Борисов към Македония: За нашата добрина ни изкарахте хитлеристи!

"В Кирил и Методий ли се мешаме? Не се мешаме никъде"
Обновена: 8 юни 2012 19:37 | 8 юни 2012 16:28, Елка Василева
823
Борисов към Македония: За нашата добрина ни изкарахте хитлеристи!
Бойко Борисов. Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов сложи на място журналисти от Македония, според които България "се меша" в спора за името между Македония и Гърция и които го попитаха дали страната ни е антилобист на пътя на Македония към НАТО и ЕС.

Повод стана заявеното от Борисов по-рано, че България не може да приеме име на Македония, съдържащо географско понятие, като например Северна Македония, тъй като може да има проблеми след това с териториални претенции.

"Когато има думичката "Северна" Македония и като знаем как обичат да коментират подобни теми, впоследствие могат да кажат, че Благоевград е техен. Аз не се меся в работата на други държави. Как ще се казва Македония, това си е тяхно суверенно право, заяви Борисов.

Още по темата

На последвалия въпрос на македонски журналист обаче защо България се намесва в спора за името между Гърция и Македония, Борисов отговори:

"Ние не се "мешаме" в никой спор. Ние се "мешаме", само когато слагате хитлеристко знаме и правите такива филми. Тогава "се мешаме", каза премиерът Борисов. Той има предвид филма "Трето полувреме", с който се внушава, че българите са наследници на кръвожадни фашисти и в който знамето със свастиката и българският национален трибагреник са наредени един до друг.

"България никога не е имала на знамето си пречупен кръст. България никога не е правила нещо срещу Македония - ние първи ви признахме, ние сме били винаги подкрепа, работихме да ви паднат визите – и сега изведнъж какво - хитлеристки филм за България. И до този момент ние си мълчим – в кое се "мешаме", попита премиерът.

"В цар Самуил ли се мешаме, в Кирил и Методий ли се мешаме, като гоните нашите посланици от паметниците ли се мешаме? Не се мешаме никъде", каза премиерът.

"Искаме да сме братя, да се уважаваме и да се почитаме с Македония. Да правим пътища, да правим жп линии и да си развиваме инфраструктурата", каза Борисов.

Последва обаче друг въпрос на македонски журналист защо България празнува едни и същи празници с тях.

"Не знам защо вместо да си гледате европейската интеграция непрекъснато се задават такива въпроси. Може да празнуваме всякакви празници – те са си наши. Ние сме съседи, но хитлеристи не сме. Ние сме си спасили българските евреи, за което и цар Борис си е понесъл личната жертва. Откъде накъде - непрекъснато ще ни вкарвате в тази тема.

Продължавате да чоплите в тази посока. За нашата добрина, за нашето добросъседство, за нашата подкрепа – ни изкарахте хитлеристи. Не е така. Оставете историците да се занимават с историята, вие се занимавайте с финансовата дисциплина, с инфраструктурата, с екологията, с пътищата. Дай с това да се занимаваме премиерите, а историците да ходят и да се разправят по другите теми; да се "мешат", както вие казвате", посочи Борисов.

Запитан от македонски журналисти кога ще посети Македония, Борисов отговори: "Когато ме поканят".

Той обясни, че македонският премиер беше на посещение у нас, другата седмица ще пристигне премиерът на Косово Хашим Тачи, преди това на посещение са били сръбският президент Борис Тадич и хърватският премиер Ядранка Косор.

"Моля ви се, спрете да създавате такива интриги. Имаме да решаваме важни задачи на Балканите", заключи Борисов.

По-рано днес медиите в Македония извадиха гръмки заглавия по повод заявеното от премиера, че за България е неприемливо име на Македония, което да съдържа географско определение.

Борисов изплашен македонците да не окупират България!

Борисов изплашен – македонците ще поискат Благоевград!

Това гласят заглавия на македонския "Денешен весник" и на македонската телевизия 24 Вести.

И България има своя визия за това как трябва да бъде разрешен спорът за името между Македония и Гърция, отбелязва пък многозначително на сайта си македонският вестник "Дневник".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


823
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
497
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
като имат претенции към Благоев град просто ще ги истрем от земята това е и никой няма да ни спре и най голямата държава ще измрът .да спрът да обиждат да се видят кви са *** те не градът само рушат.станаха държава на простутията и лъжатата и злобата.и тва слънце на флага е китайски или японски флаг от там са го изкопирали гледаласъм го в филм.защо са с сръбски пари динари!от Сърбия пак ние си искаме Белгарад името е прабългарско и босилекград е български .
496
18
 
1
 
! Отговори
попалексов-лдп преди 11 години
В Свободна зона в ТV+ Георги Коритаров с въпрос за Иво Андрич подложи динена *** на премиера Бойко Борисов и го подигра за неговата ниска обща култура. По лошото е, че му подложи динена *** и за името на Република Македония и го подведе да направи антинационални, антибългарски, про гръцко-сръбски изявления. Премиерът се отрече от признаването на Р Македония с конституционното и име, единственото свестно нещо, което България направи през последните 50 години по адрес на Македония и в защита на националните интереси на България. България се нареди до отколешните си приятели Гърция и Сърбия срещу Македония, сиреч срещу себе си. България предава отново Македония в услуга на гръцки и сръбски политики на Балканите, които естествено са антибългарски. Абсурдът е, че след време ще и потърси сметка /на Македония/ за собственото си поведение. Премиерът на България унизи България.Понекога е срамно, ако не те е срам че си българин.
495
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
македонците прекрасно знаят Български и как да викаме на Българите в България викаме Българи юнаци а на Македонците в скопие и окръга Българи ***.защотото България все ги къткала а Сърбите и Албанците колко ги е ----- явно искат все да ги е----.русия кво ви каза бе България не ви ще но Сърбите албанците Гърците и Турците ще ви искат .не разбрахте ли българия не ви иска защото македония е политически зависима от сърби и албанци и сякакви.никой не иска нестабилна държава в Европа
494
2
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Браво Бойко,такива трябва да са българските политици и да казват всичко в прав текст.Ако жабока не беше признал Македония сега нямаше да си имаме проблеми с тях.Ако жабока и Луканов не бяха създали ДПС сега нямаше да си имаме проблеми с Доги,но за него никога не е късно - време е да го пратите на гости на службите в Турция.
493
0
 
2
 
! Отговори
604 преди 11 години
Да не е ходил да кара султана да ни става цар .
492
17
 
1
 
! Отговори
евала преди 11 години
бойко, научи си президентската двойка да не говори едия едно, след два часа другия наопаки.И ти си един ***-те от тебе се учат
491
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да, факт е Ст. Стамболов е убит от македонци в заговор финансиран и организиран от македонци, сърбия отказва предаването им на българския съд
490
1
 
37
 
! Отговори
Браво Бойко преди 11 години
Крайно време беше Българската власт да покаже зъби пред малките коплексирани фиромчета и този път Бойко не им остана длъжен. Дано сега мирясат... Ще видят ЕУ и НАТО ама друг път!
489
0
 
8
 
! Отговори
balgoi преди 11 години
Bate Boiko e mnogo mek...
488
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
браво на гърците,показаха как се играе за народ и родина,да ги сравняваме с нашите гелосани дриш-вци е направо срамно
487
3
 
8
 
! Отговори
за 666 преди 11 години
*** е на *** скопеното синче и фалшив също да се правиш на нещо кето не съществува е все някога някой ще ти налее акъл в простата маймуснка куха тиква и то тук в България защото ти никога не си ходил особено по геггравската област македония и миризлив си в момента и така ще бъдеш за винаги ,шут на сръбската титовска пропаганда едно недорсло недоносчекоето си няма и на представа за какво говори .
486
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
може да добавиш и убийството на Стефан Стамболовголемия български национал-революционер,съратник на Ботев и Левски,държавник и общественик е зверски убит с над 30 прорезни рани по лицето,с ръце разчленени от тялото,умира след две седмици в срашни мъки.Убит е от македонци после избягали и намерили защита в сърбия. Помни Българино
485
1
 
7
 
! Отговори
миро преди 11 години
днес се отбелязва 89-тата годишнина от садистичното убийство на Александър Стамболийски. Това е единственият Българския министър председател обърнал внимание на Тракия. затова е убит от македонски бандити на вмро
484
1
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 11 години
За македонците - пак ги разбирам, най-изстрадалата част от българското население и територия... турският гнет остава за още десетилетия след Освобождението на България, а след това гърци и особено смазаните сърби, които ОЧЕВАДНО и до днес диктуват политиката у Македония... и такива смешни журналисти просръбски настроени (сърби по народност) задават смешни въпроси...но пак трябва да се влезе в Сърбия, както не малко пъти сме влизали и да им се "налее" малко "Акъл", че пак са се самозабравили...
483
2
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 11 години
За турците какво да кажем... работливи хора, но ако надават много вой да си ходят в Анадола... сигурно имат спомени как бяха "посрещнати" иначе от тяхната държава 1985-88 год., на границата... много ГРОЗНИ явления, който българите са търпяли и понасяли 5 века близо... а иначе и турската армия сме я гонили и били като МАЧЕТА до Цариград.... но много къса памет имат хората...а и учат нагласената "история" .... не им изнася да се учи истината...
482
2
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 11 години
Няма как да ни харесват НАС българите, защото и сърбите и гърците сме ги били като "мачета от дерек", където сме ги хванали... Нормално е да ни мразят и особено сърбите, които винаги са комплексирали на тема История, азбука и всичко останало, не могат да преглътнат факта, че България е била по-мощната държава и сме ги покровителствали и сме им давали наши принцеси за техния "царски" двор....
481
13
 
2
 
! Отговори
Turkey преди 11 години
Ей тия българи никой не ги харесва бе, Македония, Сърбия, Гърция, Холандия...
480
2
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
асвалта ...ХИХИ...КАК Е НАПИСАЛ АСФАЛТ *** КОИ МИ ПОЛЗВА НИКА...!...МЕРСИ ЗА РЕКЛАМ асвалта ...ХАХАХА...!
479
5
 
1
 
! Отговори
666! Супер ... преди 11 години
Признавам си най-накрая Аз съм едно тинеджърско някъде простряно на асвалта около Сандански - Петрич и и обичам да се правя на нещо което не съществува ,много скоро ще отида да лапам *** в сърбия на Утбашите само и дупе ще им давам щото техните *** са свещени и аз за това съм създаден .
478
5
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....хитлеристи! ТИТЕ НЕ ГИ ЛИ ИЗБИА БЕ...ИМА ОШТЕ...?...НА БАЦЕ КОШМАРИТЕ....хитлеристи!