Гърците не щат да излизат от еврозоната

"Чужденците – вън" скандираха на шествие на крайнодясната "Златна зора"
Обновена: 30 май 2012 10:21 | 30 май 2012 10:21, Елка Василева
99
Гърците не щат да излизат от еврозоната
Привърженици на "Златна зора" на факелното шествие. Снимка: Reuters

Мнозинството от гърците - 80,9 на сто желаят страната им на всяка цена да остане в еврозоната, 77,8 на сто се обявяват за корекция на меморандума за икономиите, а 66,4 на сто казват, че биха предпочели коалиционно правителство, пишат вестниците днес, като се позовават на социологическо проучване.

Резултатите от него сочат, че консервативната партия Нова демокрация, която подкрепя мерките за строги икономии като начин за излизане от кризата, ще получи най-много гласове на парламентарните избори на 17 юни.

Непосредствено след нея е Коалицията на радикалната левица СИРИЗА, която се обявява против плановете за строги икономии, а социалистите от ПАСОК, които също подкрепят мерките за преодоляване на финансовата криза в Гърция, са класирани на трето място.

Междувременно снощи с факли в ръце и с призиви "Чужденците - вън" близо 2000 привърженици на крайнодясната партия „Златна зора“ преминаха по улиците в централната част на Атина.

Факелното шествие на десницата, което бе охранявано от подсилени полицейски екипи, приключи без произшествия.

Партията Златна зора спечели 7 на сто от гласовете на изборите, състояли се на 6 май, и 21 депутатски кресла в 300-членния парламент. Някои от лидерите на партията не скриват адмирациите си към Адолф Хитлер.

Изборите на 6 май не доведоха до съставяне на правителство заради силните противоречия между представените в парламента партии дали Гърция трябва да спазва постигнатото през март споразумение с ЕС и МВФ за отпускане на финансова помощ срещу драстични мерки за икономии. Новите избори са насрочени за 17 юни.

От своя страна президентът на Франция Франсоа Оланд призовава гърците да подходят внимателно на парламентарните избори на 17 юни, като изтъкна: "Вашият избор ще има последствия не само за вас, но и за нас".

„Гърците са дали много в последно време и заслужават нашето уважение“, заяви още Оланд в интервю.

Факт е, че има много богати гърци, които не си плащат данъците и това не трябва да се допуска. Мисля обаче, че не е правилно да кажем на гърците: "вижте положението си, сравнено с африканците, които живеят по-лошо от вас". Не, нужно е уважение и аз съм за това уважение, казва Франсоа Оланд.

В интервю за лондонското издание "Гардиън" в събота управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард изтъкна ширещата се практика на неплащане на данъци в Гърция, заявявайки, че гръцкият народ трябва да помогне сам на себе си. Тя изтъкна, че съчувства много повече "на малките деца в селско училище в Нигер, които учат по два часа дневно заради отсъствието на елементарни условия и силно искат да получат образование".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
4
 
! Отговори
Do onasis преди 11 години
Ei brambar onasis li si ili onanasis,malaka idva vremeto da bade6 s uvesil nos na moita porta 4e togava takav tatar ste ti dam 4e kato kixne6 ste se nasere6
89
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Vizantiicite sa lukavo pleme, kade 6te izliat ? Ne eglupav toq koito qde banicata, glupav e toq koito mu q dava !
88
10
 
6
 
! Отговори
левчев преди 11 години
Хахаха, с парите които ще спечеля в Гърция ще стана убавица, а в България от бедност и мизерия ще се превърна в ***, нема да имам пари дори козмите на п*ката да си обръсна, хахаха. В Гърция ще мина на диета и качествена храна, а не тук да ям л****. Ще си купя и качествени парфюми, пък тук нека селянките се плискат с водичка от мизерия. Що за глупости дрънкате бе, скотове, ***, нагъзани и покорни заспали ***!
87
1
 
4
 
! Отговори
До Ратка Пиратка преди 11 години
Ех Ратке,Ратке!!! Сигурно като си отвориш устата се вижда асфалта,а? Дано в тая криза да не ти изпусне семеринга.
86
4
 
9
 
! Отговори
GR ECONOMIST преди 11 години
Единствения шанс ЕС да излезе от кризата е да замени слабото еврото със стабилната гръцка драхма!
85
10
 
5
 
! Отговори
ONASIS преди 11 години
Гърция като се разкашля,монголотатарчетата треска ги хваща !
84
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Европа си е преценила, Европа им дала пари...а, на нас няма и да ни даде, какво даваме ние на света - мафия, корупция и ***. Така, че първо българино си оправи своята ***, пък след това критикувай, завистлива твар. И вън и извън Еврозоната Гърция пак ще е добре, а ти цървуланино ще сърбаш голата супа, ако изобщо и супа имаш!
83
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО РАБОТЕЩИТЕ В ГЪРЦИЯ:ГОВОРИТЕ МИ КОЛКО ХУБАВО ПЛАЩАЛИ В ГЪРЦИЯ, МИЛИ НАИВНИЦИ, НАЛИ ЗНАЕТЕ ЧЕ ТЕЗИ ПАРИ ВИ ГИ ПЛАЩА ЕВРОПА, А НЕ ГЪРЦИЯ? ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ В СРАВНЕНИЕ С РАБОТЕЩИТЕ В ИСТИНСКАТА ЕВРОПА, ЗАПЛАТИТЕ В ГЪРЦИЯ СА ТРОХИ.
82
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много ясно че не щат да излизат, иначе ще им лъснат насраните ***.
81
9
 
3
 
! Отговори
до 80 преди 11 години
Хахаха, с парите които ще спечеля в Гърция ще стана убавица, а в България от бедност и мизерия ще се превърна в ***, нема да имам пари дори козмите на п*ката да си обръсна, хахаха. В Гърция ще мина на диета и качествена храна, а не тук да ям л****. Ще си купя и качествени парфюми, пък тук нека селянките се плискат с водичка от мизерия. Що за глупости дрънкаш бе, ***. Прочистване, прочисти си тъпия и задръстен мозък.
80
3
 
22
 
! Отговори
упса преди 11 години
Чужденците сами ще се махнат,но ще трябва сами да си миете кенефите,макар че скоро и те ще станат неизползваеми,като знам какво ви чака.
79
2
 
15
 
! Отговори
antiES преди 11 години
и защо трябваше да загубят толкова време и пари в протести и бунтове ??????
78
5
 
9
 
! Отговори
Ratka Piratka преди 11 години
Каква икономическа криза в Гърция? Поне не пишете глупости за вътрешна консумация!Аз и моите колежки компаньонки, в хоризонтално положение заработваме само за 1 седмица в Гърция, това което заработвахме за цял сезон на Слънчев бряг! Яка пичка,калпав к-р рани!
77
2
 
10
 
! Отговори
300 преди 11 години
"300-членния парламент" за няколко милиона калпака -и после правили икономии и 100 депутата са им много на кривокраките.
76
7
 
14
 
! Отговори
чиста България преди 11 години
Затова всички красиви женки, забягнахме в Гърция. Кака ви Ратка=яка пичка калпав к*р храни.--Ха, ха, в Гърция забягнаха ***, косматите, кривокраките, смрадливите и други орунгелести дебилки. Най-добре там да си стоят. България има нужда да се поизчисти от шлаката.
75
11
 
6
 
! Отговори
Ратка Пиратка преди 11 години
Аман от леваци и мухльовци.Затова всички красиви женки, забягнахме в Гърция. Кака ви Ратка=яка пичка калпав к*р храни.
74
3
 
29
 
! Отговори
факт преди 11 години
"Великите" елини се оказаха най-обикновени гръцки бедняци, които са се хванали за полата на мама Европа и чакат да ги нахрани и да им обърше сополите.
73
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що им е на другарите от евросъюза да им пука за нас. Ало, българино осъзнай се, Гърция е фактор и има култура, пък ти нямаш нищо освен голи претенции и крадливи властимащи, нема да им пука, разбира се.
72
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха, а в България не искарватели свестните жени ***, и ан *** не викате ли "яки пички" , точно българският мъж боготвори ***. Така че по-добре *** навън , но с пари, а не тук без пари. Нали такова ви е гнусното мислене, на хак да ви е да видите колко сте бедни и с извратено съзнание.
71
3
 
8
 
! Отговори
ан преди 11 години
ИСКАТ НЕ ИСКАТ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНАТ ДА ЖИВЕЯТ СПОРЕД ЧЕРГАТАСИ. ОТ КЪДЕТО СА ТРЪГНАЛИ ТАМ СЕ ВРЪЩАТ. ЗЛАТНАТА КОКОШКА УМРЯ. НЕМОЖЕ ДА ЖИВЕЕШ НА ШИРОКО И КАКТО СЕ КАЗВА СЪС ЧУЖДА ПИТА ПОМЕН ДА ПРАВИШ. ПОЖИВЯХА ПОИГРАХА ХАПНАХА ПЙИНАХА И НАКРЯТ ТРЯБВА ДА СИ ПЛАТЯТ СМЕТКАТА. САМО ЕДНО НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА. КАК ВЛЯЗОХА ВЪВ ЕВРО СЪЮЗА БЕЗ ДА ГИ УНИЩОЖАТ КАКТО НИ УНИЩОЖИХА НАС? ЗНАЧИ ДРУГАРИТЕ ЕВРО ПЕДЕЛВАЙСИ МЕРЯТ СЪС ДВОЙНИЯТ АРШИН. НО ПО ВСИЧО ЛИЧИ ЧЕ ЕВРО СЪЮЗА СЕ РАЗПАДА. ДА ИМ Е ЧЕСТИТО РАЗПАДАНЕТО.