Траян Бъсеску се връща в президентството в Букурещ

Конституционният съд обяви референдума за невалиден
Обновена: 21 авг 2012 14:31 | 21 авг 2012 14:23, Елка Василева
12
Траян Бъсеску се връща в президентството в Букурещ
Траян Бъсеску. Снимка: архив, Reuters

Румънският Конституционен съд обяви референдума за отстраняване на президента Траян Бъсеску от поста му за невалиден. Така той остава на власт, съобщи агенция Медиафакс.

Още по темата

С това решение висшата съдебна инстанция в Румъния отхвърля резултатите от провелия се на 29 юли референдум, в който не участваха необходимият брой от 50 % плюс един от регистрираните гласоподаватели.

Траян Бъсеску ще се върне в президентството, след като решението на Конституционния съд бъде публикувано в Държавен вестник.

Процедурата по импийчмънт на Траян Бъсеску беше предприета в началото на юли от управляващата Социално-либерална коалиция начело с премиера Виктор Понта и временно изпълняващия длъжността президент Крин Антонеску. Тогава парламентът на Румъния отстрани Бъсеску от президентския пост заради превишаване на правомощията.

Следващата стъпка от процедурата беше провеждането на общодържавен референдум.  Законовото изискване за това той да бъде признат за валиден беше в него да участват над 50% от румънските избиратели. Активността на гласоподавателите на 29 юли обаче беше 45,92%.

Наблюдатели припомнят, че близо 88 % от гласувалите на референдума подкрепиха отстраняването на президента Траян Бъсеску.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Противниците му чакаха от "умрял писмо"....В конституцията им е записано че участието трябва да е 50% +1 човек,та само *** може да очаква конституционният им съд да признае референдума за редовен....Ами да бяха записали в конституцията си че и само при участието на 1 човек референдума е законен.Да ама тогава си мислеха че само те ще управляват,сега хак да им е....:)))))))))))))))
8
3
 
0
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
да имате лЕмон ?
7
2
 
3
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
И ние се...точихме на Гоце,но си изкара...човека мандатчето.Сега Плевнята ни представя,добре че е...широко усмихнат;аз ако...бях щях да...рева,на фона на нашенската...мизерия.
6
3
 
2
 
! Отговори
Nikolla преди 11 години
Понта,сега е редно да поемеш разходите по провеждането на референдума,заедно с партията ти и коалиционните и партньори!Браво на г-н Бъсеску!
5
2
 
10
 
! Отговори
Sin преди 11 години
Д о 2/Румъния се управлява от румънци, а БГ от комунисти. Това са същите, които възхваляваха идеите на светлия комунизъм-идиотизъм през татово време и плюеха по загниващия капитализъм, както днес плюят по предишните за да опвардаят калпавото си управление. Затова винаги ще сме на това дередже
4
5
 
9
 
! Отговори
nespetel преди 11 години
на румънците им помагат французи и италиянци-ние да му мислим
3
1
 
3
 
! Отговори
честито преди 11 години
Сега да почерпи с румънски коктейл!
2
0
 
8
 
! Отговори
за 2 преди 11 години
България трябва да се управлява от българи.
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Румъния се управлява от румънци.