Управляващата коалиция в Черна гора спечели парламентарните избори

Главната задача сега ще е началото на преговорите за присъединяване към ЕС
Обновена: 15 окт 2012 10:35 | 15 окт 2012 10:28, Елка Василева
1
Управляващата коалиция в Черна гора спечели парламентарните избори
Мило Джуканович. Снимка: Reuters

Управляващата в Черна гора коалиция "За европейска Черна гора" начело с Демократичната партия на социалистите (ДПС) печели състоялите се вчера парламентарни избори с 45.4 процента от гласовете, според данни, получени след преброяването на 91 на сто от бюлетините. това предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на Централната избирателна комисия. При този резултат коалицията ще има 39 депутатски мандата в 81-членния парламент.

За опозиционния Демократичен фронт са гласували 23,9 на сто от избирателите, което ще му донесе 20 депутатски мандата. Социалистическата народна партия е получила 10,6 на сто от гласовете /9 мандата/, и коалицията "Позитивна Черна гора - 9,6
на сто /7 мандата/. Останалите коалиции и партии са получили между 0,1 и 4,5 на сто от гласовете. В новия парламент ще влязат и представители на националните малцинства - бошняци, албанци и хървати.

Въпреки успеха си управляващата коалиция на Мило Джуканович за пръв път от изборите през 2001 г. , пет години преди страната да обяви независимост, няма да има абсолютно мнозинство в парламента, посочва ДПА.

В изборите участваха 13 политически субекта – седем коалиции, пет партии и едно гражданско обединение. Общият брой на кандидатите за членове на парламента бе 840.

Вчерашните избори бяха предсрочни. Черногорският парламент се саморазпусна през юли с цел да бъде избран нов състав на законодателния орган на страната, чиято основна задача ще бъде да постави началото на преговорния процес за присъединяване към Европейския съюз, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари