Нашенец се препитава в Сърбия, у нас цените били германски

"Българите и сърбите сме един и същи народ, само че в две държави"
Обновена: 9 окт 2012 14:45 | 9 окт 2012 12:13, Елка Василева
205
Нашенец се препитава в Сърбия, у нас цените били германски
Българи от години работят като надничари по нивите в Сърбия. Снимка: архив, Reuters

„Българите и сърбите сме един и същи народ, само че в две държави“, казва Димитър Маринчев от село Мало Конаре, който вади картофи край река Морава в Шумадия, Сърбия.

Сръбският вестник „Политика“ публикува репортаж за група българи, които от години работят на полето в западната ни съседка. 

Димитър Маринчев е в Сърбия заедно с група от десетина роднини. „Няма значение, че сме в ЕС, за нас е едно и също. У дома няма работа. И да има, цените са германски, а заплатите български. Ако ми беше добре, нямаше да идвам в село Мърчаевци да вадя картофи“, разказва българинът на много добър сръбски език.

Той е сезонен работник, както пише вестникът – надничар, редовно от 18 години насам.

Мъжът разказва, че в България нищо не се е променила към по-добро от 2007 г., откакто България е член на ЕС и самият той е член на голямото европейско семейство. Димитър е останал същият, какъвто е бил: строителен майстор без работа, със само един хектар земя в родния си край.

„Селото ми е в равнината, раждат се чушки и домати, но нямам на кого да продавам или нямам сметка да ги отглеждам. Когато напролет засея дини, през лятото докарват от Гърция и Турция в Пловдив и ги продават за пет динара“, обяснява 36-годишният Димитър.

В Сърбия от години той и роднините му отсядат при едни и същи хора в село Заблаче на брега на Западна Морава и работят навсякъде, където ги повикат. Така 30-40 дни, докато не започнат дъждовете. Когато завали, те ще се приберат у дома. „Скоро ще си отидем в Монте Карло. Така наричам селото си, някак си по ми харесва“, казва Димитър.

В Сърбия той работи по десет часа на ден за по 15 евро, закуска, обяд и вечеря, цигари и бира и спестява всичко, което остане, след като плати за нощувките си. Според вестника той ще се върне в България с няколкостотин евро в джоба.

В момента Димитър и роднините му работят на нивата на 53-годишния Радован Богосавлевич от село Мърчаевци. Реколтата му тази година била много добра. Когато обаче дошло време да се вадят картофите, „нашите работници не искат да ходят на нивата и взех надничари от ЕС“, обяснява Богосавлевич.

„Като се върна в България, ще вляза в Интернет да видя какво сте написали. Ще се видим и догодина“, казва Димитър Маринчев на сръбските журналисти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
15
 
10
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 11 години
Това е сфабрикувана статия! сърбска провокация!
118
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То по същата логика и в България има работници от испания, но това не значи, че испания е по-зле от нас. Просто безработен си е намерил ниша. А това за хектара нива, дето нямало смисъл да обработва, е пълна глупост, защото дори ябълки да насади - ще вземе не лоши пари от субсидии, без да се вълнува дали ще продаде продукцията. Анти ЕС статия за върешна употреба от сърбите, които имат анти Ес правителство в момента
117
2
 
3
 
! Отговори
Пума преди 11 години
Браво 153
116
13
 
15
 
! Отговори
Апис преди 11 години
Тц тц тц :) честно ви казвам като ви чета коментарите побеснявам, но и ми е тъжно и смешно :) в България трябва да се въведе със закон забрана за нихилистични подмятания :)) като това за "африканска България" и който я наруши, глоба :) по айпи-то директно те намират и получаваш честитка :) за нула време ще оправим вътрепшния дълг, а и всякаква комплексирана *** ще замлъкне гладна и скимтяща в ъгъла :))
115
0
 
6
 
! Отговори
До 148 преди 11 години
До 148-прочети статията за средното британско семейство. Това, което твърдиш не е истина!
114
5
 
8
 
! Отговори
DO 125 преди 11 години
Tezi 1500 lv startova zaplata v belite durjavi na evropa gi davat na tia deto metat ulicite i 4istiat kenefite,za razlika ot afrikanska bulgaria
113
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е българина - и най-големият враг ще прегърне, стига да му дава пари
112
1
 
7
 
! Отговори
Апис преди 11 години
Хахаха надничари от ЕС взимали :))))) шумадийци, шумадийци :))))
111
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
все българинът туй, българинът онуй, ама все в негативен смисъл. Като българинът сътвори нещо велико всеки мълчи, никой не го възхвалява нали? Това, което правите като говорите негативни неща за бъгалгарите е просто поддържане на тезата, че ние сме нещо нисшо и долно. Тази теза беше създадена през годините от противниците на България, прокарана беше през медиите и устите на авторитетни личности, за да я приемите за безусловна истина без да влагате капка разсъждение по въпроса.
110
2
 
6
 
! Отговори
До 123 преди 11 години
Tezi 1500 lv startova zaplata v belite durjavi na evropa gi davat na tia deto metat ulicite i 4istiat kenefite,za razlika ot afrikanska bulgaria !!!
109
0
 
1
 
! Отговори
informacia преди 11 години
Do 79Как е в България? Държавният дълг в края на август възлиза на 6947,4 млн. евро, от който вътрешният е 2395,1 млн. евро, а външният е 4552,3 млн. евро. В номинално изражение дългът отбелязва намаление приблизително с 108,8 млн. евро в сравнение с нивото, регистрирано в края на юли. Това се дължи преди всичко на намаляване размера на вътрешния държавен дълг, както и на регистрираната валутно курсова разлика през месеца....economynews.bg
108
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Опитали са се сърбите с тази статия да си из4еткат комплексите - видите ли - те са в ЕС пък ни работят по нивите ... ами ОК ... Един инжинер или лекар или ИТ специалист 4иято стартова заплата в UK е 30 000 паунда няма да иде да събира картофи в Сърбия нали ?Както се казва - живи и здрави да са и НЕ МИСЛя, 4е сме един народ с сърбите.
107
0
 
1
 
! Отговори
Informaciya преди 11 години
Do 78Външният дълг на Сърбия в края на юли е достигнал 24,43 милиарда евро, съобщава списание "Конюнктурни трендови", което се издава от Стопанската камара на Сърбия, предаде Танюг. От общия дълг 24,19 милиарда евро е дългът по главницата, а243 милиона евро са от лихви. Външният дълг на публичния сектор е 11,24 милиарда евро или 46%, а външният дълг на частния сектор е 13,19 милиарда евро или 54%. economynews.bg
106
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българинът само плюва манталитета си, и постоянно се чуди и на Марс ли са такива.
105
5
 
23
 
! Отговори
За Сърбите преди 11 години
Живял съм повече от 5 години (по работа) в Сърбия и мога да кажа следното съвсем отговорно - Сърбите като цяло са страшни пичове, НЯМАТ лошо отношение към нас в никакъв случай, ние имаме, защото ни беше насаждано с години. Знаят да работят, знаят да се веселят, поддържат се СТРАШНО един -друг, има сигурност на светлинни нива от нашта, имат здравеопазване и образование 100 пъти по-добро от нашето, имат и пари, защото са работили 50 години на Запад. И те си имат тяхните кахъри, разбира се, но...
104
10
 
3
 
! Отговори
до 129 преди 11 години
Като нямаш връзки се сърди на баща си ! А не на всички други но не и на този който не ти е осигурил старт в живота.
103
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
SARBITE SA 3 PATI PO DOBRE OT TIKVOLANDIQ. SAMO4E TAM NE GI E.AT OT BRUKSEL. SLU6AM RADIO BELGRAD PO NEGO KAZVAT 4E NA TQH ES NE IM TRQBVA DA PLA6TAT ZAPLATITE NA BRUKSELSKIQT PARLAMENT I NA 4INOVNICITE. SARBITE I PO VREMETO NA TITO I SEGA PAK SA NAI DOBRE OT VSI4KI ISTO4NI PLEMENA. V GERMANIQ IMA SARBI O6TE OT TITOVO VREME. I SEGA PAK GI TA4AT GERMANCITE KATO NAI DOBRITE RABOTNICI. DA STE 4ULI SARBIN DA KRADE I DA OBIRA BANKOMATI? TAM NQMAT MUTRI. TAM IMA NAROD.A NE OVCE KATO V TIKVOLANDIQ.
102
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То това е ясно, че сърбите са някакви изтърсаци от българите. Сръбският историк Владимир Чорович и той не може да даде точно определение на научния си труд:"История на сръбския народ или История на сърбите". И той човека е бил в затруднение.
101
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само лузъри и безработни висят тука....само работа и пари искат а нищо насреща.Няма за такива като вас.
100
2
 
4
 
! Отговори
187 преди 11 години
опитах се да намеря статията в политика, ама тцъ, даже и да я има, вие наистина ли я смятате за истинска, а не глупава сръбска пропаганда? бас ловя, че ако се разровите, ще излезе, че политика подкрепя някоя сръбска партия която е против ЕС, с такова впечатление оставам...