Бившият хърватски премиер Санадер осъден на 10 г. затвор

Присъдата е за корупция, Санадер влиза в затвора още днес
Обновена: 20 ное 2012 14:58 | 20 ное 2012 12:21, Елка Василева
5
Бившият хърватски премиер Санадер осъден на 10 г. затвор
Иво Санадер в съдебната зала. Снимка: Reuters

Бившият премиер на Хърватия Иво Санадер беше осъден на 10 години затвор по обвинения в корупция.

Санадер беше обвинен за злоупотреба със служебното си положение, незаконно забогатяване от войната през 90-те години и взимане на подкуп. Съгласно обвинението той е взел от австрийската "Хипо Алпе Адриа Банк" 480 000 евро комисиона за кредит, даден от тази банка на Хърватия в средата на 90-те години, възползвайки се от военното положение и високата инфлация, заради които страната е имала ограничен достъп до международните финансови пазари. Освен това Санадер е взел през 2008 г. е 10 милиона евро от директора на унгарската петролна компания МОЛ в замяна на придобиване на контролния пакет акции в хърватската компания ИНА.

Тъй като постановената днес първоинстанционна присъда е по-голяма от 5 години, Иво Санадер още днес трябва да влезе в затвора. Освен това той трябва да върне на държавата и придобитите незаконно от него пари.

Санадер остана спокоен и не направи никакъв коментар, докато слушаше присъдата си, която може да обжалва пред Върховния съд, съобщи хърватската телевизия HRT.

Бившият премиер отхвърля обвиненията и твърди, че процесът е бил политически мотивиран. Санадер беше министър-председател в периода 2003-2009 година.

Санадер е най-високопоставеният политик, съден за корупция в Хърватия, която обеща да засили борбата с корупцията, преди да се присъедини към Европейския съюз следващата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Na nashia premier ne 10 god - ami i dva jivota niama da stigat !
3
0
 
9
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
Ех гога ще се случи това и В България ...Нужно ли е тъпата да ги избеси, за да има справедливост ?
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смях ,като напомних на една хърватка ,че държавата и ще влиза в ЕС от юли 2013 година и онази само не се разрева .А и на хърватите ще им разгонят икономиката и селското стопанство .ЕС НЕ ПРОЩАВА на никого ,като влезеш в него и ти копаят гроба предварително
1
2
 
12
 
! Отговори
Яко преди 11 години
Хърватия - ега ти изостаналата държава. Що не вземат пример от България...