Париж и Букурещ се споразумяха за доброволно репатриране на роми

Франция ще продължи да разтурва незаконните ромски селища
Обновена: 13 сеп 2012 09:50 | 13 сеп 2012 09:44, Елка Василева
40
Париж и Букурещ се споразумяха за доброволно репатриране на роми
Роми протестират в Букурещ. Снимка: Reuters

Румъния и Франция сключиха двугодишно споразумение за доброволно репатриране на роми от Франция в Румъния, предаде Ройтерс.

Споразумението беше сключено по време на визитата на двама френски министри в Румъния и техните срещи с румънския президент и премиер.

Посещението на Манюел Валс, френския министър на вътрешните работи, и на Бернар Казньов, френския министър по европейските въпроси, е част от опитите на Париж да се справи със стотиците незаконни имигранти на френска територия, живеещи в незаконни лагери, чието разтурване в последните два месеца зачести във Франция.

Според новото споразумение около 80 ромски семейства ще се завърнат в Румъния.

"Искаме да изпратим послание до обществото, че нашите съвместни усилия ще бъдат насочени към намирането на решение, съгласно което ромите ще се устроят в тяхната родна страна Румъния", посочи Валс след среща с румънския премиер Виктор Понта, предаде Ройтерс.

Франция ще продължи обаче да разтурва незаконните ромски селища на френска територии било със сила или със съответната помощ, допълни министърът, цитиран от Франс прес и от ДПА.

Валс подчерта също, че Франция ще поеме отговорностите си по ромския въпрос, което ще рече освен разтурване на ромските лагери и съпровождането на ромите до границата и прилагане на програма за ромската интеграция, за настаняването на ромите в жилища и за записването на техните деца в училища, ако това е възможно, посочва Франс прес.

Румънският премиер Виктор Понта подчерта, че Румъния също няма да избяга от отговорностите си по ромския въпрос, допълва агенцията.

"Бъдещето на ромските общности трябва да е в Европа, но основно в Румъния", заяви Понта.

След срещата с румънския премиер Валс беше запитан от журналисти дали Франция ще запази финансовата помощ от 300 евро за онези роми, които доброволно напускат френска територия и се завръщат в родината си. Според мнозина тази мярка е неефикасна. Валс отвърна, че въпросът се разглежда от френските власти, предаде Франс прес.

Още по темата

ДПА припомня, че досега освен парична помощ за доброволно завръщане Франция в някои случаи помагаше на ромите да започнат и бизнес в родината си.

След срещата на френските министри с румънския президент Траян Бъсеску последният заяви, че не може да приеме изказвания от сорта, че Румъния преследвала собственото си ромско население, предаде Франс прес.

В неделя в телевизионно интервю френският президент Франсоа Оланд заяви, че ромите са гонени от собствената си страна. Подобно изявление беше направил и самият Валс, припомня Франс прес.

Около 15 000 румънски и български роми живеят във Франция, но като цяло ромите предпочитат повече Италия и Испания, отбелязва Франс прес.

По време на срещата на френските министри с румънските представители около 200 роми и техни привърженици организираха протест пред сградите на правителството и президентството в Букурещ, предаде Ройтерс. Те твърдяха, че румънското правителство само претендира, че се грижи за проблемите на малцинствата, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
8
 
41
 
! Отговори
бг преди 11 години
*** усетиха къде е далаверата, франсетата сега и задниците да си съдерат файда няма ,сега леко полеко всички въшльовци там ще се преселят, от тая *** само с *** може да се отървем
34
8
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едвам прочетох статията- роми, ромски, ромите...напишете ги както бащите са ви учили бре! *** се наричат от векове, кво ми променяте мирогледа? РОМ-ът си е едно прекрасно питие, а ***-ът е нещо, което исторически е доказало, че не се интегрира!
33
8
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Уважаеми дами и господа французи, моля ви, оставете поне няколко *** семейства във Франция и ни покажете как се интегрират такива същества!Ние се провалихме в това отношение, но вие, като стара демокрация и опитни политици, може би, ще успеете!
32
8
 
56
 
! Отговори
Napalm Death преди 11 години
*** са мързеливи, прости, нямат устрем за образование и наука, битер ориенталци, мразят белите и можещите, крадат, убиват, тормозят, шмекеруват, лъжат, иронизират, преиграват, мразят, грабят, пият, простеят, изнасилват, омърсяват, поругават, тъпчат, не зачитат герои, миришат, смърдят, не се къпят, не искат да спазват правила и норми. Имат организации, които точат пари от програми и забогатяват. ЗАСЛУЖАВАТ ЗАКОЛЕНИЕ!!!!
31
9
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
РАСИСТИ И ДЕМАГОЗИ СА ФРАНСЕТАТА И НЕ САМО ТЕ...ЦЯЛА ЗАПАДНА ЕВРОПА..СЪСИПАХМЕ СИ ДЪРЖАВАТА ЗАРАДИ ТЕЗИ КАТИЛИ И ТЕХНИЯ ЕВРЕЙСКИ СЪЮЗ!!!!
30
10
 
54
 
! Отговори
... преди 11 години
За кво ги гонят ве??? Баси расистите тия французи.....
29
9
 
46
 
! Отговори
Саздърмачков преди 11 години
Да беше доброволно физическо терминиране по щеше да се възрзва. Ама западняците ще си платят за лицемерието. Тъпкано ще им се връща !
28
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Криворазбраната интеграция
27
9
 
41
 
! Отговори
1 преди 11 години
***-франсе, е-хе-хе!!!
26
10
 
59
 
! Отговори
Ivan Angelov преди 11 години
Колко лицемерни са западняците. Толков амного години ни упрекват че не сме интегрирали ромите, а когато част от тия роми отидат там в Европата, то веднага ни ги връщат. Това е така, защото целият ЕС и САЩ са командвани от евреи. Евреите ненавижадат християни и мюсулмани и всячески така настроват едни малцинства срещу други, з ада има винаги дразги.ВСички организации и съдилища, които защитават малцинствата са от еврейски съдии и магистрати. Законите са умишлено с двойствено значение!!!
25
9
 
33
 
! Отговори
do 17 преди 11 години
Shto za nachin na mislene,anonimen?Cinagite bili turisti,apak si pravqt katuni,lkak taka turisti s katuni,koito tarsqt da kradat v tqhnata darjava!neznaeh che tova sa ti predstavite za turizam,xaxa!mi estestveno,che nikoi nqma da pozvoli da hodqt managalite v sobstvenata im darjava zada kradat i da si slagat katuni!
24
8
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи румънци и французи са се споразумели за доброволно депортиране. А ние не можем ли се споразумеем за доброволно въдворяване в трудови лагери, оградени с бодлива тел?!? Например да им отделим една територлия в Странджа - Сакар, да я заградим и съвсем доброволно да заселим там всички ***?!?
23
8
 
52
 
! Отговори
kuk преди 11 години
Те това е то нищо не се прави за тях.*** ***, какво искат безплатно да живеят и по 500? на калпак ли пожизнено. Как няма справедливост. На мен кой ми дава? Кой ми плаща сметките?Кой ми намира работа? Кой го е грижа как си издържам семейството. Кастрация за това племе. *** незнае вън всичко вътре и не го интересува,че живее като *** а и още *** създава. Каква интеграция то не разбира какво
22
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чуждите политици се споразумяват - Нашите дупе дават.
21
8
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Следващата страна, която ще посети мосюто е Б-я.Тук познайте как Бате Бойко ще се надупи и ще обещае за всички репатрирани от Франция *** жилища и още социални помощи.Отделно и българските данъкоплатци да поемат транспорта и еднократните помощи плащани от Франция.
20
9
 
59
 
! Отговори
* преди 11 години
Такова лицемерие и двойни стандарти, които има в Европейския съюз нямаше и в СИВ, Значи, когато отиват във Франция ние ги гоним и дискриминираме, а когато Франция ги изхвърли като *** - това е доброволно репатриране,
19
8
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те френските мангаля малко, та румънско и българско *** им трябва! Боб редят и хвърлят за тях от години!? Кой изобщо може да изтрае това племе, дето нищо не иска да прави освен да яде, да получава всичко даром и да се множи като скаклци?
18
8
 
63
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Сега трима министри са се занимавали с ромския въпрос,а ще дойде време когато целият Европейски съюз ще се занимава с тях и файдата пак ще е никаква.Нима не се намери поне един мозък на който да му прасветне,че без ограничителни мерки заразмножаването им,резултати няма да има.За интеграция забравете-те самите не желаят.
17
9
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България да им даде по 600 евро и билет за Франция, като се върнат за да заминат отново във Франсето!
16
9
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спомнете си какъв вой дигнаха англичаните за ЕДНО *** семейство! А ние, дето ги храним, отглеждаме, а кръвожадните *** ни ограбват и убиват какво да кажем? Ако имаме политици на място, след тази проява на расизъм от страна на Ф-я, трябва незабавно да отворим интеграционни лагери от затворен тип, където да ги интегриме както ние си знаем - бой, работа, бой, работа. Ако преценят , че им нарушаваме правата - да им дадат политическо убежище.