Македонците в паника: българизират ни правописа!

Ще върнат ли "темната буква" - "Ъ"
Обновена: 5 сеп 2012 19:11 | 5 сеп 2012 18:08, Елка Василева
474
Македонците в паника: българизират ни правописа!
Македонската гвардия. Снимка: архив, Reuters

Пореден опит за "българизиране на македонския език" - с тези думи проф. Людмил Спасов критикува проекта за промени в македонския правопис. Той е убеден, че тези промени представляват заплаха за македонската идентичност, пише Дойче веле.

В момента македонското Министерство на културата подготвя проект под заглавие "Стратегия за развитие на културата в Македония" за периода 2012-2017 година. Част от тази стратегия се отнася до правописа на македонския език.

Според Анита Йовановска, говорител на министерство, в проекта се казва единствено, че "има нужда да се преразгледа и осъвремени правописът на стандартния, литературен македонски език". Тепърва предстои обществен дебат около евентуалните промени в правописа, но професор Людмил Спасов от Катедрата по македонски език във Филологическия факултет в Скопие вече взе отношение по въпроса.

Подмяна на македонската идентичност?

В интервю за Дойче веле Спасов твърди, че не става дума за осъвременяване на правописа: "Прокарват се идеи за намеса в целия правопис и за пореден път има опасност от разрушаване или подмяна на македонската национална идентичност. Изоставят се досегашните традиции, установени от Мисирков и от други езикови дейци, в резултат от което ще възникнат два правописа. Хората ще пишат според правописа на Мисирков, Конески и Тошев, а успоредно ще важи и втори правопис."

Според Убавка Гайдова, старши научен сътрудник в Института за македонски език и председател на Съвета за македонски език, никой не възнамерява драматично да променя правописа: "Засега има само идея, че е необходимо да се извърши тази работа - нищо повече не е нито решено, нито договорено", уверява Гайдова.

Друг член на Съвета за македонски език, Елка Ячева-Улчар, също твърди, че ревизиране на правописа в никакъв случай не означава пълната му промяна. Според нея промените се налагат от времето, в което живеем - време на много бързо и интензивно технологическо развитие, което трябва да бъде отразено и в езика.

"Темната буква во правописот"

От момента на своята стандартизация през 1945 г. правописът на македонския език е претърпял няколко промени: през 1950, 1970 и през 1998 година. В тази връзка Ячева-Улчар напомня: "Тази стъпка не само че не е прибързана, тя е дори закъсняла."

Професор Людмил Спасов обаче огласява съмненията си, че някой отново се опитва да българизира македонския правопис: "След опитите още на Любчо Георгиевски и неговата "културна група", това е втори опит за българизиране на правописа. Ако сега на някои им пречи, че в правописа я няма "темната буква" (има се предвид "ъ" - бел. ред.), ще ги попитам: къде обаче ще я сложат?"

Според Спасов в момента отново се върви към някаква архаизация на правописа, към една "изкуствена, църковнославянска основа". Спасов се опасява, че при това положение македонците ще изгубят особеностите на своята идентичност.

Dnes.bg припомня, че узаконяването на  т. нар. македонски книжовен език става с решения на Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония (АСНОМ) от 2 август 1944 г. до 3 май 1945 г. Комисията за кодифициране на македонския книжовен език, в която ключова фигура е Блаже Конески, определя окончателния облик на македонския, като в първия му вариант македонската азбука е по-близка до българската. Основна роля за това изиграва Венко Марковски, който се преборва буквата “Ъ” (ер голям) да остане в азбуката. Този вариант обаче е отхвърлен от ЦК на ЮКП, защото "отдалечава македонската от сръбската азбука".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
292
8
 
0
 
! Отговори
Българин от Памир преди 11 години
ДНЕС да живее, тргваме от Памир, чакайте ни.
291
1
 
23
 
! Отговори
ДНЕС . преди 11 години
ДА ЖИВЕЕ СЪЕДИНЕНИЕТО ,МАИНИ И МАИНИЧКИ И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ
290
2
 
60
 
! Отговори
Зевсич преди 11 години
Да си приемат братския србски правопис за основен и албанския за втори,да си строят древномакедонски сфинксове и пирамиди и да не ни закачат нас българите ! За нас те ще стават все по атрактивна туристическа дестинация ,място на което всеки може да се убеди,че балканската олегрофения и простотия нямат край !
289
11
 
2
 
! Отговори
Българин от Памир преди 11 години
Бр виж как тук в Памир правимеЗастанете пред огледалото, ако е топло в стаята, хубаво е да се съблечете. И гледайки се в огледалото започнете да си говорите любовно и нежно на глас.Всяко изречение започвайте с думите Аз обичамАз обичам дългите си тънки пръсти!Аз обичам дългият си благороден нос!Аз обичам гладката си кожа!Аз обичам кръглият си мек корем!И Тангра ще се свърже с вас
288
0
 
18
 
! Отговори
бр преди 11 години
Това го сложете във раздела си ,,СЪБОТЕН БИС,, там до чалга отрепките и фудболерите дето пишете всяка седмица остроумни смешки . Там му е мястото ,да се смеем на простотията. Жалко че тия хора са толкова опростачени че няма на къде повече. По смешно е като ревне някои НЕЕЕЕЕЕЕЕ ТИЯ НИ БИЛЕ БРАТЯ . Сори аз ненормални братя нямам и не искам да имама
287
16
 
2
 
! Отговори
Българин от Памир преди 11 години
Братя българи защо езикот ви е твърдо посърбен. Защо не говорите хубаво македонски?
286
2
 
32
 
! Отговори
HST преди 11 години
Абе, хора, на кой му пука за Македония? Оставете ги да се давят в злобата и тъпотията си! Малко ли проблеми си имаме, че и с тях да се занимаваме? Майната им, нека да се "наемат като *** на буца". Ако щат - да имат "Ъ", ако не щат, да си сложат "8==>" вместо нея.Просто не обръщайте внимание на провокациите им и ги игнорирайте. А те ако продължават в същия дух, ще си понесат и всички негативи...
285
0
 
21
 
! Отговори
Убав Флейтов преди 11 години
как моеш да си кръстиш детето Убав с фамилия Гайдов. Е това е македонскиот
284
0
 
7
 
! Отговори
Скопие... преди 11 години
Скопие във пламъци oле оле оле!
283
1
 
0
 
! Отговори
sever преди 11 години
civilizacijata e na sever makedonci shopi ili tam na kakvito se opredeljate.izbiite se vouavate,no neka voinata vi da ne mi barka vav joba kato danokoplatec.
282
24
 
1
 
! Отговори
Българин от Памир преди 11 години
До щщ турския език е много хубав и сички българи од източна България харесат този език. И ние тук в Памир си говориме сличен и немо да излъчваш език на омразата към турския език
281
0
 
0
 
! Отговори
До геро преди 11 години
Браво.....:) добре казано!
280
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
така не се бях смял скоро, дано пускат по често подобни статии26
279
9
 
17
 
! Отговори
щщ преди 11 години
този проблем скоро чака и България с приемането на втория официален език-турския на олимпиадата в Лондон официално го представиха за втория официален език в БЪЛГАРИЯ но правителството си мълчи по този въпрос.....
278
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Демократос, ти не си грък а Булгаракос!Тая глупост никога грък няма да я каже!
277
32
 
0
 
! Отговори
DEMOCRATOS преди 11 години
ГЪРЦИЯ ПОДКРЕПЯ СКОПИЕ В БИТКАТА ИМ С БЪЛГАРСКИТЕ ТАТАРИ И ШОВИНИСТИ..ГЪРЦИЯ ЩЕ ВИ ПОМАГА В ВОИНАТА С ВУЛГАРИТЕ.
276
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Алекс saglasen oooo makedonia
275
8
 
1
 
! Отговори
Българин от Памир преди 11 години
Не а познавам тая момичка обаче тук ние харесаме този песенБългарийо мила, земя на героибезспирен и мощен е твоят възход!Да крепне навеки съюзът ни боенс великия братски съветски народ!Слава републико наша свободна!Страж на мира непреклонно бъди!Враг ли нападне земята ни роднав бой до победа ни смело води!Великото слънце на Ленин и Сталинс лъчите си нашия път освети.Димитров за подвиг сърцата запали,в борбата и в мирния труд ни сплоти.
274
0
 
21
 
! Отговори
алооо преди 11 години
вие още много неща не знаете-като ги съчинят отвъд океана ,ще разберете,хехе,до преди втората световна и македонците не знаеха че го има македонскиот язик,ама го научиха благодарение на сърбите и евреите от коминтерна
273
2
 
7
 
! Отговори
бай иван преди 11 години
докато в България управляват комунисти, а в Македония сръбски комунисти няма да се помирим