Тадич готов да стане премиер на бъдещ кабинет в Сърбия

Той посочи, че приоритети ще са му бедността и безработицата
28 май 2012 07:55,
5
Тадич готов да стане премиер на бъдещ кабинет в Сърбия
Борис Тадич. Снимка: Reuters

Бившият сръбски президент и лидер на Демократическата партия Борис Тадич е готов да стане премиер на бъдещо правителството. Той заяви това снощи на пресконференция след заседание на партията си, предаде ИТАР-ТАСС.

По думите му принципно съгласие по този въпрос е постигнато на преговорите с парламентарния блок на Ивица Дачич "Социалистическа партия на Сърбия - Партия на обединените пенсионери на Сърбия - Единна Сърбия".

"Ако нашите коалиционни партньори се съгласят да приемат общи цели и план за работа, аз съм готов да стана премиер", каза Тадич. Той отбеляза, че днес главните проблеми на Сърбия са бедността и безработицата и добави, че като бъдещ правителствен ръководител смята да насочи усилията към решаването именно на тези проблеми.

Още по темата

"Освен това е необходимо да продължим борбата с организираната престъпност и корупцията", посочи той. "Така планираме да реформираме обществото и да го доближим до равнището, необходимо за европейската ни интеграция", каза Тадич и добави, че членството в ЕС ще се превърне за сърбите в инструмент за повишаване на жизненото равнище.

Лидерът на Демократическата партия каза, че вярва в скорошно сключване на споразумение за парламентарно мнозинство и в съставяне на правителство с блока на Дачич. За да се осигури мнозинство от 126 мандата в 250-местния парламент, ще е необходимо да се привлече и трети партньор, но този въпрос ще се обсъжда по-късно, каза Тадич.

На въпрос дали избраният за президент на Сърбия Томислав Николич ще подкрепи кандидатурата му за премиер, Тадич отговори, че това ще се решава след бъдещи преговори с него и в съответствие с Конституцията и законите на страната.

На парламентарните избори на 6 май демократическата коалиция на Тадич зае второ място със 67 мандата. На трето е блокът на Дачич със 44 места. Победилата Сръбска прогресивна партия на Томислав Николич има 73 мандата, но в крайна сметка се оказа в малцинство, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
рави Рави преди 11 години
Тадич е палава демонократична ***...каквито са повечето шабес гои...
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Балканска работа. Всеки, добрал се до властови позиции, е готов за всеки пост! Кеф ти президент, кеф ти министър председател, кеф ти завеждащ пожарната. Винаги готови! Ама че, вместо да гаси - пали, вместо да управлява - засилва хаоса, че вместо да си приема парада и награждава с ордени и медали - се хили като *** и говори глупости, няма значение. Тези хора са готови за всяка отговорност със своята безотговорност!
2
1
 
2
 
! Отговори
Иво преди 11 години
Популистче
1
2
 
6
 
! Отговори
? преди 11 години
Първо не беше-директно заяви,че няма да стане премиер веднага след загувата на изборите-после "готов".Как един бивш президнт,който бе наказан от избирателите си за несправяне,ще се справи с по-трудната задача на премиер,се питат на запад и избирателите на Николич?!Но това е стил на всички социалисти-никога не се знае кога са искрени-и на нашите.