Новата управляваща коалиция в Румъния печели местните избори

Тя обеща да върне заплатите на нивото отпреди кризата
11 юни 2012 09:11, Елка Василева
10
Новата управляваща коалиция в Румъния печели местните избори
Виктор Понта. Снимка: Reuters

Румънците подкрепиха убедително новото левичарско правителство на премиера Виктор Понта на местните избори вчера, като изпратиха ясно послание, че им е дошло до гуша от мерки за икономии, предаде Ройтерс.

Социаллибералният съюз (СЛС) на Понта е спечелил до 65 процента от гласовете в някои райони и над 50 процента в няколко големи градове, включително Букурещ, показват екзит полове.

Още по темата

В повечето области опозиционната Демократично-либерална партия (ДЛП) изостава от Социаллибералния съюз, като в столицата събира едва между 13 и 30 процента от гласовете.

Окупирайки важни кметски позиции в големите градове, СЛС ще си създаде солидна база за подкрепа преди парламентарните избори, които се очаква да бъдат произведени през ноември, отбелязва Ройтерс.

СЛС отстрани дясноцентристката ДЛП след вот на недоверие в парламента миналия месец. Новата управляваща коалиция обеща да възстанови заплатите до нивото им отпреди кризата и да намали някои данъци, придържайки се същевременно към условията на сделката с МВФ за отпускане на 5 млрд. евро помощ, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
21
 
! Отговори
Точка преди 11 години
Целта им бе да свалят крадливото "дясно" правителство на демократлибералите! Партия, която преди 2 години бе част от европейския соц съюз, а изведнъж се е сетила, че е дясна! Партия на президента Басеску! Повтарям - в Румъния, в момента на власт е Съюз, чиято програма за управление включва най-доброто от леви, центирстки и десни идеи!
8
1
 
19
 
! Отговори
Точка преди 11 години
Но комент - Понта, да - е лидер на социалдемократите и води съюза заедно с шефовете на другите две партии - консерваторите - Даниел Константин и либералите - Крин Антонеску. Съгласно договорът между трите партии - премиерът на правителството им е Понта, президент на Румъния -Антонеску. Константин получава лидерско място в Сената. Не казввам, че правителството е дясно, но не е ляво. То е и логично, след като партиите, които съставят Соц-либ съюз са лява, центристка и дясна партия!
7
3
 
19
 
! Отговори
НО КОМЕНТ преди 11 години
ВРЕМЕ Е ДА ИЗМЕТЕМ И ОТ БЪЛГАРИЯ ДЕСНИЧАРСКИТЕ ФАШИСТИ!
6
2
 
19
 
! Отговори
но комент преди 11 години
понта е водач на социалдемократите в Румъния, хич не се връзвайте на разни гербаджийски точки.играе ли мечката в съседите, ще заиграе и у нас.берлускони, саркози, меркел-десничарите си отиват.
5
3
 
19
 
! Отговори
но комент преди 11 години
Точка, то и във франция социалистите не са леви,нали?ДОЛНА И ГНУСНА ГЕРБАДЖИЙСКА ПРОПАГАНДА!Времето ви изтича, герберче, готви се да бягаш от България!
4
2
 
20
 
! Отговори
Точка преди 11 години
Днеслбг, за пореде път чета, че правителството в Румъния има лява ориентация. Това е огромна лъжа! СоциалЛИБЕРАЛНИЯ съюз е съставен от социал-демократи - леви, консерватори - центристи и либерали - десни! Платформата на правителтството е същността от договорените между трите парти точки! В някой сфери решенията са типично леви, в други - деснои - в зависимост от постигналите споразумения. Демократлибералите пък са десни, ама друг път... допреди 2 г. бяха в соц. евро. съюз! Те всъщност са КРАДЦИ!
3
0
 
22
 
! Отговори
bg преди 11 години
Идат избори - мислете и идете да гласувате. Иначе нямате право да коментирате.
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На хората им писна от криза искат си доходите и просперитета ане стягане на колани заради някой елементи кйто печелят още повече от глупостите който творят.
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Покрай измислената криза в целия ЕС печелят левите партии, само ние оставаме остров на тиквовизма:)