Турски учебници си заграбиха части от България

Вицепремиерът на съседите Бюлент Арънч каза, че това е грешка
Обновена: 6 юни 2012 12:05 | 6 юни 2012 12:00, Елка Василева
375
Турски учебници си заграбиха части от България
Бюлент Арънч. Снимка: архив, Reuters

В турски учебници е открита карта, на която части от България и от други страни са включени в състава на Турция, пише "Кавказский узел".

В публикацията не се посочва за коя част от територията на България става дума.

Уточнено е, че територии от съвременна Грузия и по-специално Аджария, а също и цяла Армения, някои региони на Ирак, гръцката част на Кипър са отбелязани като част от турската държава.

Авторите на учебника по история на Турция пишат още, че Батуми е изконно турски град, който сега е в състава на Грузия.

По информация на вестник "Миллиет" компактдискът, на който е тази карта, е бил изготвен в рамките на национална образователна програма, инициирана от образователното министерство.

Съгласно програмата властите раздават безплатни учебни материали и организират за родителите на ученици специални мероприятия като например ги канят да присъстват в часове на техните деца.

В момента грузинското външно министерство проверява информацията. Представители на грузинската общественост поискаха обяснения от посланика на Турция, а председателят на парламентарната комисия по култура, наука и образование Георгий Габашвили заяви, че въпросът трябва да бъде изяснен.

Турската страна оправдава факта като грешка. Вицепремиерът на Турция Бюлент Арънч заяви миналата седмица в Тбилиси, че "печатането на подобни книги е недопустимо" и поиска повече информация по въпроса, отбелязва "Грузия сегодня".

Арънч каза, че за първи път чува за този случай и е убеден, че това е грешка, съобщи News.ge.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не се знае може би такъв е "планът" на господарите ни на Запад. Откъсване на югоизточната част и изселване на всички турци там и в България ще останат само *** и сигурно само ще се нарича така а всъщност ще е гетото на Европа.Повечето българи ще напуснат страната като видят ширещата се ***.
244
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а руснаците само това чакат да продадът оръжие на тия Държави . сега ще имат пълното основание да го купят
243
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
турците се мъчат да замажат гафа от 2008 година с грешка но няма как да стане Грузия Армения, България, Ирак. няма как да ги излажеш толкова много Държави на куп . Големи *** наляха вода в мелницата на тия Държави .
242
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След 1989 година мнозинството от турците тук всъщност са турчеещи се *** и виждате на какъв хал сме. Турците които се изселиха в Турция плъзнаха навсякъде в тамошната власт и дръпнаха напред благодарение на това, че получиха образованието си в България. Сега същите се еб...ат с нас и ние ик се хващаме на въдицата.
241
2
 
6
 
! Отговори
До Ястреба преди 11 години
Новината не е глупост и предвид политиката на Турция,САЩ и България,се очаква до 5-6 години югоизточна България да премине към територията на Турция,за мое огромно съжаление.
240
1
 
5
 
! Отговори
до 268 преди 11 години
DOMUZ, съвсем си се объркал. Така и не можеш да се разделиш от развяването на многократно употребените си дамски превръзки с турския полумесец върху тях в знак на поредната порция глупости.
239
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пред ядрените бомби всички са равни . очаквам да изгрее слънце в турция
238
16
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
Дано по скоро се присъединим към ТС (Турският Съюз) че ми писна от мизерията.
237
1
 
2
 
! Отговори
ером онреЧ преди 11 години
Прави впечатление че в часовете когато нормалните хора работят и почиват след работа 8-20ч. има диви ,гнусни коментари и в двете крайности,след работно време разума в коментарите се връща.Май Бойко е прав за матриала.....
236
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
do 249 vij jalık chovek ! tova zname deto si go podpalil niakoy den moje da ti zapali gashtichkite !
235
4
 
10
 
! Отговори
някой преди 11 години
Преди малко в новините по телевизията имаше коментар на кореспондента от Турция. Казаха подробности - че въпросната карта е била изготвена от някаква крайнодясна националистическа турска партия - аналог на нашата партия Атака. Мисля, че това обяснява всичко, и повече коментари по темата са излишни - всички от сорта на партия Атака са с един и същи манталитет, независимо дали са българи, турци или други. С четири думи казано: Яко им хлопа дъската!
234
1
 
5
 
! Отговори
до 269 преди 11 години
Господ на турски е Тангръ ,твоята дума е на арабски Господ.....дишай
233
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СЪНЯТ НА БЪЛГАРИНАНе модерна държава, а разруха ще види българинът, ако се събуди и погледне своето Отечество.Ще види, че Светата Православна църква е заменена с турски сериали, в които АЛЛАХ се превежда като ГОСПОД!Ще види, че България не е Република, а акционерно американо-израелско дружество с изпълнителен директор безименният български новобогаташ.Ще види, че София не е столица, а коптор за диви селяни, *** чужденци и терористи!Ще види, че градовете и селата не са на българите, а на *** банди, турските терористи и местните робовладелци!Ще види, че семейството ни не е българско, а на Европата мъжът е прислужница и майка, а съпругата лоша господарка!Ще види, че икономиката на България е на анадолски контрабандисти и на премиерските корумпирани спекуланти.Ще види, че нашата България е страна на Моловете, ИНТЕРНЕТА и на дрогата!Ще види, че болниците са на погребалните агенции и на фирмите за трансплантации на органи!Ще види, че училищата са за укротители на изоставени деца и подивели пубери!Ще види, че армията, полицията и специалните ни служби не служат на България, а на корумпирани чиновници, престъпни босове и чуждите разузнавания!Ще види, че българската телевизия не е българска, а на ислямските националисти!Ще види, че университетите ни се водят от антибългарски *** и неграмотни юпита!Ще види, че пътищата са на проститутките и мъртъвците, а улиците на казината, секс-магазините и на ***!Ще види, че България не е ГЕРБ на българската благоденстваща нация, а нещо друго, непознато и измъчено, без род и име!Ако се пробуди българинът и погледне своето отечество ще види, че то не е на българите, а на неговите предатели и врагове!А види ли това, веднага ще дочуе две думи, повтарящи се до повръщане в България. Две заклинания, които всички медии излъчват като спасение от убийствата, катастрофите, гнусните новини, негативните послания и порнографията:Аз дадох, Аз реших, и така докато българинът оглупее.Отново чакаме нещо да пуснат, да разрешат, да позволят или забранятДано не оглупее и не заспи БЪЛГАРИНЪТ в oнзи робски сън отпреди 132 години и да приеме своето окаяно Отечество, за мечтаната от Левски цветуща Република.Петър Мотков
232
9
 
11
 
! Отговори
Rстреб преди 11 години
"По страшен от СПИН,По гаден от рак,Е само българският глъпак!"Хайде ***, свирете отбой - новината си е пак чиста измислица!
231
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали знаете- където има минаре, турците смятат, че е тяхна територия. Хайде дайте сега да строим нова джамия в София, защото старата имала пукнатини от земетресенията! Преди няколко години напираха за голям ислямски културен /уж/ център в столицата, сега пак си намериха повод. А такива карти пускат в обращение периодично, опипват почвата. Не реагираме, значи признаваме, че са техни територии.
230
0
 
6
 
! Отговори
Чорбаджия преди 11 години
От както честните и горди турци напуснаха България няма балами да бачкат по нивите и да стригат овцете,останаха само турци хиени и то полвината с Бг имена и не искат да копат а да са съветници,общинари певци,*** си ги знаем за българите без коментар.....
229
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази "грешка" за кой пореден път е? Грузинското външно министерство е поискало обяснение от турската страна. А нашето? Турция не се е отказала от старите си мераци, не е ли ясно? Трябва твърд отпор, веднага! От всички възможни български инстанции.
228
0
 
4
 
! Отговори
Баба Гицка преди 11 години
Вестника "Миллиет" който е раздал безплатен диска(бракувана стока) с катртата е на евреин."Кавказский узел" е също много "уважаван ".Не разбирам защо безработните "Войводи" се пенят толкова копане му е цаката другари хранилката свърши!
227
3
 
1
 
! Отговори
bez ime преди 11 години
tozi novina e laja imam sin predi 5 mn. gledah nqama ni6to ob6to tovaaa e golemalajaaaa bg. dns?
226
1
 
5
 
! Отговори
Ачко преди 11 години
В Турция има 57 Американски бази пръснати на цялата територия .Пита се колко това е Турция или 51 щат.А това с объркания учебник преди две години пак го коментирахме.Кьор фишек !