Не ни харесва заяждането с България от Македония!

Тя не е видяла нищо лошо от България, заяви Н. Младенов
Обновена: 8 юни 2012 21:21 | 8 юни 2012 21:15, Елка Василева
283
Не ни харесва заяждането с България от Македония!
Николай Младенов. Снимка: архив, БТА

На мен лично и на всички в България не ни харесва постоянното заяждане с България, защото Македония не е видяла нищо лошо от България. Това каза министърът на външните работи Николай Младенов в отговор на въпрос на македонски журналист „защо сте люти на македонското ръководство; политиката, що се води от вас, води до студен мир между България и Македония и няма контакти между двете страни“.

Министър Младенов отново посочи, че България винаги е подкрепяла евроатлантическата ориентация на Македония, но допълни, че дали и как тя ще се реализира, зависи в най-голяма степен от самата Македония, от реформите, които се извършват там, от процесите, които текат в страната, от намирането на компромисно решение с Гърция по двустранния въпрос.

Още по темата

България не се намесва в диалога между Македония и Гърция, защото той е двустранен, но когато различни варианти се слагат на масата и се обсъждат, ние също имаме нашите виждания по това, коментира Младенов.

По думите му за развитието на отношенията на Балканите е много по-важно да се съсредоточим върху това, което ще създаде условията регионът като цяло да се развива, а за да стане това, трябва да видим всички наши съседи част от европейските правила, реализирайки своята европейска перспектива. За да може всяка една страна да го направи, тя трябва да отговори на изискванията на ЕС, посочи министърът и допълни, че всичките въпроси - двустранни, исторически, политически, търговски, инфраструктурни могат да бъдат решени само в този контекст. Колкото по-дълго страните от региона стоят встрани от европейската интеграция, толкова по-сложни ще стават тези въпроси за решаване, посочи Николай Младенов.

В отговор на въпрос на македонски журналист министър Младенов каза, че няма конкретни въпроси между двете страни, които трябва да бъдат решавани по някакъв радикален начин. Той отбеляза ,че има натрупване на нерешени теми, които години наред остават без действия като липсващата все още жп връзка между София и Скопие; има забавяне през последните месеци на сътрудничеството между двете страни по трансграничните програми, които са финансирани от ЕС.

И постоянният фокус в Македония върху това кой какво казал в България със сигурност не помага на общественото мнение тук. От наша страна всичко, което до този момент сме правили, и всичко, което правим и ще правим занапред, е само и единствено в подкрепа на сигурността на Македония, на нейната цялост, развитие, европейска интеграция, но пътят, който тя трябва да извърви, трябва да го извърви самостоятелно, ние не можем да го извървим вместо нея, заяви Николай Младенов.

Между България и Македония има достатъчно добро сътрудничество, ако погледнете колко много хора идват, почиват, търгуват и си сътрудничат, това е реалната основа, върху която стъпваме. Всичко друго е спекулация, опит да се намерят някакви
оправдания на проблеми, които реално не съществуват, каза българският министър на външните работи. Нашето желание е да работим абсолютно конструктивно с всички наши съседи, да решаваме всички проблеми, които имаме, те не са толкова много, и
заедно да градим основата на развитието на целия Балкански регион, каза министър Младенов. Така че колкото по-бързо всички погледнат напред, а не се вглеждат в миналото, не търсят оправдание в него, толкова по-бързо ще се реализира европейската перспектива за целия регион, каза Николай Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
6
 
5
 
! Отговори
минаващ преди 11 години
а защо българия е на всяко гърне мерудия-първи ги подкрепихме, внимаваме да не ги обим на тема българи в македония и сърбия,се на всички страни, после-защо ни ощипахте голото дупе?тоя да не се прави на ,вицепрезидента им на герб вика, че ще подкрепи македония само ако се реши българския въпрос, после плюнчото, който ви е президент излезе и каза обратното-безусловно подкрепяме.сега пък тоя неадекватник.Шизофренията е национална политика в момента -сутрин има, вечер-нема
218
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оставете ги да си ринат в калта макетата.Като дойде време за влизане в ЕС ние ще сме против,нека да си избераг име Люта Македония.
217
1
 
4
 
! Отговори
Do 254 burgiico преди 11 години
6te stanete veliki ,tolkova veliki ste stanete 4e ste revete ot veli4ie kato vi nagaziat Albancite takova veliko pleme 6te stanete napravo za oplakvane xaxaxaxaxaxaxa.
216
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Такова нещо като етнос инация македония не е имало няма и да има ....това е геогравска област..
215
17
 
4
 
! Отговори
Ahmedco преди 11 години
MAKEDONYA e velika naciya, da jivee MAKEDONYA
214
2
 
24
 
! Отговори
BG преди 11 години
Няма държава македония. Има Югозападна България :)
213
1
 
2
 
! Отговори
иво преди 11 години
Браво Атила
212
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тея македонците и същитете пречески на сърбите имат като *** и като почнат да посръбчават Българските народни песни идва ми да ги убия толкова грозно ги пеят и си мислят че са богоизбрани -комплексари.станали са същите като сърбите няма нищо българско и свързано с благоевград там са умни красиви и талантливи хора и цяла българия ги обича а ако кажеш македонец от скопско ги гледат вече накриво сигорно .да дойде да каже на някой Българин от македонско и да го обижда .
211
0
 
19
 
! Отговори
СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ... преди 11 години
..ПЛЮЯТ СЪРБОМАНИТЕ В МАКЕДОНИЯ-- БИВШИ СРЪБСКИ КОМУНИСТИ ....ПО ИНСТРУКЦИИ НА МОСКВА!СТАЛИН ТИТО И ДИМИТРОВ---ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДОХА ДЪРЖАВАТА -МАКЕДОНИЯ!БЪЛГАРИТЕ ОТ ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ ,БЯХА ЗАДЪЛЖЕНИ ОТ НАШИТЕ КОМУНИСТИ ---ДА СЕ ПИШАТ МАКЕДОНЦИ!!!!СЕГА , МАКЕДОНСКИТЕ *** СЕ КАРАТ С НАШИТЕ ...***!ЗА МЕН И НОРМАЛНИТЕ БЪЛГАРИ.....МАКЕДОНЦИТЕ СА , БЪЛГАРИ!...каквото й да говарят ....както и да го казват....!!!!!!!!!!!!!!
210
4
 
9
 
! Отговори
АТИЛА преди 11 години
На карта на света от 6 век от "Равенски космограф" е отбелязано името "bulgare" и следния текст: "В Тракия и Македония и Долна Мизия само българи живеят ...". Картата е съставена 100 години преди времето на Аспарух. За автор на тези думи, косомографа посочва Йорданес - готски историк от 6 в. ('Inter vero Thraciam vel Macedoniam et Mysiam inferiorem modo Bulgari habitant'. Ravennati Cosmographus, IV)
209
2
 
15
 
! Отговори
Хаха преди 11 години
Македонец измислил първия *** и си написал името на дъното. Сега всеки му *** отгоре.
208
3
 
14
 
! Отговори
БЪЛГАР преди 11 години
Имам колеги македонци,с които много се забавлявам! На 24 май те също празнуваха,не само ние! Празнуваха празника на македонската писменност,на светите братя Кирил и Методий. Проблема нее във македонския народ,те горките не са виновни,че са толкова наивни,Виолетка е доказателство за това,както и колегите ми. Проблема е в училищата им,там им насаждат тея глупости,че видиш ли всичко що мърда е македонско,ако ги питате и Джон Атанасов е Българин,ама корените му са македонски!
207
0
 
10
 
! Отговори
wilhelm mohnke преди 11 години
2 смешки т.нар. македонци обявиха, че те са създатели на бялата раса, а първият бял човек бил някой си Македон:)))) и точно този агент на световните *** ли ще решава националните ни проблеми!!!! Ииии...нещо сериозно- надявам се, че все са ни останали 40-50 танка Т72, та да влезем направо в скопие и да съборим ненормалните съоръжения, които се строят там!
206
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
може би налагането на политически и икономически санкции би имало ефект!
205
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
македония ни завиждат че сме по красиви и по умни и талантливи от тях и навсякъде ни признават като държава дала много на света .те са едни *** нищо повече и стахливци само лаят от страх хубаво че ги признахме че сега нямаше да ги има.когато албанците ги нападнаха защо търсиха помощ от нас .ние с албания проблем нямаме и може да се разберем винаги .
204
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а ако питаш мен..не ми харесва да ти гледам физиономията на държавната ясла..и се чудя от къде те изровиха ..в казарма не си ходил..а бая постчета смени и ти като Бат си Бойко..дано повече не чуя за теб след изборите
203
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
европа не ви иска братя македонци -хърватия как скоро ще влезе в ЕС.вместо да живеете добре няма да се върне старото време когато ходихте навсякъде с Сърбите а Българите никога не можеха да мръднат без ДС.щом сте с Сърбите до гроб гъчете се с тях боли ме какво ще стане с вас -българите в македония имат подкрепа и паспорти и винаги може да чакат помощ от Българския народ.Сърбия и Гърция искат да намесят българия за да си решат техните проблеми с Албания и не става и затова плюят .
202
1
 
20
 
! Отговори
БГ. преди 11 години
СПРЕТЕ ИЗДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТИ ЗА МАКЕДОНЦИ САМО ТАКА ЩЕ НИ ОВАЖАВАТ
201
0
 
11
 
! Отговори
В собствен сос! преди 11 години
Оставете ги да си се варят в собствен сос - но ясно да си изведем собствената позиция, и тя да не противоречи на европейския дух. А за всичко останало - албанците ще го разнесат, както са започнали и не спират. За съжаление, защото македонците са ни братя, но... както те си преценяват... и искат, така да продължават... В собствен сос!
200
0
 
14
 
! Отговори
Беден роднина преди 11 години
Най са опасни бедните роднини, да знаете! Гледат завистливо в канчетото ти, в къщата, в колата, в гащите на жена ти и все мърморят, все недоволни. И с албанците не можаха да се справят страшните македонски комити. Дето всъщност са си едни пръдльовци, по нашему.