Не може име Северна Македония, ще кажат, че Благоевград е техен!

Борисов потвърди, че сме против географско понятие в името на съседката ни
Обновена: 8 юни 2012 14:47 | 8 юни 2012 10:00, Елка Василева
326
Не може име Северна Македония, ще кажат, че Благоевград е техен!
Снимка: архив, Reuters

България не е съгласна в името на Македония да има географско понятие, заяви пред ТВ+ премиерът Бойко Борисов.

Според него варианти за име на съседката ни като Северна Македония са абсолютно неприемливи, тъй като от географска гледна точка части от страната ни попадат в това наименование. А това е предпоставка за териториални претенции към България.

Бойко Борисов заяви: "При различни консултации, които са правени с нас, са обсъждани различни варианти. Повтарям, един от вариантите, който попадна при мен, беше за Северна Македония, ако не се лъжа, и аз казах, че това пък ние не бихме го приели, защото утре ще кажат, че Благоевград е македонски".

Още по темата

С тези думи Борисов потвърди вече заявената българска позиция срещу какъвто и да е вариант за името на Македония, съдържащ географско понятие.

Търсенето на име на Македония в географски план би могло да предизвика гражданско напрежение в България, това заяви точно преди година вече бившият ни държавен глава Георги Първанов.

"Давам за пример това, което се чува в последните дни – имена от типа Северна или Горна Македония трябва да се коментират с оглед на това, че част от Северна и Горна Македония е Пиринска Македония, която е на българска територия", каза тогава Първанов.

"Възниква въпросът – какво би казало населението от тази част на България? Но нека намерят нашите приятели общото наименование, ние, българите ще намерим начин да изразим своя конструктивна позиция", каза още Първанов.

България беше първата страна, която призна Македония - през януари 1992 г., при това под записаното в нейната конституция име – Република Македония.

Между Гърция и Македония обаче се води дългогодишен спор за името на Македония, тъй като според Атина Македония е име на географска област в Гърция и е част от собственото й национално историческо наследство. Въпреки дългогодишните преговори и международно посредничество все още не се вижда краят на този спор, поради който в официалните международни документи и отношения, включително в ООН и ЕС, Македония е назовавана Бивша югославска република Македония.

По повод спечелените избори за президент на Сърбия от националистически настроения Томислав Николич българският премиер Борисов заяви пред ТВ+, че уважава избора на сръбския народ и би работил с него и с най-вероятния бъдещ министър-председател - досегашния президент Борис Тадич.

Според Борисов не е проблем това, че Сърбия е кандидат за членство в ЕС, но в същото време, пострадала от бомбардировките на НАТО през 1999 г., не работи за евентуално свое членство в Алианса.

Бойко Борисов още веднъж подчерта, че България подкрепя всички страни от Западните Балкани по пътя им към евроинтеграция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
5
 
15
 
! Отговори
aristotel преди 11 години
Докато тея селяни се занимават с нас АЛБАНЦИТЕ им се размножиха и вече са 50 % от населението в Македония. След 10 г. ще се повтори историята с КОСОВО след 20 г. Ще има ВЕЛИКА АЛБАНИЯ. А тея от македония са като българомохамеданите. говорят на старобългарски ползват ни азбуката, ползват ни историята но я искривяват както нашите ХУБОСТНИЦИ в народното събрание. Глупоста е болест - НЕЛЕЧИМА, защото е свързано с ДНК-наследството.
240
3
 
11
 
! Отговори
Грандомакедония преди 11 години
Съдейки по паметниците дето строят, да се казва Велика Грандомакедония. За знамето - може да е вентилатор, но пък е на червен фон, като големите империи - СССР, Китай , ...С хладното оръжие на снимката ще тръгват по стъпките на Сашо Македонски, че и по-далече даже.Светът трепери под стъпките им и се предава без бой. Ех, Велика Грандомакедония!!!
239
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спомнтете си кой създаде измислената държава Косово в центъра на Балканите,и с каква цел?
238
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прав е Никола от по-долните коментари за едно-има пропаганда както сред македонците,така и сред нас с цел да бъдем разделени и да се мразим помежду си. Плана е разделяй и владей,познайте чий е този план в световен мащаб...
237
5
 
5
 
! Отговори
Автономна Република преди 11 години
Автономна Република Пиринска Македония в границите на Република България може един ден да върне цяла Македония като автономна република в границите на България. Гърците се осъзнаха преди години и превърнаха Северна Гърция в провинция Македония като отговор Сигнализирахте за неуместен коментар
236
3
 
8
 
! Отговори
до Пирин преди 11 години
Нещо бъркаш понятията националност, страна и географска обалст. Все едно Андите да се отделят в друга държава и друга нация. Или Алпите и да се провъзгласят за алпийци да твърдят, че само те имат параво над името. Говорим за географски понятия на области .Ама то от много четене на измислена и световно непризната енциклопедия не става макето по-умен, но по-комплексиран-да...Има и тракийци и мизи и даки и какви ли още не..
235
19
 
5
 
! Отговори
Пирин преди 11 години
Македония започва на юг от Рилсата река. Факт. Там живеят македонци. Факт. Много му здраве на кир ББ :)
234
2
 
6
 
! Отговори
баба от далече преди 11 години
браво на македонците -. от нищо правят нещо, а ние Българите - от нещо правим нищо. Защо за щяло и нещяло пишем против Премиера? Това се чете от "макетата", тъй като те пишат на нашата КИРИЛИЦА и езика им е Български диалект, и всички останали съседи също четат глупавите коментари от самите нас срещу нас си.Да пишете срещу Бойко Борисов почти във всички форуми, не говори добре за България като цяло. Но за нас българите това е национална черта, равносилна на национална глупост. "ОРЕЛ, РАК И ЩУКА
233
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
APE GI BUBATA ........ SLUSHAITE SAMO BATE BOIKO I SHE SI DOBRE
232
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Търпението и на най-големия самарянин си има граници към съзнателно инспирираните провокации ! Стига аванти на тия прости ***, продукт на сръбската политика на омраза към България ! Те сами си избраха името *** (Титова Антикварна Шумадийско-Албанска Колония) ! Нека си го носят завинаги ведно с клоунското им вентилаторско знаме !
231
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Abe tia makedonzi dobre li sa ...
230
3
 
10
 
! Отговори
до никола преди 11 години
Но поради що ти, глупави човече, се срамуваш от своя род и се влачиш по чужд език? Македонец си толкова колкото и аз, Българино!
229
3
 
4
 
! Отговори
262 преди 11 години
Знам бре Цецо , знам се што кажуваш , е точно , познато ми е...Ама тоа не значи дека РМ има претензии кон Бугариа и со оваа изава Македониа е претставена како некоа агресивна држава , коа има за цел да напаа соседи , што е ретко слушната глупост...И ти се молам , си симпатизирал нас , а откако си слушнал неко платеничко - полициски новинарски агент кажал нешто против Бугариа , неко историчар- удбаш нешто кажал , и оп- сеедно ти е дали сме Албаниа или Фиром? На секого ли се верува???
228
2
 
2
 
! Отговори
kastriot преди 11 години
DRAGI MI NIKOL4O NA KOLKO SI GODINI? NYAMA6 MNOGO MOZAK V GLAVATA.MAKEDONCI GLUPACI KOSOVCI ISKAT ZEMYATA VI DO OHRID. I MOYATA LUBIMA BITOLA 6TE OTIDE AKO TOBA STANE. AZ SAM BALGARIN I SE GORDEYA S TOVA.
227
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
фиРомите имат две възможности, да преиемата в най-скоро време името Югозападна България, или за в бъдеще Източна Албания ..............трети вариант няма .
226
2
 
13
 
! Отговори
До Никола преди 11 години
Никола....ние не сме тези с претенции за името на републиката Ви, а Гърция. Вместо да се правиш на ощипана булка ходи ги питай гърците какви претенции имат към Вас.Факт е, че някои македонци проявяват нездрав разум като казват, че пиринския край в бъгарската част бил македонска територия....Факт е също обаче, че никой от тях не е дошъл да го каже в Петрич или Сандански или друг български град....защо може да си отговориш сам.
225
2
 
7
 
! Отговори
do Nikola преди 11 години
Albania kato vi aneksira teritoriata edin den dobre ste doshli v Bulgaria she vi napravim pasporti sichko nqma strashno...
224
2
 
7
 
! Отговори
до 268 преди 11 години
Я марш в училище да се научиш на четмо и писмо
223
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
К'во стана с далечниОт наследник на Сашето от Пакистан ?
222
2
 
10
 
! Отговори
do Nikola преди 11 години
nqma strashno brate skoro Albania shte vi pomogne da si izberete nai nakraq edno istinsko ime na durjavata-Severna Shiptaria...