Не ни харесва заяждането с България от Македония!

Тя не е видяла нищо лошо от България, заяви Н. Младенов
Обновена: 8 юни 2012 21:21 | 8 юни 2012 21:15, Елка Василева
283
Не ни харесва заяждането с България от Македония!
Николай Младенов. Снимка: архив, БТА

На мен лично и на всички в България не ни харесва постоянното заяждане с България, защото Македония не е видяла нищо лошо от България. Това каза министърът на външните работи Николай Младенов в отговор на въпрос на македонски журналист „защо сте люти на македонското ръководство; политиката, що се води от вас, води до студен мир между България и Македония и няма контакти между двете страни“.

Министър Младенов отново посочи, че България винаги е подкрепяла евроатлантическата ориентация на Македония, но допълни, че дали и как тя ще се реализира, зависи в най-голяма степен от самата Македония, от реформите, които се извършват там, от процесите, които текат в страната, от намирането на компромисно решение с Гърция по двустранния въпрос.

Още по темата

България не се намесва в диалога между Македония и Гърция, защото той е двустранен, но когато различни варианти се слагат на масата и се обсъждат, ние също имаме нашите виждания по това, коментира Младенов.

По думите му за развитието на отношенията на Балканите е много по-важно да се съсредоточим върху това, което ще създаде условията регионът като цяло да се развива, а за да стане това, трябва да видим всички наши съседи част от европейските правила, реализирайки своята европейска перспектива. За да може всяка една страна да го направи, тя трябва да отговори на изискванията на ЕС, посочи министърът и допълни, че всичките въпроси - двустранни, исторически, политически, търговски, инфраструктурни могат да бъдат решени само в този контекст. Колкото по-дълго страните от региона стоят встрани от европейската интеграция, толкова по-сложни ще стават тези въпроси за решаване, посочи Николай Младенов.

В отговор на въпрос на македонски журналист министър Младенов каза, че няма конкретни въпроси между двете страни, които трябва да бъдат решавани по някакъв радикален начин. Той отбеляза ,че има натрупване на нерешени теми, които години наред остават без действия като липсващата все още жп връзка между София и Скопие; има забавяне през последните месеци на сътрудничеството между двете страни по трансграничните програми, които са финансирани от ЕС.

И постоянният фокус в Македония върху това кой какво казал в България със сигурност не помага на общественото мнение тук. От наша страна всичко, което до този момент сме правили, и всичко, което правим и ще правим занапред, е само и единствено в подкрепа на сигурността на Македония, на нейната цялост, развитие, европейска интеграция, но пътят, който тя трябва да извърви, трябва да го извърви самостоятелно, ние не можем да го извървим вместо нея, заяви Николай Младенов.

Между България и Македония има достатъчно добро сътрудничество, ако погледнете колко много хора идват, почиват, търгуват и си сътрудничат, това е реалната основа, върху която стъпваме. Всичко друго е спекулация, опит да се намерят някакви
оправдания на проблеми, които реално не съществуват, каза българският министър на външните работи. Нашето желание е да работим абсолютно конструктивно с всички наши съседи, да решаваме всички проблеми, които имаме, те не са толкова много, и
заедно да градим основата на развитието на целия Балкански регион, каза министър Младенов. Така че колкото по-бързо всички погледнат напред, а не се вглеждат в миналото, не търсят оправдание в него, толкова по-бързо ще се реализира европейската перспектива за целия регион, каза Николай Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
3
 
3
 
! Отговори
VIOLETA преди 11 години
Za da vi se pojasnat nekoi raboti vo vrska so filmot Treto poluvreme otvorete na MKD.MK i tamu ima kratko intervju na reziserot na filmot i se ce vi bide pojasno. Vo iEVREJSKIOT MUZEJ vo AMERIKA ,VO MUZEJOT VO IZRAEL JASNO KAZUVA SLEDNOTO. Za vreme na VSV vo okupiranite teritorii na MAKEDONIJA I TRAKIJA si uapseini drzani vo logor vo MONOPOLOT i transportirani vo Treblinka.Celata operacija e izvedena od bugarskite okupacioni vojni i policiski sili.Toa e fakt a filmot e samo del od tie tragic
158
5
 
3
 
! Отговори
гурбетчия до 185 преди 11 години
Приятель ,ти за моите чинии не мисли ,това си е мой проблем!Гледай да се разбирате с комшиите си!Тъй както те се съобразяват с правото ти на самоопределение ,въпреки че корените ти са тюркски ,така и ти ще се съобразяваш с правото на самоопределение на другите без да философстваш много!Както тебе не те боли х.... какви са били корените ти и сега си се самоопределяш като българин ,така и мене не ме боли *** х... какви са били моите корени ,а важното е че сега съм турчин!С македонците е същото
157
0
 
5
 
! Отговори
до 184 преди 11 години
Да, де , ама до онзи ден всички ревяха, че не били твърди и нищо не им казвали, и си мълчали, как били меки. Сега пък защо така бил казал. Не е длъжен да разбира- има си експерти в министерствата, а и надали е казал нещо, което да не го мислим всички ние- затова не се иска специално оразование да го схванеш. Може би ти си вундеркинд и разбираш от всичко..Е, няма угодия на някои "разбирачи". Хилъри КЛинън се изцепи като заплаши с война Иран директно преди 2 години, седнал тук един да прави чупки
156
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За този филм можем да "благодарим" и на др. Леа Коен, която е помогнала много с антибълграската си книга.
155
3
 
4
 
! Отговори
до губретчията преди 11 години
Изми ли чиниите , че пак тръгна да правиш анализи...Аман от гурбетчии-миячи на *** а ла спежцове по история и икономика...
154
4
 
2
 
! Отговори
време е за бойкомета преди 11 години
Плах опит на външния министър да обърши посрания *** на своя шеф. Великия ни премиер оправи всичко в спорта и се захвана и с кино. Да си политик се изисква тактичност а не арогантност. Не съм чувал турски премиер да коментира време разделно или Меркел да коментира филми за холокоста. Историята си е минало и то не е такова кавото ни се иска да е било. У нас е имало като фашизъм така и комунизъм. 11500 евреи са депортирани от Бг окупационите власти и това е факт. 50000 у нас не са и това е факт
153
13
 
7
 
! Отговори
гурбетчия преди 11 години
Напротив ,българите се заяждат ! "Македонците не били македонци ,а били българи ,а тези които са се самоопределяли като македонци били долни предатели"! Абсолютно същите тъпизми българите казват и към турците родени в Бг. "Те не били турци ,а били потурчени българи и т.н."! Явно българите обичат да се заяждат и после да се представят като жертви ! С това поведение драги ми българи печелите само ВРАГОВЕ !
152
0
 
4
 
! Отговори
renegat преди 11 години
abe politizi schto ne rasbereta 4e makedonija nikoga nijama da se primiri sas otwa 4e balgarija e i schte bade winagi . sega trijabwa da sawedem delo waw Haga i da widijat mkeretata kak kon bob ijade li. mi wsemete se w raze be Boiko wse e tarpeliw ama i to si ima krai be.
151
2
 
11
 
! Отговори
di преди 11 години
Македонците просто се заяждат от типичната балканска завист, защото те много добре знаят, че са изкуствено създадени, а в момента са в много тежко икономическо положение. Ми аз миналото лято ходих на екскурзия в Македония. Като се върнах в София имах чувството, че идвам в западна Европа, сами си правете заключение ; ))))
150
1
 
3
 
! Отговори
T.N.T. преди 11 години
SARBO6IPTARITE TERORIZIRAT BALGARITE,A NIEKREMALSKITE KOMUNISTI SE PRAVIM NA KREMALSKIINTERNACIONALISTI...PO--GOLEMI PUTINOVCI OTPUTIN.TAM PRADNAT W ZADUNAIKATA SE NASIRAT...
149
2
 
9
 
! Отговори
Четящ преди 11 години
мисля че е време да спрат папагалските повторения на ПанРуските и Турски геополитики. Славяните НЕ СА ПРЕТОПИЛИ българите ....ЗАЩОТО СЛАВЯНИТЕ са родствени на прабългарските гени и култура, а ТРАКИТЕ.... са още от древни хронисти наричали...местни български племена !!!Излязоха достатъчно древни и скривани истини....А дори и ако прочетете написаното от Георги Сава Раковски... от Бг учени от 19 век, ще научите доста!!!
148
5
 
4
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
МАКЕДОНЦИТЕ ГОВОРЯТ СЛАВЯНСКИ ЕЗИК И СА СИ СЛАВЯНИ! АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ, СИН НА ФИЛИП МАКЕДОНСКИ Е ГОВОРИЛ ГРЪЦКИ. СЛАВЯНИТЕ СЛЕД РАЗПАДАНЕТО НА МАКЕДОНСКАТА ДЪРЖАВА СА СЕ ЗАДЕЛИЛИ НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ И СА АСИМИЛИРАЛИ МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ. КАКТО ПРАБЪЛГАРИТЕ - НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ СА БИЛИ ПРЕТОПЕНИ ОТ МИЛИОННОТО СЛАВЯНСКО НАСЕЛЕНИЕ. ТАКА, ЧЕ АКО ТЕ СА МАКЕДОНЦИ, ВСИЧКИ СЛАВЯНИ СА МАКЕДОНЦИ, ИЛИ ОБРОТНОТО. И АКО НЯКАКВИ НЕЗНАЧИТЕЛНИ ГЕНИ СА ОСТАНАЛИ ОТ НЯКОГАШНИТЕ МАКЕДОНЦИ, ТО Е ГОЛЕМИЯ ИНАТ!
147
12
 
2
 
! Отговори
попалексов-лдп преди 11 години
В Свободна зона в ТV+ Георги Коритаров с въпрос за Иво Андрич подложи динена *** на премиера Бойко Борисов и го подигра за неговата ниска обща култура. По лошото е, че му подложи динена *** и за името на Република Македония и го подведе да направи антинационални, антибългарски, про гръцко-сръбски изявления. Премиерът се отрече от признаването на Р Македония с конституционното и име, единственото свестно нещо, което България направи през последните 50 години по адрес на Македония и в защита на националните интереси на България. България се нареди до отколешните си приятели Гърция и Сърбия срещу Македония, сиреч срещу себе си. България предава отново Македония в услуга на гръцки и сръбски политики на Балканите, които естествено са антибългарски. Абсурдът е, че след време ще и потърси сметка /на Македония/ за собственото си поведение. Премиерът на България унизи България. Понекога е срамно, ако не те е срам че си българин.
146
1
 
10
 
! Отговори
Назго преди 11 години
що са толкова прости тия македонци всичките
145
8
 
9
 
! Отговори
до 173 преди 11 години
По добре да съм *** отколкото идола ми да е Васко *** и да се наричам Софиянец.
144
1
 
32
 
! Отговори
има преди 11 години
тия хора,се натискат за българско гражданство,а иначе мразят България,това е малка и злобна държавица
143
0
 
19
 
! Отговори
999 преди 11 години
До софиянецДа си селянин не е обидно - това са хората, без които ще ядем само дивите кестени от Раковски . Но да си *** - това е диагноза и лечение няма открито.
142
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Македония отказва да влезе в протурските планове на Бойко Борисов и сега установяваме колко е несправедлива към нас!
141
1
 
22
 
! Отговори
чичо преди 11 години
До dragan 168. Ти си културен лилипут! Сега бих се изкефил да ви върнат визите, та да умрете от злоба в собствената си държавица, чието знаме изобразява вентилатор! Да ви е честит Алесандър Македоналдс!
140
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Драгане ти се сърбееш , за това се чувстваш иначе , но това си е твой проблем , бъди си какъвто искаш , дреме ми , но моята история не закачай и не си я присвоявай защото просто не е истина.