Македонците в паника: българизират ни правописа!

Ще върнат ли "темната буква" - "Ъ"
Обновена: 5 сеп 2012 19:11 | 5 сеп 2012 18:08, Елка Василева
474
Македонците в паника: българизират ни правописа!
Македонската гвардия. Снимка: архив, Reuters

Пореден опит за "българизиране на македонския език" - с тези думи проф. Людмил Спасов критикува проекта за промени в македонския правопис. Той е убеден, че тези промени представляват заплаха за македонската идентичност, пише Дойче веле.

В момента македонското Министерство на културата подготвя проект под заглавие "Стратегия за развитие на културата в Македония" за периода 2012-2017 година. Част от тази стратегия се отнася до правописа на македонския език.

Според Анита Йовановска, говорител на министерство, в проекта се казва единствено, че "има нужда да се преразгледа и осъвремени правописът на стандартния, литературен македонски език". Тепърва предстои обществен дебат около евентуалните промени в правописа, но професор Людмил Спасов от Катедрата по македонски език във Филологическия факултет в Скопие вече взе отношение по въпроса.

Подмяна на македонската идентичност?

В интервю за Дойче веле Спасов твърди, че не става дума за осъвременяване на правописа: "Прокарват се идеи за намеса в целия правопис и за пореден път има опасност от разрушаване или подмяна на македонската национална идентичност. Изоставят се досегашните традиции, установени от Мисирков и от други езикови дейци, в резултат от което ще възникнат два правописа. Хората ще пишат според правописа на Мисирков, Конески и Тошев, а успоредно ще важи и втори правопис."

Според Убавка Гайдова, старши научен сътрудник в Института за македонски език и председател на Съвета за македонски език, никой не възнамерява драматично да променя правописа: "Засега има само идея, че е необходимо да се извърши тази работа - нищо повече не е нито решено, нито договорено", уверява Гайдова.

Друг член на Съвета за македонски език, Елка Ячева-Улчар, също твърди, че ревизиране на правописа в никакъв случай не означава пълната му промяна. Според нея промените се налагат от времето, в което живеем - време на много бързо и интензивно технологическо развитие, което трябва да бъде отразено и в езика.

"Темната буква во правописот"

От момента на своята стандартизация през 1945 г. правописът на македонския език е претърпял няколко промени: през 1950, 1970 и през 1998 година. В тази връзка Ячева-Улчар напомня: "Тази стъпка не само че не е прибързана, тя е дори закъсняла."

Професор Людмил Спасов обаче огласява съмненията си, че някой отново се опитва да българизира македонския правопис: "След опитите още на Любчо Георгиевски и неговата "културна група", това е втори опит за българизиране на правописа. Ако сега на някои им пречи, че в правописа я няма "темната буква" (има се предвид "ъ" - бел. ред.), ще ги попитам: къде обаче ще я сложат?"

Според Спасов в момента отново се върви към някаква архаизация на правописа, към една "изкуствена, църковнославянска основа". Спасов се опасява, че при това положение македонците ще изгубят особеностите на своята идентичност.

Dnes.bg припомня, че узаконяването на  т. нар. македонски книжовен език става с решения на Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония (АСНОМ) от 2 август 1944 г. до 3 май 1945 г. Комисията за кодифициране на македонския книжовен език, в която ключова фигура е Блаже Конески, определя окончателния облик на македонския, като в първия му вариант македонската азбука е по-близка до българската. Основна роля за това изиграва Венко Марковски, който се преборва буквата “Ъ” (ер голям) да остане в азбуката. Този вариант обаче е отхвърлен от ЦК на ЮКП, защото "отдалечава македонската от сръбската азбука".

 


474
Още от
Напиши коментар Коментари
312
2
 
18
 
! Отговори
Иван Бухов преди 5 години
В Охрид, при паметника на Пърличев ми направи силно впечатление, наличието на две надгробни плочи!!! На старата името му е написано с тъмната , за мене най-хубава буква "Ъ", а на новата без нея!!! Какъв факт за "македонските език и писменост"!!!! Чакаме!! Дълго чакаме, да се събудят братята ни! Трябва да им помагаме, спокойна, умна, добронамерена помощ, с думи и дела!!! Те са страдалци, да не ги наказваме и ние, благородно и великодушно да им помагаме!!!
311
8
 
3
 
! Отговори
Samuil преди 5 години
Kato sa tolkova prosti makedoncite zashto neprekasnato im kazvame che sa bulgari.Taka mi se struva che i bulgarite sa prosti.Haide neka vseki sam se opredelia kakav e.Parvo bulgarite da iziasniat za sebe si kakvi sa i sled tova da davat akal na drugite.Za vsichki znaiat kakvi sa ,osven za sebe si
310
0
 
15
 
! Отговори
манила преди 5 години
Е па нема такова животно Македония!
309
1
 
22
 
! Отговори
до 343 преди 5 години
Долен и *** македонец. Независимо,че пишеш на Бг.език си личи от къде си. А като си много отворен,защо пишеш на Български,а на не на родния си език бе говедо? И като знаеш,добър Бг.искам да попитам от къде го знаеш? Май не си стоял много в мизерна Македоня,ами си обикалял в Бг.земи. Такива катпо тебе,трябва да си живеят в грозната *** държава, защото сте еднкви. Македонец=на ***!
308
1
 
23
 
! Отговори
Анонимна преди 5 години
Тези тъпи парчета Македонците,жеднъж за жинаги трябва да разберат,че са БЪЛГАРИ. Ако обаче,продължават да се вземат за други-много се лъжат. Много *** нация, но иначе им идва на ум да доидат до Бг.да си вадат паспорти,че да могат да пътуват. Жалки смешници с промити мозъци,които не подлежат на никакво култивиране. Пълна ***!
307
1
 
5
 
! Отговори
До всички преди 5 години
Как може да дадете толкова +ове на 343?
Та това е Атила (стила и правописа го издава). Идете в блог.бг и прочетете простотиите, които пише. Той е от най-яростните анти-българи. В това жалко човече се таи много омраза. И ако се разкарва по форумите, то не е случайно, целта е да опорочи всичко. Тъй като е страхливец, се представя под чужди имена.
306
0
 
23
 
! Отговори
Европуси преди 5 години
Македонците са известни предимно,с ДЕБЕЛИТЕ МАКИДОНСКИ ГЛАВИ!
305
20
 
0
 
! Отговори
Българин от Памир преди 5 години
До Анонимен357
Аз пак разбрах че и динозаврите са били от български произход, ама по това време нямало такива титани като Божитатар Димитров и Жоро Беззъбия, да ги осъзнаят.
304
2
 
52
 
! Отговори
професОри преди 5 години
Израза "българизиране на македонския език" няма никакъв смисъл, това все едно да кажеш сексуализиране на половия акт.
303
23
 
3
 
! Отговори
Ацета преди 5 години
Баш не брига шо си мислите бугарчиња за нас и на "долниот" го ставам вашето мислење :*
302
11
 
1
 
! Отговори
Българин от Памир преди 5 години
До Анонимен 352
Ишала-машала, найде се някой грамотен българин после 350 форумни мнениа.
301
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В македонският език няма звук Ъ.
И в някои български диалекти, близки до македонския, също няма.
300
22
 
1
 
! Отговори
Българин от Памир преди 5 години
На среща в Брюксел с македонския президент Георге Иванов еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле обвини България, че е избрала грешен момент да имитира гръцката политика към Република Македония. Еврокомисарят Фюле продължава критиката си към България: "България е една от страните, която стана член на ЕС при последното разширяване и чиито граждани чувстват предимствата от присъединяването. Нямам причина да се съмнявам, че българските власти биха искали да блокират разширяването и да възпрепятстват македонските граждани да получат същите привилегии".
299
0
 
29
 
! Отговори
новина преди 5 години
Македония обяви, че и Марс е част от историята ѝ, след като целият свят вече няколко десетилетия очакваше югозападната ни съседка да изплюе камъчето."Няма какво да го шикалкавим. Марс си е изконна наша територия. Не искахме да се натрапваме. От скромност. Знаете, че скромността е патентована в Тетово от Драгче Йовановски" - обявиха македонските власти с изражението, известно като айде-от-мен-да-мине.По този начин бе сложен край на спекулациите, че Марс може да няма нищо общо с дългата македонска история и просто да е планета на около 80 милиона километра от най-близкия магазин за тиквешка ракия.
298
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 5 години
Това ли е паметника на Александър Македонски?
297
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре да започват да учат албански защото скоро ще им трябва.
296
3
 
0
 
! Отговори
sever преди 5 години
До HSTproblema si e vash ignoriraite gi daite im vlast
295
16
 
5
 
! Отговори
Българин от Памир преди 5 години
ТАЙСЪН прав си, само не забравай малките зелени на луната и те са българи
294
0
 
61
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 5 години
ЧЕСТИТ 6 СЕПТЕМВРИ,ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ !
293
0
 
47
 
! Отговори
ТАЙСЪН преди 5 години
ПОВЕДЕНИЕТО И ЦЯЛАТА ПОЛИТИКА НА МАКЕДОНИЯ ЗА МЕН Е ЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ ТЕ СА БЪЛГАРИ. НЯМА ТАКАВА ПАРОДИЯ! САМО НИЕ СМЕ СПОСОБНИ НА ТОВА! ПОЗДРАВ ЗА БРАТЯТА МАКЕДОНЦИ!