МВФ няма да предоговаря заема за Гърция

Технически екипи на фонда, ЕЦБ и ЕС започнаха проверки в министерствата
4 юли 2012 09:08, Елка Василева
7
МВФ няма да предоговаря заема за Гърция
Кристин Лагард. Снимка: архив, Reuters

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви, че няма никакво намерение" да предоговори заем, отпуснат на Гърция от фонда, ЕС и ЕЦБ, съобщават гръцките медии.

Нямам никакво намерение да преговарям и наново да предоговарям, каза Лагард пред телевизионната мрежа Си Ен Би Си.

Сигурна съм, че гръцкото правителство ще може да ни представи ясни статистически данни. Очаквам с нетърпение да видя какво е направило то през последните месеци, за да се адаптира към програмата, изготвена от трите международни кредитори, допълни шефката на фонда.

Кристин Лагард каза, че разговорите на представителите на "тройката" в Атина ще регистрират какво е направено и какво не е през предишните месеци.

Лагард посочи, че фондът иска да види какво е станало през последните месеци и как може да се върви напред към сътрудничество с гръцките власти.

Техническите екипи на международните кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ от вчера започнаха проверки в министерства и оценяват икономическото и бюджетно състояние на Гърция във връзка с по-нататъшното кредитиране на страната. В същото време гръцкото коалиционно правителство подготвя доводите, върху които ще се опита да базира преговорите си с "тройката",  пише в. "Нафтемборики".

Очаква се разговорите с "тройката" да се съсредоточат върху изпълнението на бюджета, приватизацията, трудовите отношения и съкращенията в държавния сектор.

В. "Вима" отбелязва, че премиерът Андонис Самарас вчера е разпоредил да бъдат закрити специалните секретариати към министерствата и комисиите на заплати с цел намаляване на държавните разходи.

Най-критични ще са преговорите с "тройката" през август, тъй като тогава хазната ще е почти празна, е заявил финансовият министър Янис Стурнарас, цитиран от в. "Та неа".

Преговорите вчера с представителите на кредиторите са се водили и по големия проблем, свързан с дълговете на държавата към частния сектор, които се предполага, че ще започнат да се погасяват постепенно още през тази година с помощта на транш от втория заем за Гърция в размер на 130 млрд. евро.

Експертите на "тройката" са поискали да научат причините, поради които гръцката страна се е забавила и не се е вместила в планирания срок за погасяване на тези дългове на държавата към частните предприемачи.

В. "Експрес" пише, че преговорите с тройката ще продължат и днес, а утре се очаква в Атина да пристигнат и шефовете на трите институции. В петък премиерът Андонис Самарас ще има среща с "тройката " и ще представи програмата на своя коалиционен кабинет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
нико 66 преди 11 години
След като се върна от почивка в Гърция,започвам да пестя и се запасявам с всичко което могазащото идва невиждана криза в световен,европейски и балкански мащаб.Още през август започвам с бурканите,после със сухата храна и лекарства,до ноември трябва да се запася с обувки,якета,пуловери,свещи,батерии,цигари и кафе.Ако ми останат пари ще си плащам само тока,телефона и интернета до 21.12.2012.Ако се окаже че и МАИТЕ също лъжат като политиците,го удрям на ЛАЙФ,без да мисля повече за нищо..това е!
5
0
 
4
 
! Отговори
?!? преди 11 години
ТИЯ МИЛИАРДИ ДЕТО ГИ ПИШАТ ОТ ТЯХ ЕДНО ЕВРО НЕ ВЛИЗА В ГЪРЦИЯ САМО ПО ДОКУМЕНТИ ,ВСИЧКО ОТИВА ЗА ПОКРИВАНЕ НА ДЪЛГА ЛИХВИ И НА ЛИХВИТЕ ЛИХВИ ,МНОГО ЯКО ГИ НАБУТВАТ АМА И НАС ТОВА НЕ НИ ТОПЛИ,ПАК СА ПО ДОБРЕ ОТ НАС!
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая на снимката напълно покрива представите за Международния Валутен Фонд!
3
0
 
7
 
! Отговори
До 3 преди 11 години
Грешиш само в сроковете. Никакви няколко години, едва ще изчакат да мине Олимпиадата и да гръмне великата фалирала Великобритания, а след изборите в САЩ - жална ни майка.
2
1
 
10
 
! Отговори
_Ястреб_ преди 11 години
Икономическата криза още не ни е ударила с пълна сила. Това, което преживяваме сега в глобален мащаб е само нежен бриз в сравнение с урагана, който се задава на хоризонта. Всеки, който поне малко разбира от икономика и политика може да го прозре. През следващите няколко месеца до няколко години борбата ще е не за поддържането на ЕС, а ще бъде жестока битка за оцеляване! Пестете каквото имате и се организирайте за най-лошото. Ако греша, ще бъде симфония за моите уши да ме псувате на воля!
1
1
 
9
 
! Отговори
Малка сметка преди 11 години
Значи да видим - втори транш за 130 млрд... Да зъкръглим двата на 260 млрд. Делим на 12милиона - населението на гърция и грубо се получава, че им се дава 20 000Евро годишно на всеки мъж жена и дете помощен заем. И аз искам така. Тия не могат ли да се ограничат малко баси. То бива свинеене бива, ама.... По паразитиране бият и нашите ***.....