Нашенец се препитава в Сърбия, у нас цените били германски

"Българите и сърбите сме един и същи народ, само че в две държави"
Обновена: 9 окт 2012 14:45 | 9 окт 2012 12:13, Елка Василева
205
Нашенец се препитава в Сърбия, у нас цените били германски
Българи от години работят като надничари по нивите в Сърбия. Снимка: архив, Reuters

„Българите и сърбите сме един и същи народ, само че в две държави“, казва Димитър Маринчев от село Мало Конаре, който вади картофи край река Морава в Шумадия, Сърбия.

Сръбският вестник „Политика“ публикува репортаж за група българи, които от години работят на полето в западната ни съседка. 

Димитър Маринчев е в Сърбия заедно с група от десетина роднини. „Няма значение, че сме в ЕС, за нас е едно и също. У дома няма работа. И да има, цените са германски, а заплатите български. Ако ми беше добре, нямаше да идвам в село Мърчаевци да вадя картофи“, разказва българинът на много добър сръбски език.

Той е сезонен работник, както пише вестникът – надничар, редовно от 18 години насам.

Мъжът разказва, че в България нищо не се е променила към по-добро от 2007 г., откакто България е член на ЕС и самият той е член на голямото европейско семейство. Димитър е останал същият, какъвто е бил: строителен майстор без работа, със само един хектар земя в родния си край.

„Селото ми е в равнината, раждат се чушки и домати, но нямам на кого да продавам или нямам сметка да ги отглеждам. Когато напролет засея дини, през лятото докарват от Гърция и Турция в Пловдив и ги продават за пет динара“, обяснява 36-годишният Димитър.

В Сърбия от години той и роднините му отсядат при едни и същи хора в село Заблаче на брега на Западна Морава и работят навсякъде, където ги повикат. Така 30-40 дни, докато не започнат дъждовете. Когато завали, те ще се приберат у дома. „Скоро ще си отидем в Монте Карло. Така наричам селото си, някак си по ми харесва“, казва Димитър.

В Сърбия той работи по десет часа на ден за по 15 евро, закуска, обяд и вечеря, цигари и бира и спестява всичко, което остане, след като плати за нощувките си. Според вестника той ще се върне в България с няколкостотин евро в джоба.

В момента Димитър и роднините му работят на нивата на 53-годишния Радован Богосавлевич от село Мърчаевци. Реколтата му тази година била много добра. Когато обаче дошло време да се вадят картофите, „нашите работници не искат да ходят на нивата и взех надничари от ЕС“, обяснява Богосавлевич.

„Като се върна в България, ще вляза в Интернет да видя какво сте написали. Ще се видим и догодина“, казва Димитър Маринчев на сръбските журналисти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
13
 
! Отговори
За цените в БГ преди 11 години
Така....Проблема в БГ е, че не (само) заплатите са много малки, а че цените са УЖАСНО високи. На какво се дължи това - то е ясно - на спекула и монополи. Не може дадена стока, произведена (и доста некачествено) от работник, получаващ 300-400лв, да има крайна цена по-висока, от същата произведена е Германия (примерно), от работиник, получаващ 3000-4000 ойро ;) Цените в БГ са минимум 10 пъти надути, ако се свалят на нормално ниво - с тия заплати няма да има грижи големи.
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До До 127Интересно. Я кажи как тогава става работата?
97
0
 
11
 
! Отговори
до 125 преди 11 години
Като няма нищо, не за 300 ами и за 150 ще работим. Всичко е до късмета в живота ни. Ако попаднеш на точното място, в точното време и да си подготвен. Знаеш ли, имам познати с едно и също образование ВИХВП са завършили. Единият започва като началник цех веднага след завършването си, а другият като обикновен работник. ВРЪЗКИТЕ ТОВА Е.
96
3
 
10
 
! Отговори
Неграмотен икономист преди 11 години
До 7777Ние хубаво ще внасяме, ама какво ще изнасяме насреща? В търговията вноса се плаща с износ, иначе- дълг.
95
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че сме най-малкото първи братовчеди, е вярно. Музика, обичай, култура, псувни ако щете - еднакво ни е. Те се смеят на "разваления" ни сръбски, ние на техния "развален" български. Но ни насъскват едни срещу други, защото ако се обединим, контролираме Балканите, а от това "великите" сили нямат интерес. Винаги сме били жертви на техните интереси, "Няма вечни приятелства, има вечни интереси" е казал Чърчил.
94
1
 
17
 
! Отговори
до 99 преди 11 години
Вярвам ти, тук в Ст.Загора вече предлагат работа за 300 лв на 6 дневна седмица по 12 часа.
93
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Човек от държава страна член на ЕС ходи да работи в страна, кояро не е член на ЕС.Отделно ходи да работи в страна, където имаше война.И пак взима повече.
92
2
 
24
 
! Отговори
7777 преди 11 години
В гр.Пловдив търговията е пълно с картофи внос от Германия!Лук внос от Полша!Домати,краставици,хранителни стоки,железария,дрехи, внос от Турция!В България само хляб не се внася.Но с това темпо и хляб ще внасяме.
91
4
 
15
 
! Отговори
vrv преди 11 години
Аз пък познавам двама сърби дето бачкат тук, защото не искат на полето, а в офис. Единия даже беше шеф на отдел в едната от фирмите в които работех и имаше БГ паспорт и раздуваше колко било добре в Сърбия, но не можеше да ми отговори какво прави тук като е по-зле и защо е взел БГ паспорт. И за разбирачите тук само един факт - Белград е основан от Борис I и бил най-западна точка на България. Сърбите не ни обичат, защото имат исторически комплес от нас, а тук една сурия *** ми ги възхваляват.
90
3
 
6
 
! Отговори
Do STANDJATA преди 11 години
Vurvi v Surbia i se vish sam kakvi sa putishta 100 puti po dobri ot bulgarskite .Gradovete sa im mnogo po 4isti , podredeni i osveteni ot nashte kochini ! Kushti sa im mnogo po dobre potdurjani ! Tova kato go pisha nezna4i 4e obi4am surbite ,prosto tova e deistvitelnosta ,!
89
5
 
13
 
! Отговори
Bubbles преди 11 години
До имигрантЯ да се скриеш някъде с твойто СДС!Какво направиха тия скапаняци?Обраха и разпродадоха цялата държава за жълти стотинки, вдигнаха палати и напълниха банковите си сметки с милиони/милиарди.За какво са ми тия престъпници?Не че БСП-то или Боко тиквата са кой знае колко по добри ама все са по добри от Костов и онова недуразомение Филип Димитров!
88
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1. Качвате се в колата.2. Вдигате на магистралата 120 км/ч.3. Ако почне да тресе и трябва да държите по-здраво волана, значи карате в България.Всеки, който е карал в Сърбия и Гърция знае, че техните магистрали нямат нищо общо с нашите.Като обаче най-добри са гръцките. Там са като писти. Колата направо "ляга" на пътя, "залепва" се и се управлява даже по-лесно при по-висока скорост.На сърбите не са толкоз добри, но са по-добри от нашите.
87
0
 
9
 
! Отговори
безработен преди 11 години
май нема да намера за 30 кинта надница общак пу да му се не види ама много заблуждават тука някои и ние живеем тука така че не може да ни заблудят
86
0
 
4
 
! Отговори
Bubbles преди 11 години
Sumadijo Sumadijo ko bi tebe ostavio... :)
85
4
 
13
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Хора, не го ли разбрахте вече: От 1989 г. когато изборите спечелиха пак комунистите (БСП=БКП), демокрация не е имало до ден днешен.СДС управлява само два пъти и то за съвсем кратко - дори не им позволиха да изкарат първия мандат! После унищожиха СДС с внедрени агенти и "разлюспване".Постарах се да направя справка за земеделието от бившите соц. държави.Дори в една Сърбия Тито им е разрешил за лично ползване десетки декари земя - всъщност повече, отколкото ни върнаха на нас след 1989 г.!!!
84
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Догодина, когато бензинът и дизелът минат 5лв/литър за какво ще ни е тази магистрала? Ще трябва пак каруци да караме, а за тях е забранено по магистралите???
83
0
 
9
 
! Отговори
безработен преди 11 години
търся работа като общак в София за 30 кинта ?? давам скайп !? чакам оферти !!!
82
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До It's simple ".И в Америка има гета и просяци и в България има богати..."- сам го казваш . не може една цяла държава да мизерства а 150 човека да са милионери в евро,просто мирише на гнило както и да го погледнеш. така е като бачкаме по 12 часа за 400 лв и неоценяваме труда си, но в бг не уважаш нито себе си ,нито съседа,нито родината,нито децата и т.н... докато не си променим мирогледа няма какво да роптаем,защото търпим
81
2
 
16
 
! Отговори
До 93 преди 11 години
*** ще казваш на баща тизащото е правил експеримент с тебе!Сърбите имат 100 пъти по-добри пътищаот нас.
80
5
 
6
 
! Отговори
истината преди 11 години
от 90% българско население поне половината не са българи,и поне 40% са от *** произход който са се интегрирали към българската страна и ги е срам да кажат че са ***!а дали помаците се имат на българи питайте тях,и даже има хиляди турци който са забравили майчиния език и култура са интегрирани към българска страна и дори вече са от тая етнос!да се спрем на македонците та те са около 200-300 хиляди,но много от тях са се интегрирали и се считат за българи,а за българо-говорящите румънци който населяват Северна България за тях нищо не казвате те могат да говорят перфектно български,но не са считат за българи.Тогава се питам къде останаха тия чисти българи?населението на България винаги се крие колко са малцинствата да знаете,това не го казвам аз а вашите генерали който са се пенсионирали!