Гръцкият парламент прие новия пакет строги мерки за икономии

Така страната ще избегне изпадане в неплатежоспособност
Обновена: 8 ное 2012 15:04 | 8 ное 2012 09:32, Елка Василева
7
Гръцкият парламент прие новия пакет строги мерки за икономии
100 хиляди гърци протестираха снощи на централния площад в столицата Атина. Снимка: Reuters

Гръцкият парламент прие малко след полунощ новия пакет строги мерки за икономии, предаде Ройтерс.

Решаващото гласуване ще позволи на изпадналата в дълбока криза страна от еврозоната да получи нов транш жизненоважна помощ и да избегне изпадане в неплатежоспособност.

Законът бе приет с малко мнозинство въпреки разцеплението в управляващата коалиция и съпътстваните от насилие протести пред самия парламент.

Пакетът включва съкращавания на разходи, повишаване на данъци и други мерки, включително улесняване на процеса на наемане и съкращаване на работници, за общо 13,5 милиарда евро.

Той бе приет с подкрепата на депутатите от двете основни гръцки партии - десноцентристката Нова демокрация и социалистите от ПАСОК. Техните колеги от най-малката, трета партия от управляващата коалиция - Демократичната левица - се въздържаха при гласуването.

ПАСОК изгони шестима депутати, а Нова демокрация – един, след вота затова, че не подкрепиха пакета строги мерки за икономии.

Близо 100 хиляди гърци се събраха снощи на централния площад в столицата Атина "Синтагма", за да протестират срещу новия закон. Група демонстранти се опитаха да нахлуят в сградата на парламента и влязоха в сблъсъци с полицията.

В самата Камара на депутатите настъпи хаос, когато служителите от администрацията на законодателния орган напуснаха за кратко пленарната зала, след като разбраха, че техните възнаграждения ще бъдат орязани.

Преди гласуването премиерът Андонис Самарас предупреди колко решаващ е залогът. "...Ние гласуваме дали да останем в еврозоната или да се върнем към международната изолация, да изпаднем в пълен фалит и накрая (отново да въведем) драхмата", обобщи той.

Новият пакет строги мерки за икономии в Гърция бе приет преди бюджета за 2013 г., който се очаква да бъде прокаран в неделя. Ако това стане, се очаква Европейският съюз и Международният валутен фонд да отпуснат поредния транш от помощта за страната в размер на 31,5 милиарда евро, за да укрепи страната своите банки и да върне кредити, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Мая преди 11 години
няма проблем, те го приеха и гласуваха но дали ще го спазят, или ще си заминат през ножща както са приели закона през ноща
2
0
 
10
 
! Отговори
нечовек преди 11 години
Закона приеха същите 2 партии,които крадаха като изоглавени Гърция...
1
1
 
12
 
! Отговори
никой преди 11 години
Е, а 400+?, който ще си раздават за Коледа ???