Турски учебници си заграбиха части от България

Вицепремиерът на съседите Бюлент Арънч каза, че това е грешка
Обновена: 6 юни 2012 12:05 | 6 юни 2012 12:00, Елка Василева
375
Турски учебници си заграбиха части от България
Бюлент Арънч. Снимка: архив, Reuters

В турски учебници е открита карта, на която части от България и от други страни са включени в състава на Турция, пише "Кавказский узел".

В публикацията не се посочва за коя част от територията на България става дума.

Уточнено е, че територии от съвременна Грузия и по-специално Аджария, а също и цяла Армения, някои региони на Ирак, гръцката част на Кипър са отбелязани като част от турската държава.

Авторите на учебника по история на Турция пишат още, че Батуми е изконно турски град, който сега е в състава на Грузия.

По информация на вестник "Миллиет" компактдискът, на който е тази карта, е бил изготвен в рамките на национална образователна програма, инициирана от образователното министерство.

Съгласно програмата властите раздават безплатни учебни материали и организират за родителите на ученици специални мероприятия като например ги канят да присъстват в часове на техните деца.

В момента грузинското външно министерство проверява информацията. Представители на грузинската общественост поискаха обяснения от посланика на Турция, а председателят на парламентарната комисия по култура, наука и образование Георгий Габашвили заяви, че въпросът трябва да бъде изяснен.

Турската страна оправдава факта като грешка. Вицепремиерът на Турция Бюлент Арънч заяви миналата седмица в Тбилиси, че "печатането на подобни книги е недопустимо" и поиска повече информация по въпроса, отбелязва "Грузия сегодня".

Арънч каза, че за първи път чува за този случай и е убеден, че това е грешка, съобщи News.ge.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
2
 
5
 
! Отговори
до 298 преди 11 години
за тия ли пишеш дето велика туркия загуби половината си територия и великото си влияние ха ха ха шматка
264
4
 
7
 
! Отговори
До 294 преди 11 години
"...След най-много 5 години ще се трепете да бягате в турция и ще претендирате, че сте турци до 48'о коляно. Помнете ми думите!.." Черепа ти , комшу , не е с правилна форма и за това и за бокал за вино не става :) Такива като теб граф Цепеш ги е третирал много хуманно;) Нищо- и ние сме хуманисти- ще си припомним как е действал граф Влад Цепеш с турците;)
263
4
 
4
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Ай сиктир, тюрклер пезевенклер ве домузлар!
262
3
 
2
 
! Отговори
котис преди 11 години
До Ястреб -Забравяш големия ни брат -виж новото му превъоражаване .
261
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Руснаците никога не са били добри войници те печелят само с численото си превъзходство. Но никога не били дисциплинирани. Едвам успяха да превземат Плевен отбранявана от два пъти по малобройна турска войска даже в Москва посрещнаха пленения турски командир Сюлейман Паша с почести и му връчиха сабята му и го пратиха по живо по здраво в Истанбул.Последен пример е Чечня. Пияните руски войници не стават за нищо. Те дадоха повече жертви от Германия през 2-та световна война.
260
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
I kakvo misli da pravi s tesi skapani teritorii xxa xaa.
259
1
 
3
 
! Отговори
do 294 преди 11 години
Абе ти пак ли си тук, бре?
258
3
 
7
 
! Отговори
до 290 преди 11 години
Хитлер не беше казал така.Най добрият войник е този който е дисциплиниран. Аз ако имах армия бих предпочел германски, турски или корейски войници.Французи, италианци, арменци, гърци - никога.Българите - горе долу...
257
16
 
8
 
! Отговори
Rстреб преди 11 години
А бе бантустанци, тъй сте велики, иначе сте големи, ала бала... Турция не е решила, не ви е взела бантустана! Аман от комплексари! След най-много 5 години ще се трепете да бягате в турция и ще претендирате, че сте турци до 48'о коляно. Помнете ми думите!
256
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
249 a nie za kakvo da vi obi4ame za tova 4e do1989 g ni izbivahte i ni gonihte i prodaljavate da na padite i da ni tormozite s fizi4eski,ikonomi4eski i psihi4eski natisk. te murgavite 6te vi opravyat te sa bade6teto na BG.
255
0
 
6
 
! Отговори
Не омаловажавайте преди 11 години
Някой, 271, няма значение кой е изготвил картата. Важното е къде е поместена. В случая - в учебник! Нали се сещаш- във всяка държава всичко, свързано с учебните пособия, минава през министерства, комисии, редакции и т.н.
254
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хора, от турчина войник не става. България, в която през 15 в. Турсия не среща единна българска войска, е превзета за цели 50 г. Тоест великата турска армия не може да смачка 50 г. съпротивата на отделни боляри. За това и Тимур им е е*ал майката като е срещнал Баязид II. За това и евреите ги строшиха от бой на кораба, дето щеше да пробива блокадата. Турция ще си повярва, че армията и става за нещо и така ще я бият, че 500 г. ще го помни.
253
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
едно хубаво нещо има ,че грузия армения ирак Гърция България ще са нащрек . и вече знаят за плановете . на турция .
252
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КВА ШЕГА ВЕ ГРУЗИНСКИТЕ ВЕСТНИЦИ ГО ПИШАТ ДЕТО СЕ БИХА С РУСНАЦИТЕ ТОВА ШЕГА ЛИЕ ?
251
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е шега, нито е недоглеждане.
250
0
 
3
 
! Отговори
До 285 преди 11 години
Не и такива с териториални претенции!
249
6
 
6
 
! Отговори
а преди 11 години
Стига сте се заяждали с Турция! Малко ли глупости има и в нашите учебници?
248
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама вие е гот да се размотавате с тениски БГ на 3 морета нали... комплексари. То не бяха ядрени бомби. то не бяха руснаци... Султана тръгнал да превзема виена оказали сте се в Турския заден двор. Руския Цар решил да има свободен излаз от черно море оказалисте се в Руския заден двор... Сега сте в европейския....това е горчивата истина.
247
5
 
4
 
! Отговори
Антитурчин преди 11 години
До ЯстребчетУГлупака си ти чоджум.
246
4
 
5
 
! Отговори
до 281 преди 11 години
къв план ядрена война ли търсят турците ? в всички тия държави имат интерес руснаците доста кръв са проляли за тях . ше унищожат турците но една педя земя няма да им дадът .