Не може име Северна Македония, ще кажат, че Благоевград е техен!

Борисов потвърди, че сме против географско понятие в името на съседката ни
Обновена: 8 юни 2012 14:47 | 8 юни 2012 10:00, Елка Василева
326
Не може име Северна Македония, ще кажат, че Благоевград е техен!
Снимка: архив, Reuters

България не е съгласна в името на Македония да има географско понятие, заяви пред ТВ+ премиерът Бойко Борисов.

Според него варианти за име на съседката ни като Северна Македония са абсолютно неприемливи, тъй като от географска гледна точка части от страната ни попадат в това наименование. А това е предпоставка за териториални претенции към България.

Бойко Борисов заяви: "При различни консултации, които са правени с нас, са обсъждани различни варианти. Повтарям, един от вариантите, който попадна при мен, беше за Северна Македония, ако не се лъжа, и аз казах, че това пък ние не бихме го приели, защото утре ще кажат, че Благоевград е македонски".

Още по темата

С тези думи Борисов потвърди вече заявената българска позиция срещу какъвто и да е вариант за името на Македония, съдържащ географско понятие.

Търсенето на име на Македония в географски план би могло да предизвика гражданско напрежение в България, това заяви точно преди година вече бившият ни държавен глава Георги Първанов.

"Давам за пример това, което се чува в последните дни – имена от типа Северна или Горна Македония трябва да се коментират с оглед на това, че част от Северна и Горна Македония е Пиринска Македония, която е на българска територия", каза тогава Първанов.

"Възниква въпросът – какво би казало населението от тази част на България? Но нека намерят нашите приятели общото наименование, ние, българите ще намерим начин да изразим своя конструктивна позиция", каза още Първанов.

България беше първата страна, която призна Македония - през януари 1992 г., при това под записаното в нейната конституция име – Република Македония.

Между Гърция и Македония обаче се води дългогодишен спор за името на Македония, тъй като според Атина Македония е име на географска област в Гърция и е част от собственото й национално историческо наследство. Въпреки дългогодишните преговори и международно посредничество все още не се вижда краят на този спор, поради който в официалните международни документи и отношения, включително в ООН и ЕС, Македония е назовавана Бивша югославска република Македония.

По повод спечелените избори за президент на Сърбия от националистически настроения Томислав Николич българският премиер Борисов заяви пред ТВ+, че уважава избора на сръбския народ и би работил с него и с най-вероятния бъдещ министър-председател - досегашния президент Борис Тадич.

Според Борисов не е проблем това, че Сърбия е кандидат за членство в ЕС, но в същото време, пострадала от бомбардировките на НАТО през 1999 г., не работи за евентуално свое членство в Алианса.

Бойко Борисов още веднъж подчерта, че България подкрепя всички страни от Западните Балкани по пътя им към евроинтеграция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
9
 
3
 
! Отговори
Никола преди 11 години
Ко направил да бидеме Фиромци...? Политичари-лажови ? Тано - полициско - платенички новинари ? Хахахаха чист инает , ништо повее е ова...Териториални претензии , невиден цинизам...
220
1
 
1
 
! Отговори
266 до Николчо преди 11 години
че живееш на живееш на луната
219
2
 
6
 
! Отговори
до Николчо преди 11 години
Драги Никола , личи си, че не живееш на луната- отдаван във ФИРОМия се говори, че де що една част от страната ни е македонска, плюс президентът, Бербатов е най-великия македоснки футолист, да не говорим за писатели , родени в България, в Банско и според вас са македонци и други...това си е точно претенция..
218
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Опашките от "македонци" пред Министерство на правосъдието за българско гражданство говорят достатъчно...
217
3
 
3
 
! Отговори
do Nikola преди 11 години
Не сте ни браа- яхте , но направихте всичко възможно да станете фиром-ци.
216
11
 
6
 
! Отговори
Никола преди 11 години
Ееее зарем вака се постапува со браа , како што не нарекувате ? Териториални претензии ? И вие знаете дека тоа е НОТОРНА глупост и Македониа нема никакви претензии на ниедна држава , ово ова го зборува од чист инает...Обавете ве молам.
215
3
 
2
 
! Отговори
kastriot преди 11 години
PAVLE PAVLE TAPAKO.....249...VSI4KI SA BALGARI..I TI PROSTA TIKVO...NE SI MISLI 4E SI NE6TO.DA MI IZBROYABA6 HORA KOITO SA GIBYALI VAV VELIKA BALGARIA! ABE VAS MAKETATA SAMO KOSOVCI 6TE VI OPRAVYAT.
214
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
от 255 - трудно се предава ирония в писмен вид - исках да покажа колко безумно звучи да имаш претенции към съседите си заради малцинства. Ако всички разсъждаваха като макетата и сърбите до сега нищо живо нямаше да има по планетата...
213
3
 
7
 
! Отговори
до 255 преди 11 години
Забрави, заради тия *** загубихме беломорието, не сазлужават никакво внимание да прават каквото искат, ако искат даже може да си кръстат държавата Съединени Македонски Щати
212
3
 
3
 
! Отговори
до Мария преди 11 години
Форумът е за дискутиране на важни европейски дела, сериозни върпоси, а не на мангало-фиромски....
211
3
 
6
 
! Отговори
Името им преди 11 години
Те сами си избраха името *** (Титова Антикварна Шумадийско-Албанска Колония) ! Нека си го носят завинаги ведно с клоунското им вентилаторско знаме !
210
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
300 000 Български граждани са поробени в македония, ежедневно са малтретирани от македонския терористичен окупатор. Ако това не бъде прекратено ще се наложи териториите, населени с Българи да бъдат принудително включени в границите на България с военна сила.
209
3
 
0
 
! Отговори
до 232 преди 11 години
ти значи като шопа такова животно жирафа не съществува а то пред него стои в договора пише ОКУПАЦИОНИ и след това прочети балканския договор между същите държави как се договарят кой до къде ще взема територия е извинявай ама за свой народ това не се прави предварително да го разделяш бъди малко обективен и се откъсни от анти македонската пропаганда и промиването на мозъци РАЗМИСЛИ СИ БЕЗПРИСТРАСТНО
208
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Павле, написал си един до друг "македонците" Василий и Цар Самуил. Те не воюваха ли един срещу друг? Може би единият е бил шиптър, а? Между другото пропуснал си Шакил О`Нийл, един истински загорял от слънцето македонец.
207
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Македонското правителство реши да построи паметник на Батман в родния му град Прилеп :)
206
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
MC donia
205
4
 
10
 
! Отговори
Avatar преди 11 години
Заемащата място колкото една лястовича на картата БЮРМ упорито лази по нервите на всичките си съседи. То не бяха акрополи и паметници, не бе резил световен и посмешище за мало и голямо. Що не зарежат дивите македонски *** да се давят в собствените си *** и не спрат да ни занимават с малоумията им?
204
10
 
5
 
! Отговори
ПАВЛЕ преди 11 години
МАКЕДОН - КАРАН - АМИНТА - ПЕРДИКА - АРХЕЛАЙ - ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ - АЛЕКСАНДЪР III МАКЕДОНСКИ - ПТОЛОМЕЙ - ПЕРСЕЙ - КЛЕОПАТРА - ЮСТИНИЯН - КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА - ВАСИЛИЙ МАКЕДОНИЯН - ЦАР САМУИЛ - КРАЛИ МАРКО - КАРПОШ - СВ КИРИЛ И МЕТОДИЙ - СВ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ - СВ ИВАН РИЛСКИ - СВ НАУМ ЧУДОТВОРЕЦ - СВ ДИМИТЪР СОЛУНСКИ - СВ ГЕОРГИ КРАТОВСКИ - ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ - НИКОЛА КАРЕВ - ДАМЕ ГРУЕВ - ЯНЕ САНДАНСКИ - МЕТОДИ АНДОНОВ ЧЕНТО .... ТОВА НАЙ- НАЙ- НАЙ - НАЙ - НАКРАТКО ВСЕ Е МАКЕДОНИЯ
203
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Македония обяви извънредно положение и мобилизира тримата си полицаи.Терористичен акт разтърси Империята: Маниjак штипе за цицки и бега.Според доверен източник, маниjакот е щипнал към Штип.
202
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В момента Македония притежава единственото оръжие за "масова унищожацийijя" в света - Македонска Нiнжа с дефектен пистолет Люгер от Втората Световна, който е зареден със снаряд от оръдие на релси.Военната флота разполага един продънен сал от черешова дървесина, който патрулира по атлантическото езеро.Военновъздушните сили хвърлят петцифрени суми за поддръжката на вестниково хвърчило, което изпълнява строго секретни мисии в тила на врага, благодарение на свойството си да не може да бъде засечен