Конституционният съд потвърди отстраняването на Бъсеску

Крин Антонеску е назначен за временен държавен глава на Румъния
Обновена: 10 юли 2012 11:51 | 10 юли 2012 07:29, Елка Василева
13
Конституционният съд потвърди отстраняването на Бъсеску
Траян Бъсеску. Снимка: архив, Reuters

Конституционният съд на Румъния потвърди отстраняването от власт на президента Траян Бъсеску, гласувано миналия петък от парламента и назначи за временен държавен глава лидера на управляващата лявоцентристка коалиция Крин Антонеску, предаде Франс прес.

"Съдът констатира, че процедурата за прекратяване на правомощията на президента на Румъния Траян Бъсеску е спазена. Длъжността президент ще изпълнява временно Крин Антонеску", гласи решението на съда.

Конституционният съд обаче определи като неконституционен закона, който ограничава прерогативите му за контрол над решенията на парламента.

Още по темата

Румънският парламент гласува с голямо мнозинство в петък за отстраняване от власт на президента Бъсеску, което трябва да бъде подложено на референдум на 29 юли. Предстои днес съдът да се произнесе по закон, който променя условията за валидност на референдума.

Премиерът Виктор Понта каза снощи, че решението на Конституционния съд да потвърди отстраняването от власт на Бъсеску доказва, че Румъния правова държава и че правителството и парламентът са спазили правилата на демокрацията.

Европейската комисия, Съединените щати, редица европейски страни, както и правозащитни организации изразиха през последните дни тревога от атаките на управляващия в Румъния Социал-либерален съюз срещу Конституционния съд и от начина, по който протече процедурата за отстраняване на президента, напомня АФП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
2
 
! Отговори
storm преди 11 години
Хубаво гледайте какво се случва при съседите,господа !
11
2
 
5
 
! Отговори
Само БСП преди 11 години
Само да се върнем във властта ще разкажем играта на доста хора ................. а народа , все ни е тая за него , доказали сме и сме показали - 45 години . Не ни пука !!! Лъгали сме и пак ще лъжем !!! Крали сме и пак ще крадем !!! Хитри сме и пак ще Управляваме !!! Само БСП !!! Да живее другаря Станишев !!! Вечна дружба .......всъщност с кого ....... БСП БКП !!!!!!! Да живееее ....... Ураааааааа , а и манифестации може да върнем , сега ще направим репетиции с ...... демонстрации
10
3
 
3
 
! Отговори
Пфууу язък!!! преди 11 години
След неколко години ние българите ще ходиме *** в Румъния,дотам ни докараха нашите управници,да станеме измекярска държава.
9
2
 
3
 
! Отговори
турну магуреле преди 11 години
Румънците вървят напред,а ние лапаме мухите който ни пускат шепа ояли се олигарси!
8
4
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ това е България преди 11 години
МРЪСНИ КОМУНИСТИ, ДОГОДИНА ЩЕ ПЛАЧЕТЕ ПАК. ПОБЕДА ЗА ГЕРБ С НОВО КАТЕГОРИЧНО МНОЗИНСТВО, МАРГИНАЛИЗАЦИЯ ЗА *** НА БСП, НОВ 5-ГОДИШЕН МАНДАТ ЗА ГЕНЕРАЛ БОРИСОВ!ДА ЖИВЕЙ! ДА ЖИВЕЙ! ДА ЖИВЕЙ!ГЕРБ - ТОВА Е БЪЛГАРИЯ!!!
7
2
 
4
 
! Отговори
Влашка мамалига преди 11 години
Едно време "отстраниха" Чаушескувците, сега този. И на румънците вече дишаме прахта ! Станахме за кашмер !
6
4
 
6
 
! Отговори
агент Буда Борисов преди 11 години
Конституционният съд потвърди отстраняването на БъсескуКрин Антонеску е назначен за временен държавен глава на РумънияАЙДЕ БЕ, КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ ВИ ЧАКАМ ДА МЕ ИЗРИТАТЕ И МЕН ОТ ВЛАСТТА......ДОКОГА ЩЕ МИ СЛУШАТЕ ПРОСТОТИЯТА ДЕТО ВИ РЪСЯ ВСЕКИ ДЕН!!!ЕГАТИ МУ ЕЛЕКТОРАТА СТЕ...КОНГРАЧУЛЕЙШЪН
5
6
 
15
 
! Отговори
ca преди 11 години
Мамалигарите не се церемонят, и лека-полека махат некадърните *** от управлението. Ако Винету беше румънец, положително щяха да го разстрелят, както вече са го правили с друг патологичен *** от миналото.
4
7
 
20
 
! Отговори
След румънеца преди 11 години
След румънеца е ред на другаря Борисов и неговата ЕТ "герб"!
3
17
 
12
 
! Отговори
до 1 и 2 преди 11 години
жалки сте
2
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След като евробоклуците реват-значи е правилно!!Дано скоро и Банкянският гей го последва...
1
9
 
23
 
! Отговори
но комент преди 11 години
Браво на комшиите!Бъсеску да върви при Берлускони и саркози,т.е.на бунището на историята.където ще замине скоро и бат бойко барабар с всички гербави в Бг.Играе ли мечката у комшиите...