Сръбският президент: Не е имало геноцид в Сребреница

Извършено е голямо престъпление от сърби, но не геноцид, смята Николич
1 юни 2012 21:39,
94
Сръбският президент: Не е имало геноцид в Сребреница
Томислав Николич. Снимка: Ройтерс

Сръбският президент Томислав Николич заяви, че в босненския град Сребреница не е имало геноцид през юли 1995 г. Съобщението е на AFP, която цитира интервю на Николич пред националаната телевизия на Черна гора.

“В Сребреница не е имало геноцид. Много е лесно да се отправят обвинения и да се доказва пред съд, че някакво събитие е било геноцид“, твърди сръбският президент. “В Сребреница е било извършено голямо престъпление, извършено е от сърби, от представители на сръбския народ, те трябва да бъдат открити, съдени и наказани“, добави той.

През лятото на 1995 г. босненската сръбска армия под командването на генерал Ратко Младич изби около 8000 мюсюлмани след падането на град Сребреница. Това беше най-кървавото клане на цивилни граждани в Европа след края на Втората световна война.

Днес за това престъпления пред Хагския трибунал отговарят Младич и бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич.

На въпрос дали скоро ще направи посещение в Сребреница Николич бе категоричен: “Престанете да питате непрекъснато, всеки месец - два дали сръбския президент ще отиде в Сребреница. Моят предшественик е бил там и е почел паметта на жертвите. Защо всеки президент трябва да прави това?“

Доскорошният държавен глава Борис Тадич беше първият сръбски президент, посетил Сребреница - на 11 юли 2005 г. по повод 10-ата годишнина от клането, а през 2010 г. повтори посещението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
те тези дето правят геноциди никога не си признават.никой човек не иска война и смърт или нация ми политиците те са виновни.щом в Сърбия няма много *** това достатачно говори за тях.С турция и Гърция се разбираме и Румъния но с тея Сърби и техната колония Македония не .Албанците не ги знам какви са казват че са по лоши и от Сърбите .
77
0
 
8
 
! Отговори
ана преди 11 години
Американците във Виетнам, руснаците във Афганистан, французите в Алжир, британците в Индия колко цивилен народ са изклали, но никой никъде не говори за това. Защото са велики сили.
76
4
 
8
 
! Отговори
брей преди 11 години
85 , сърбите отдавна погубиха нашите братя в македония, албанците само ще довършат остатъците от тях...абе, вие наред ли сте всички тука защитници на сервите, добре ли сте??? Получиха заслужен урок от съдбата за Кървавата Коледа и ред други извращения на този така наречен братски народ...
75
8
 
14
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Гадна *** са босненските помаци, както и арнаутите-мюсюлмани.
74
17
 
14
 
! Отговори
Един Гет преди 11 години
Слава на великите сръбски воеводи!!!Слава на Слобо Милошевич слава за Радко Младич!!!Някой ден доброто винаги побеждава злото!!!Който е тръгнал срещу България и българите не е видял добро!В Македония отдавна готвят погубването на нашите братя..албанците не се напиха на кръв накрая и те ще се задавят бъдете сигурни!
73
7
 
10
 
! Отговори
Паоло преди 11 години
Ами тогава трябва да има и геноцид и срещу кюрдите от страна на Турция вижте какво ги правят всеки ден но нали турция е послушното момче на Америка всички си траят!!!!!
72
8
 
16
 
! Отговори
Сравнение преди 11 години
Нормално е Николич да отрича обвиненията в геноцид, след като Ердоган и всички негови предшественици в Турция от Втората световна война насам отричат с подобни мотиви арменския геноцид, пратил на смърт над 150 пъти повече хора от жертвите в Сребреница.
71
6
 
15
 
! Отговори
asd преди 11 години
Дали е геноцид или не, определя не Темида, а тези които имат най-силните армии. Сърбите нямат думата по въпроса, нито ние българите, нито никой на Балканския полуостров. За това са се погрижили преди век и нещо, когато ни разпокъсаха на парчета за да няма силна държава в региона. Политика се прави с военна сила, така е било винаги. Който реши да се опъне, го опъват с една скалъпена воиничка, а медиите го представят пред света като най-ужасяващия терорист (колко удобна дума си измислиха).
70
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сърбинът козината си мени, но нрава- не. Руските *** пак почнаха да се отварят. Дали не е време още да си плащат за това, което са направили на Българите през последните 100 години? Като гледам и не гърчаците не им е много хубаво в последно време, а и те бяха много отворени... Видов ден ли идва, що ли?...
69
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Геноцид е не убийството на 8000, а намерението да избиеш всички. А сърбите заявяваха това си намерение доста недвусмислено по време на войната, така че - геноцид има.
68
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нямало геноцид а? Сигурно в Серебреница са се скарали няколко съседи и е станало селски бой? Нагли парчета са това политиците, сърбите взеха да пеят същата песен като турците, така де, кофти е в 20-ти век да те обвиняват в геноцид, това говори много лошо за степента ти на цивилизованост.
67
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
евалата брат
66
5
 
21
 
! Отговори
стоянчо преди 11 години
Подкрепям Жоро (70). Ако наречем това (несъмнено престъпление) геноцид, как ще наречем тогава избиването на българите от турците през петте века на робството! Разбира се, че не бива да се подценява сръбският национализъм - това е зло равнозначно с националсоциализма на Хитлер (или някакво негово балканско недоносче). Да не забравяме все пак и отчуждената от нас Македония чие дело е.
65
5
 
19
 
! Отговори
СС преди 11 години
Сърбите пак се мислят за много умни.
64
8
 
9
 
! Отговори
до Жоро преди 11 години
затова никакво глаусване на предателите ГЕРБ
63
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Tozi e mnogo JALIK ,vsichki shte si platyat!
62
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Американците във Виетнам, руснаците във Афганистан, французите в Алжир, британците в Индия колко цивилен народ са изклали, но никой никъде не говори за това. Защото са велики сили.
61
7
 
21
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Изключителни нагли типове,които оправдават криминалните си мафиотски далавери,с "борба против ислямизацията"!Ако е така,защо убивахте и хървати бре другари сърболяци???Само че там генерал Анте Готовина ви го начука 4 ката!
60
10
 
14
 
! Отговори
Наакан националист преди 11 години
Първо това националистче-изродче твърдеше че няма престъпление в Сребреница. Сега твърди че има престъпление. но няма геноцид. Е след някой и друг месец ще се съгласи и с геноцида. Много са ми *** всички националисти. За известен период изглежда че си държат на тяхното, но рано или късно им го турят мазничко и се съгласласяват и с противоположното мнение. Ех колко е противно да си мръсен, мазен националист
59
0
 
40
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
Че всяка война е престъпление-така е!Че сръбските военни трябва да отговарят за избиването на цивилни-така е!Само че се питам кога руски,американски,немски,френски,британски...военен ще отговаря пред съд за подобно нещо?!!!Май никога...