Покойници са "гласували" в референдума в Румъния

Следствието за измами в гласуването продължава
10 сеп 2012 08:32, Елка Василева
5
Покойници са "гласували" в референдума  в Румъния
Траян Бъсеску. Снимка: архив, Reuters

Румънският прокурор, специализиран в борбата с корупцията, Даниел Морар заяви, че по данни на следствието за измами в референдума за сваляне от власт на президента Бъсеску в някои изборни секции изглежда са "гласували" покойници, предаде Франс прес.

 "Първите резултати от следствието, получени от проверки на базите данни, показаха, че покойници фигурират като гласували в някои секции", каза Морар в интервю за частната телевизия Реалитатя.

Още по темата

Проверките, извършени от следователите, са показали, че военни, служещи в Афганистан, са в списъците на гласувалите в своите населени места, а също и лица, които излежават присъди в затвора. Това ни насочи към предположението, че са извършени измами и следствието продължава, каза прокурорът.

Миналата седмица генералният секретар на Социалдемократическата партия (която участва в управляващата коалиция) Ливиу Драгня бе обвинен от прокуратурата за борба с корупцията в изборни измами на референдума на 29 юли. Той е обвинен, че е използвал незаконни средства - насърчаване на избиратели да гласуват по няколко пъти и манипулиране на избирателните списъци, за да се увеличи броят на избирателите, така че да се достигне изискваният от закона праг на избирателна активност за валидност на референдума.

Лявоцентристката коалиция Социал-либерален съюз, която е на власт в Букурещ от май, се опита през лятото да отстрани от власт с референдум президента Бъсеску, напомня АФП.

Участието на избирателите в референдума не достигна изискваните от закона 50 на сто плюс един избирател и референдумът бе обявен за невалиден от Конституционния съд. Над 87 на сто от гласувалите се обявиха за отстраняване на Бъсеску, напомня АФП.

Президентът се върна на поста си след решението на Конституционния съд в края на август, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Понта,не е ли време за оставката ти?Твоята,не на Президента Бъсеску!
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Tozi na snimkata e B .Borisov - 2 ! Taka se pecheliat izbori !
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Умрелите са най-големият
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И тук беше така, и тук нямаше развитие въпроса ...