Борисов към Македония: За нашата добрина ни изкарахте хитлеристи!

"В Кирил и Методий ли се мешаме? Не се мешаме никъде"
Обновена: 8 юни 2012 19:37 | 8 юни 2012 16:28, Елка Василева
823
Борисов към Македония: За нашата добрина ни изкарахте хитлеристи!
Бойко Борисов. Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов сложи на място журналисти от Македония, според които България "се меша" в спора за името между Македония и Гърция и които го попитаха дали страната ни е антилобист на пътя на Македония към НАТО и ЕС.

Повод стана заявеното от Борисов по-рано, че България не може да приеме име на Македония, съдържащо географско понятие, като например Северна Македония, тъй като може да има проблеми след това с териториални претенции.

"Когато има думичката "Северна" Македония и като знаем как обичат да коментират подобни теми, впоследствие могат да кажат, че Благоевград е техен. Аз не се меся в работата на други държави. Как ще се казва Македония, това си е тяхно суверенно право, заяви Борисов.

Още по темата

На последвалия въпрос на македонски журналист обаче защо България се намесва в спора за името между Гърция и Македония, Борисов отговори:

"Ние не се "мешаме" в никой спор. Ние се "мешаме", само когато слагате хитлеристко знаме и правите такива филми. Тогава "се мешаме", каза премиерът Борисов. Той има предвид филма "Трето полувреме", с който се внушава, че българите са наследници на кръвожадни фашисти и в който знамето със свастиката и българският национален трибагреник са наредени един до друг.

"България никога не е имала на знамето си пречупен кръст. България никога не е правила нещо срещу Македония - ние първи ви признахме, ние сме били винаги подкрепа, работихме да ви паднат визите – и сега изведнъж какво - хитлеристки филм за България. И до този момент ние си мълчим – в кое се "мешаме", попита премиерът.

"В цар Самуил ли се мешаме, в Кирил и Методий ли се мешаме, като гоните нашите посланици от паметниците ли се мешаме? Не се мешаме никъде", каза премиерът.

"Искаме да сме братя, да се уважаваме и да се почитаме с Македония. Да правим пътища, да правим жп линии и да си развиваме инфраструктурата", каза Борисов.

Последва обаче друг въпрос на македонски журналист защо България празнува едни и същи празници с тях.

"Не знам защо вместо да си гледате европейската интеграция непрекъснато се задават такива въпроси. Може да празнуваме всякакви празници – те са си наши. Ние сме съседи, но хитлеристи не сме. Ние сме си спасили българските евреи, за което и цар Борис си е понесъл личната жертва. Откъде накъде - непрекъснато ще ни вкарвате в тази тема.

Продължавате да чоплите в тази посока. За нашата добрина, за нашето добросъседство, за нашата подкрепа – ни изкарахте хитлеристи. Не е така. Оставете историците да се занимават с историята, вие се занимавайте с финансовата дисциплина, с инфраструктурата, с екологията, с пътищата. Дай с това да се занимаваме премиерите, а историците да ходят и да се разправят по другите теми; да се "мешат", както вие казвате", посочи Борисов.

Запитан от македонски журналисти кога ще посети Македония, Борисов отговори: "Когато ме поканят".

Той обясни, че македонският премиер беше на посещение у нас, другата седмица ще пристигне премиерът на Косово Хашим Тачи, преди това на посещение са били сръбският президент Борис Тадич и хърватският премиер Ядранка Косор.

"Моля ви се, спрете да създавате такива интриги. Имаме да решаваме важни задачи на Балканите", заключи Борисов.

По-рано днес медиите в Македония извадиха гръмки заглавия по повод заявеното от премиера, че за България е неприемливо име на Македония, което да съдържа географско определение.

Борисов изплашен македонците да не окупират България!

Борисов изплашен – македонците ще поискат Благоевград!

Това гласят заглавия на македонския "Денешен весник" и на македонската телевизия 24 Вести.

И България има своя визия за това как трябва да бъде разрешен спорът за името между Македония и Гърция, отбелязва пък многозначително на сайта си македонският вестник "Дневник".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


823
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
100
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Евалла бате Бойко.
16
40
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе този бойко може до някъде да е прав в случая/макар че за много факти които ги цитира едва ли ги е знаел преди това-или google е ползвал или някой му ги е казал/ама защо върти сучи накрая се до магистрали опира не знам...
15
64
 
16
 
! Отговори
Казах ли ви преди 11 години
Е затова беше шефа на ЦРУ у нас. На РазБойко му трябва конфликт, за да спечели следващите избори, и да замаже гафовете с руснаците. И подходящи са маките. А те са като буре с барут. Ще му свършат работа, гафчето върви по плана ...... на ЦРУ
14
2
 
89
 
! Отговори
dedo преди 11 години
Източна Албания ще им е новото име до 20 години ;)
13
1
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Остайте ги простите макета,скоро няма да ги има на картата.
12
1
 
100
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
браво на Бойко,поставил ги е на място,но трябват още по-твърди мерки срещу тия ***
11
105
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 11 години
Булгарио, Булгарио... земльо македонска, кога премиер ти назначиха, кога акъл почна да дава...
10
7
 
56
 
! Отговори
Аз преди 11 години
ББ говори вече умно. Значи ставали и чудеса по света.
9
3
 
136
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Борисов изплашен македонците да не окупират България!"АМА ТОВА С НАШИЯ ТАНК ЛИ????
8
1
 
98
 
! Отговори
4efo преди 11 години
Македонски прости дървени глави!Никаква помощ повече не трябва да им се оказва."Няма ненаказано добро", "храни куче да те лае"-все поговорки изключително точно описващи македонската ***.
7
6
 
113
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
Един път и от Борисов да видим мъжка постъпка, браво.
6
29
 
44
 
! Отговори
БЪЛГАРИН 1 преди 11 години
От запад налитат македонци,от юг гърци,от исток турци-що не беше така по време на соца ами стояха на една ръка растояние,защото ръката беше здрава свита в юмрук.
5
1
 
164
 
! Отговори
Запрян преди 11 години
Чак не мога да повярвам, но ЕВАЛЛА НА БОЙКО! За 1ви път му подкрепям позицията лично
4
1
 
148
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Брей доживяхме! Досега политиците ни бяха сливи когато станеше въпрос за БЮРМ.
3
1
 
125
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Предлагам новата абревиатура на въпросната държава да в МТП - Македония на три планети. Колкото до мешането - ние българите много харесваме "мешана скара".
2
1
 
208
 
! Отговори
с. преди 11 години
Абе не,че съм фен на Борисов,но голямо браво,че е поставил тия комплексирани *** македонците на място!
1
1
 
198
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много хубаво им го каза, браво!