Нашенец се препитава в Сърбия, у нас цените били германски

"Българите и сърбите сме един и същи народ, само че в две държави"
Обновена: 9 окт 2012 14:45 | 9 окт 2012 12:13, Елка Василева
205
Нашенец се препитава в Сърбия, у нас цените били германски
Българи от години работят като надничари по нивите в Сърбия. Снимка: архив, Reuters

„Българите и сърбите сме един и същи народ, само че в две държави“, казва Димитър Маринчев от село Мало Конаре, който вади картофи край река Морава в Шумадия, Сърбия.

Сръбският вестник „Политика“ публикува репортаж за група българи, които от години работят на полето в западната ни съседка. 

Димитър Маринчев е в Сърбия заедно с група от десетина роднини. „Няма значение, че сме в ЕС, за нас е едно и също. У дома няма работа. И да има, цените са германски, а заплатите български. Ако ми беше добре, нямаше да идвам в село Мърчаевци да вадя картофи“, разказва българинът на много добър сръбски език.

Той е сезонен работник, както пише вестникът – надничар, редовно от 18 години насам.

Мъжът разказва, че в България нищо не се е променила към по-добро от 2007 г., откакто България е член на ЕС и самият той е член на голямото европейско семейство. Димитър е останал същият, какъвто е бил: строителен майстор без работа, със само един хектар земя в родния си край.

„Селото ми е в равнината, раждат се чушки и домати, но нямам на кого да продавам или нямам сметка да ги отглеждам. Когато напролет засея дини, през лятото докарват от Гърция и Турция в Пловдив и ги продават за пет динара“, обяснява 36-годишният Димитър.

В Сърбия от години той и роднините му отсядат при едни и същи хора в село Заблаче на брега на Западна Морава и работят навсякъде, където ги повикат. Така 30-40 дни, докато не започнат дъждовете. Когато завали, те ще се приберат у дома. „Скоро ще си отидем в Монте Карло. Така наричам селото си, някак си по ми харесва“, казва Димитър.

В Сърбия той работи по десет часа на ден за по 15 евро, закуска, обяд и вечеря, цигари и бира и спестява всичко, което остане, след като плати за нощувките си. Според вестника той ще се върне в България с няколкостотин евро в джоба.

В момента Димитър и роднините му работят на нивата на 53-годишния Радован Богосавлевич от село Мърчаевци. Реколтата му тази година била много добра. Когато обаче дошло време да се вадят картофите, „нашите работници не искат да ходят на нивата и взех надничари от ЕС“, обяснява Богосавлевич.

„Като се върна в България, ще вляза в Интернет да видя какво сте написали. Ще се видим и догодина“, казва Димитър Маринчев на сръбските журналисти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе сърбите бяха бая по-добре ама в последно време тяхната икономика им западна теглиха и кредити и сега имат бая голям външен дълг. Иначе преди години бяха бая напред от нас ама както отиват работите сега сме на 1 ниво а след няколко години ще сме бая напред. Все пак за тея пари по 30 лв на ден ядене и цигари и в българия ги дават земеделците вече на работниците се ...
18
2
 
48
 
! Отговори
Инфо за Вдянков преди 11 години
Сръбският вицепремиер Йован Къркобабич обяви, че пенсионерите в страната живеят много по-добре от тези в България, въпреки че тя е член на ЕС, съобщи БГНЕС.Днес пенсиите се получават редовно. Те са стабилни и се увеличават. В същото време има страни - членки на ЕС, където пенсиите са значително по-ниски от нашите. Днес средната пенсия в Сърбия е по-висока с около 90 евро в сравнение с тази в България", каза Къркобабич.
17
8
 
8
 
! Отговори
ДО 13 преди 11 години
Ти ако си бил в Турциязначи аз съм бил на Марс!Щял да каже на сърбина да говори на българскисмешник.Оти всички сте толкова ***?
16
1
 
51
 
! Отговори
$ преди 11 години
....нашите работници не искат да ходят на нивата и взех надничари от ЕС, обяснява Богосавлевич. >>>Това изречение е най-показателно от цялата статия! Срам, срам,г-да политици! Ама какво ви пука на *** кратуни!
15
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
няколко пъти съм минавал с мотора през сърбия, винаги се намира някой да ме пита колко пари съм дал за мотора ми и винаги остават доста очудени от цената. казват че при тях са двойно по скъпи.
14
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имах един случай при който като бяхме в Гърция в славяно-говоряща среда (сърби, българи, македонци, руснаци), един сърбин каза на една българка да мине на сръбски. Той не разбираше защо тя говори на диалект (беше забравил, че е българка), тя му напомни че е българка. Т.е. двата народа са толкова близки, че чак се бъркат помежду си.
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 13, айдее прочетете малко история на запад границата на България минава през изконно български територии, за каква разлика в езика говориш при положение че той е един и същ
12
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дори да не се сравняваме с развитите европейски държави, достатъчно е да огледаме около нас. Даже в Македония се живее много по-добре. Жалки сме.
11
1
 
23
 
! Отговори
до № 5 преди 11 години
Наистина си много неграмотен, щом не знаеш, че Македония е била част от България. След време ще ни се молите да Ви приемем към нас, но уви няма да го сторим.
10
0
 
60
 
! Отговори
Иво преди 11 години
Докъде я докарахме... българи да работят в Сърбия
9
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До края на годината Сърбия би могла да заеме първото място в Европа по брой на безработните.Нивото на безработицата, което достигна рекордните 25,5%, няма да спадне и според прогнозите на анализаторите докрая на годината всеки трети гражданин може да се окаже в бюрото по труда. По-зле е положението само в Босна и Херцеговина и Македония.
8
4
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един сърбин образно така описа двата народа - българският и сръбският:"Па ща сме ние срби и ***?Едно ла*но. Минала каруца и ни разделила."
7
12
 
33
 
! Отговори
турски "циганин преди 11 години
Един долу писа че очаква коментарите на "турските ***" (т.е. турците), та реших и аз да коментирам.Когато минавах границата със Сърбия въобще не усетих някаква промяна (която се усеща, ако минеш границата с Гърция или Турция), все едно си в България.Езика е много близък, даже по едно време щях да им кажа да оставят диалекта и да минат на български, но се усетих.Малко по-високи са сърбите, с такова впечатление останах.Сърбия ми хареса.
6
4
 
59
 
! Отговори
Чучхе преди 11 години
В Северна Корея заплатите също са по- високи от българските.
5
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Селото ми е в равнината, раждат се чужди и домати". Не ми е ясно какви точно "чужди" се раждат, но наистина ми омръзна от неграмотно написани статии.
4
9
 
59
 
! Отговори
заклещени кучета преди 11 години
Сърбия не е в ЕС и затова там хората могат да си позволят да се занимават със земеделие, с бизнес, да имат добър стандарт не живот.
3
7
 
67
 
! Отговори
fck преди 11 години
Аз също дочувам от много хора ,че у Сърбия било по добре от България.. на къде отиваме ние накъде ни водят ГРОБ.. май към гроба що ли питам и аз?
2
2
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За съжаление това е истината на обикновените хора. Всеки се спасява, както може. Отличниците на ЕС ни направиха аргати даже на сърбите.
1
84
 
13
 
! Отговори
Македонец преди 11 години
И Србия и Балгария са все македонски земи! Сите сме от едно тесто, но сръби и *** се отделиха от майка Македония!