Косово придобива пълен суверенитет

От днес се отменя наблюдаваната независимост
10 сеп 2012 16:26, Елка Василева
204
Косово придобива пълен суверенитет
Хашим Тачи с новото косовско знаме сред ученици, февруари 2008 г. Снимка: архив, Reuters

Косово става от днес напълно суверенна държава. В Прищина се провежда заседание на Международната управляваща група, която се очаква да вземе решение за отмяна на т. нар. наблюдаваната независимост на Косово. Ще бъде закрита и Международната цивилна канцелария, създадена при отделянето на Косово от Сърбия през 2008 г.

"Наблюдавана независимост" беше предложена от специалния пратеник на ООН за Косово Марти Ахтисаари с идеята да остане в сила, докато в страната се установят и започнат да функционират демократични институции.

В съответствие с плана на Ахтисаари беше създадена и Международната управляваща група за Косово, която да координира международната дейност в страната.

Сега те ще останат в историята, а Косово ще придобие пълен суверенитет. Парламентът в Прищина прие миналата седмица последния пакет от закони и 22 конституционни поправки, необходими за прекратяване на наблюдаваната независимост.

Полицейската мисия на ЕС - ЕУЛЕКС и войниците от НАТО - КФОР обаче ще останат в страната.

Това е момент, в който държавата Косово укрепва и се консолидира, начална точка за европейската ни интеграция, повратен момент и нова глава за изграждане на демократично и мултиетническо Косово, заяви косовският премиер Хашим Тачи.

За днешното извънредно заседание на парламента в Прищина се очакват делегации от 35 страни. Сред гостите ще бъде Марти Ахтисаари, поканен е и бившият американски президент Бил Клинтън. Вечерта на площад "Майка Тереза" в центъра на Прищина ще има голям концерт.

Над 90 страни, сред които САЩ и 22 страни от Европейския съюз, признаха Косово за суверенна държава. Сърбия заявява, че никога няма да направи това.

Американският заместник държавният секретар на Филир Рийкър заяви днес, че САЩ подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Косово и се обявяват за нормализиране на отношенията между Белград и Косово. Той оцени, че Сърбия и Косово имат бъдеще в европейските интеграции, че е важно да бъде продължен диалогът между тях.

От своя страна косовският премиер Хашим Тачи се обяви за добри отношения с всички съседи, включително и Сърбия, предаде Танюг.

В Белград пък сръбският премиер Ивица Дачич заяви, че краят на процеса на наблюдавана независимост на Косово няма никакво значение за Сърбия, защото тя не приема нито наблюдавана, нито ненаблюдавана независимост.

„За нас въпросът за Косово не е решен, докато с това не се съгласи Сърбия. Ако това не беше така, нямаше толкова да ни притискат да признаем Косово“, каза Дачич, цитиран от РТС.

Дачич заяви, че трябва да продължи диалогът на политическо ниво и че Сърбия е готова да продължи диалога, както и да дефинира проблемите между Белград и Прищина и да работи за отстраняването им. „Това означава, да се намери компромисно решение и за двете страни“, каза Дачич.

Сръбската канцелария за Косово призова международната общност да не намалява присъствието си там и да не допусне насилието над сърбите в Косово да продължи безнаказано.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Суверенитет ли ? Няма да е за дълго !!!
139
1
 
5
 
! Отговори
Турчин преди 11 години
До Антитурчин 7"Вече в света има държава ,която е - терористична,мафиотска,трафикантска."Всичко това може да се каже и за България с управлението на "Б. Б."А относно Турция - вероятно в момента икономиката на България се крепи на бизнеса с тези които не обичаш. Обличаш се с дрехи от там, обуваш обувки от там, переш с препарати от там, строиш и ремонтираш дома си с материали от там, ремонтираш колата си с части от там, не стига това - те строят магистралите и метрото ти!Да продължавам ли?
138
2
 
4
 
! Отговори
другара Тодар Живков преди 11 години
Е какъв е този пълен суверенитет,като натовските войници остават?Защо не ги изтеглят и албанците да останат "насаме" със сърбите,та да се разберат?Между другото,да се надяваме че в Скопие са си направили правилните изводи,че идва техният ред.Тогава ще запеят друга песен в отношенията си със София.
137
12
 
7
 
! Отговори
123 преди 11 години
Косово е Сръбско и ще бъде пак Сръбско-шиптари крадливи!
136
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не виждам какво има да плачете? Руската окупация (де факто анексия) на Южна Осетия и Абхазия беше много по-вандалско и узакони отделянето на Косово. Сега и да плачете за международното право - свършено е.
135
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато почнете да говорите за ***, погледнете тая снимка и вижте колко са бели и после си погледнете важите *** муцуни в огледалото. Албанците са едни от най-старите европейци и са чисто бели.
134
1
 
4
 
! Отговори
до 186 преди 11 години
аве,ти и не можеш да четеш ве,човека ти задава риторичен въпрос,ти се хилиш като ТИКВА,я прочети пак поска му и тогава плямпай,бокллук
133
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В съврменната ай-ти епоха няма личности с мащаба на Сталин,Рузвелт,Чърчил и Де Гол.А именно ялтенската система поставила началото на мегдународното право осигури дълготраен мир в Европа,нечувано за хилядолетната история на континента
132
4
 
6
 
! Отговори
25487 преди 11 години
Тържество на хаоса в междунордната политика.В своята тотална безпомощност страните от Златния милиард унищожиха отрочето си т нар "международно право" .Сега единствен критерий за легитимност остава правото на силния или законаделната власт на войната.Действително човешката глупост,тоталната невменямост на свеовните политически лидери тласка човечеството към гибел.Защото мисленето на подобни идоти е от рода на "на мен това е невъможно да ми се случи" или "днес ще умреш ти , утре аз".
131
8
 
11
 
! Отговори
Grabovac преди 11 години
Добре, добре, сега и Санджак и Войводина и т.н., докато не изчезне от земята това ***, мерзко племе!Сърбомани "Косово е Сърбия", а?
130
8
 
4
 
! Отговори
555 преди 11 години
До Кашчей Безсмертниймного си ***! какво кат платят на доган! даваме родопите да си направят една държава и ние и те (турците) си решаваме проблемите
129
6
 
9
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 11 години
До 555Е, ама много сте прозрачни, точно двама пишете в подкрепа на наркомафията и търговците на органи. Много бих искал да ви видя, когато американосите подхвърлят някой долар на доганя или на някой друг *** в замяна на сепаратизъм. Просто еврейската клика реши да натрие носа на православието(Русия), нашия мръсен *** костов(чумата да го тръшне дано, хотелите му в Синеморец да изгорят!)пусна бомбите!
128
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Снабдяването на Европа със сръбски бъбреци явно е печелившо при ''новия световен ред''!
127
3
 
4
 
! Отговори
до 170 преди 11 години
ахахахадюнерите били инвестиция абе от тая инвестиция, държавата какво вижда? тия пари, тука ли остават? работни места ли отварят?а може би с проституцията отварят работни места, сега схванах. Така трябваше да започнеш, че и ЗА ТОВА си свикнал да ти плащат.и ще ти подам един жокер, за да не се излагаш в бъдеще. Не съм и минал покър гейбери, просто не понасям простотията.Та значи, с посещението в израел сме се отървали от проституция и направо краденето на земята? И ти си недоволен? о.О
126
1
 
7
 
! Отговори
super преди 11 години
не ме е страх от нищо! и не разбрах заюо да съм ***! и трето имам две деца и нямам принос в изчезването ни като нация, ако въобще съществува чиста бългрска нация
125
12
 
10
 
! Отговори
АНИ преди 11 години
МНОГО СЕ РАДВАМ ЗА ТЯХ ЗАСЛУЖАВАТ ДА ИМАТ СОБСТВЕНА ДЪРЖАВА. СЪРБИТЕ СА НЕТОЛЕРАНТНИ И ДРУГ НАЧИН НЯМАШЕ ПРОСТО
124
3
 
7
 
! Отговори
до176 преди 11 години
браво ***, теб те е страх вечер да излизаш а си тръгнал граници да оправяш, заради такиува сополи кат теб ще изчезнем кат народ.
123
7
 
7
 
! Отговори
555 преди 11 години
крайно време беше няма да търпят простотиите на сърбите я, там където няма разбирателство и уважение това е решението
122
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
албанците са най старото известно население на косово,сърбите тук се появяват едва през 6-ти век,първите християнски храмове са били албански,тагава те са били християни
121
7
 
7
 
! Отговори
super преди 11 години
много се радвам ред е на македония! половината македония принадлежи на албания, другата половина на българия и гърция