това е резултат от протестен вот, който показва дълбокото недоволство на сърбите от сложната икономическа и социална обстановка, която се усложнява от нестабилната позиция на страната“, коментира за Bloomberg Лаза Кекич от Economist Intelligence Unit.

Борис Тадич се оттегли от президентския пост през април, осем месеца преди да изтече неговият мандат. Изборите за нов държавен глава бяха насрочени за 6 май, когато в страната се проведоха и избори за парламент.

На парламентарните избори неговата демократическа партия се класира втора, а победата грабна партията на Николич. Идеята на демократите бе да формират коалиция с класиралите се трети социалисти, но и до днес Сърбия е без правителство.

Заедно социалистите и демократите имат 111 места в 250-местния парламент. Партията на Николич и евроскептиците на бившия премиер Воислав Кощуница имат 94 депутати.

„Победата на Тадич не е била условие за формиране на парламентарна коалиция“, обяснява лидерът на левите Ивица Дачич след публикуването на първоначалните резултати. Самият Тадич пък отхвърли информациите, че ще оглави евентуалното ново правителство.

Още новини за Централна и Източна Европа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: Сърбия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Nikolic izobshto ne e nacionalist a poredniqt politicheski prodajnik.Nqma nikakvo znachenie za koi se glasuva v Evropa.Izkliuchenie e Viktor Orban, premierut na Ungariq.
6
8
 
10
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Браво на братята сърби, всички славяни трябва първо да гледат към Русия и след това в другите посоки! Ние пак показахме, че сме най-големите балъци в Европа и цената на това се вижда през последните 22 години - американска колония и анадолски вилает, най-бедни, най-болни, най-умиращи!
5
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сърбите въобще не са дорасли за есте трябва да се движат в пакет с косово албания и фиромците
4
9
 
17
 
! Отговори
щастливи кокошки преди 11 години
Смешни сърби и гърци не щaт да се наведат като нас световните *** баба им Меркел да ги мине с дилдото. Затягайте колана братя пенсия на 99 год
3
5
 
8
 
! Отговори
реалист преди 11 години
В момента една лудост върви в Европа. Като дойдат левите щяло да се сложи край на икономиите. Нали Оланд е президент на Франция, защо не спре съкращенията на 3000 души в авио -превозвача. Аз също искам голяма заплата и пенсия, но няма пари. Само с ЛЕВАШКИ ПРИКАЗКИ НЕ СТАВА.
2
6
 
13
 
! Отговори
VASILISQNISGERMANI преди 11 години
KLIOPAM GI SARBITE....ZASCHTOTO SA NACIQ...
1
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Идеята е да се живее в мир и разбирателство. Няма да стане ако се рита срещу ръжена. Забавяне на Сърбия е във вреда на региона.