Борисов към Македония: За нашата добрина ни изкарахте хитлеристи!

"В Кирил и Методий ли се мешаме? Не се мешаме никъде"
Обновена: 8 юни 2012 19:37 | 8 юни 2012 16:28, Елка Василева
823
Борисов към Македония: За нашата добрина ни изкарахте хитлеристи!
Бойко Борисов. Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов сложи на място журналисти от Македония, според които България "се меша" в спора за името между Македония и Гърция и които го попитаха дали страната ни е антилобист на пътя на Македония към НАТО и ЕС.

Повод стана заявеното от Борисов по-рано, че България не може да приеме име на Македония, съдържащо географско понятие, като например Северна Македония, тъй като може да има проблеми след това с териториални претенции.

"Когато има думичката "Северна" Македония и като знаем как обичат да коментират подобни теми, впоследствие могат да кажат, че Благоевград е техен. Аз не се меся в работата на други държави. Как ще се казва Македония, това си е тяхно суверенно право, заяви Борисов.

Още по темата

На последвалия въпрос на македонски журналист обаче защо България се намесва в спора за името между Гърция и Македония, Борисов отговори:

"Ние не се "мешаме" в никой спор. Ние се "мешаме", само когато слагате хитлеристко знаме и правите такива филми. Тогава "се мешаме", каза премиерът Борисов. Той има предвид филма "Трето полувреме", с който се внушава, че българите са наследници на кръвожадни фашисти и в който знамето със свастиката и българският национален трибагреник са наредени един до друг.

"България никога не е имала на знамето си пречупен кръст. България никога не е правила нещо срещу Македония - ние първи ви признахме, ние сме били винаги подкрепа, работихме да ви паднат визите – и сега изведнъж какво - хитлеристки филм за България. И до този момент ние си мълчим – в кое се "мешаме", попита премиерът.

"В цар Самуил ли се мешаме, в Кирил и Методий ли се мешаме, като гоните нашите посланици от паметниците ли се мешаме? Не се мешаме никъде", каза премиерът.

"Искаме да сме братя, да се уважаваме и да се почитаме с Македония. Да правим пътища, да правим жп линии и да си развиваме инфраструктурата", каза Борисов.

Последва обаче друг въпрос на македонски журналист защо България празнува едни и същи празници с тях.

"Не знам защо вместо да си гледате европейската интеграция непрекъснато се задават такива въпроси. Може да празнуваме всякакви празници – те са си наши. Ние сме съседи, но хитлеристи не сме. Ние сме си спасили българските евреи, за което и цар Борис си е понесъл личната жертва. Откъде накъде - непрекъснато ще ни вкарвате в тази тема.

Продължавате да чоплите в тази посока. За нашата добрина, за нашето добросъседство, за нашата подкрепа – ни изкарахте хитлеристи. Не е така. Оставете историците да се занимават с историята, вие се занимавайте с финансовата дисциплина, с инфраструктурата, с екологията, с пътищата. Дай с това да се занимаваме премиерите, а историците да ходят и да се разправят по другите теми; да се "мешат", както вие казвате", посочи Борисов.

Запитан от македонски журналисти кога ще посети Македония, Борисов отговори: "Когато ме поканят".

Той обясни, че македонският премиер беше на посещение у нас, другата седмица ще пристигне премиерът на Косово Хашим Тачи, преди това на посещение са били сръбският президент Борис Тадич и хърватският премиер Ядранка Косор.

"Моля ви се, спрете да създавате такива интриги. Имаме да решаваме важни задачи на Балканите", заключи Борисов.

По-рано днес медиите в Македония извадиха гръмки заглавия по повод заявеното от премиера, че за България е неприемливо име на Македония, което да съдържа географско определение.

Борисов изплашен македонците да не окупират България!

Борисов изплашен – македонците ще поискат Благоевград!

Това гласят заглавия на македонския "Денешен весник" и на македонската телевизия 24 Вести.

И България има своя визия за това как трябва да бъде разрешен спорът за името между Македония и Гърция, отбелязва пък многозначително на сайта си македонският вестник "Дневник".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


823
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
437
0
 
0
 
! Отговори
2 преди 11 години
всички тези дето се раждат и кумонисти и хитлеристи са убици-хитлер изби хиляди невини евреи и кумонистите хиляди невини всичко от алчност.ние трябва да живеем в Бъдещетето не да мразим защотото сме най ощитени от войните а да простим защотото поколенията са други .македония са едни смешници това е болни промити сръбски мозъци .колкото и да крадат никога няма да бъдат нас нито да пеят народните ни песни по хубаво от нас и по силни и умни от нас ние сме много класи над тях и затова сме оцеляли .
436
0
 
4
 
! Отговори
2 преди 11 години
е какво като сме били съюзници на хитлер гледали сме си интереса Хитлер за 2 дена щеше дани смаже както смаза Сърбските дето ни ограбиха териториите .важното че сме спасили нашите евреи и затова че не дадохме воена сила да нападаме руски войници убиха цар Борис .и после кумонистите дойдоха и избиха сумати Българи в лагери и обрха България и дадоха на Румъния и на нашите съседи 8 дяла от България нашите деца бяха избити в Турция Гърция и Сърбия .
435
0
 
3
 
! Отговори
7 преди 11 години
Като изкъпиш един маке какво остажа ГОЛА ВОДА и малко българин и много Шиптар
434
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
do 523 ti si lud brat4e:D
433
0
 
3
 
! Отговори
CNNрекламира"ма преди 11 години
Не *** в БЮЗМ са твоpците на антибългаpската истеpия-те са само изпълнители,а евpеите-социалисти в САЩ и сpъбскоpуските агpесоpи.Доpи CNN са купили,които непpекъснато peкламират грозния оранжевочервен вентилатор-БЮРМ,където живеят преките наследници на "македон"-първия човек на земята.Тези странни хора не работят нищо-само размахват картонени мечове и крещят с пяна на уста срещу България.
432
19
 
2
 
! Отговори
от Турция преди 11 години
България не може да приеме името Македония защото било географско понятие ! А може да помага на кюрдските терористи ,които искат да отцепят територия от Турция ,която да се казва "Кюрдистан" ,тази територия също е географско понятие и никога не е имало такава държава ! БРАТЯ МАКЕДОНЦИ ,НИЕ ТУРЦИТЕ СМЕ С ВАС И В ДОБРО И В ЛОШО ! ВРАГОВЕТЕ НА НАШИТЕ ВРАГОВЕ ,СА НАШИ ПРИЯТЕЛИ !!!!!
431
1
 
6
 
! Отговори
miselm преди 11 години
Я кажувам да се назовеме СЕВЕРНО КОРЕЙСКА МАКЕДОНИЯ оте ний сме по опак от они
430
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
... или игнорираш, както останалите правят с теб ...
429
3
 
7
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...АКО ИСКАШ ТЕ РАЗБЕРАТ ПРОСТАЦИТЕ ТРЕА ГИ НАДВИКАШ ИЛИ УБИЕШ...!
428
5
 
8
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...НАШТА ПОЗИЦИЯ Е :...БУЛГАРИЯ БЕЗ БАЦЕ...!...МАКЕДОНИЯ БЕЗ ШИПТАРИ...!...АМЕРИКА БЕЗ ХИЛАРКА...!
427
2
 
15
 
! Отговори
иво преди 11 години
Иоще;Когато упреквате България , че не е спасила 11 хил. македонски евреи , вие къде бяхте. Защо не се организирахте и възпротивите не само на Германия , но и на "фащистка" България? Или чакахте и това да го направим? И днес щеше да имамте "паметник" на "спасените" от македонцоте евреи?Гадно племе. България трябва да има за Премиер , човек като г-жа Тачър , Меркел и Клинтън.Мънкащи и послушни български политици.Срамувам се от вас.
426
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този 666 си мисли че може да ни ядосва и разиграва ,реалността е съвсем друга сополанко мърляв всичко дето е около Прилеп ,Струга ,Охрид ,Скопие ,Щип всички тези хора вече си спомниха за собствените си корени Българските ,този 666 не е никакъв така наречен македонец ами е някой сополанко близо до границата и се прави на голяма работа Македонци с Българска кръв няма и няма и да има иначе трябва да се наричат гърци.Македония няма да има такава държава и никога не е имало няма и да има с това име
425
0
 
12
 
! Отговори
иво преди 11 години
Нищо не им каза Борисов.Исторически погледнато България е една от страните съюзници на хитлеристка Германия, но с нищо това не ме кара да се срамувам от това.Ако сегашните германци се срамуват от своята история-това си е техен проблем. И нека македонците и най вече по старите се замислят , че ако Македония не беше предадена на България , дали щеше да има такава нация на земята сега. И македонците могат да бъдат само благодарни , че ние сме ги спасили.
424
1
 
3
 
! Отговори
do 666 преди 11 години
koi ti plashta da rasi6 zqla sutrin tiq gluposti?
423
10
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...АРЕ ЧАО ИМАТЕ СИ ДОСТАТЪЧНО ПРОБЛЕМИ С БАЦЕ БАРИСОФСКИ...!
422
0
 
8
 
! Отговори
Уточнение преди 11 години
No 496: Българите в Пиринско са ги карали да се пишат македонци през 1947 г., доста преди Живков. Тъкмо при Живков се слага край на това поредно "престъпно безумие" и местните жители отново "стават" българи. Това, впрочем, е може би единственото важно политическо решение, прокарано от Живков, без "пристрояване" към позиция на СССР.
421
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много са прости горките македонци, толкова промити мозъци никъде няма. Мноооого зле. Добре им го каза Борисов.... те как го разбраха...
420
13
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
... *** ШО СИ ГУБИМ ВРЕМЕТО С ВАС хитлеристи!
419
5
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...ДО 1989 РАБОТИМЕ С АМЕРИКАНСКИТЕ ДРУГАРИ ДОСТА ДОБРЕ...!...ПОСЛЕ ТЕ ОТКАЧИХА...!
418
3
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....МАКЕДОНЯКА Е ПРОС БУЛГАРИН...А *** Е ТАРИКАТ МАКЕДОНЯК...!