Бълнувания за нова Османска империя

Грандиозният план - турците отново да властват там, където са властвали някога
Обновена: 28 ное 2012 22:09 | 28 ное 2012 22:09, Елка Василева
535
Бълнувания за нова Османска империя
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турският премиер Ердоган има грандиозен план - мечтае си турците отново да властват там, където са властвали някога. "Трябва да отидем там, където са били дедите ни", казва той.

От около три години насам западните медии описват турската външна политика като неоосманска - тоест като опит на днешна Турция да реконструира зоните си на влияние от времената на старата Османска империя. И вече три години турският външен министър Ахмед Давутоглу не се уморява да нарича това безсмислица, пише Дойче веле.

За съжаление обаче усърдният външен министър влиза в противоречие не с другиго, а със собствения си шеф. Премиерът Ердоган си казва направо, че Турция се ангажира в региона поради това, че той някога е бил част от Османската империя. "Движи ни духът, който е бил в основата на Османската империя", каза премиерът в неделя.

Опиянението от славното минало

След което отправи критика към опозицията, която се беше осмелила да попита каква й е работата на Турция в Ивицата Газа, в Судан или в Сирия. С което искаше да каже, че за Турция ще е по-добре, ако гледа към Брюксел, за да форсира влизането си в ЕС. Но Ердоган е явно на друго мнение: "Трябва да отидем там, където са били дедите ни", каза премиерът. Тоест - от Сърбия до Каспийско море, от Йемен до Алжир.

Това разбиране за външната политика е доста своеобразно - не материалните интереси, а верността към дедите се явява основна движеща сила. В такъв случай турските знамена би трябвало да се развеят над Косово, Албания, Босна, та чак до Унгария. Да не говорим за портите на Виена.

За да обоснове неоосманската си реторика, Ердоган прибягва до спомените за славни битки. Преди два месеца той отправи апел към младежта да вземе пример от Алп Арслан - селджукския султан, победил Византийската империя и проправил пътя към Анадола.

Наскоро премиерът си спомни и за едно друго сражение: "Вдъхновяват ни мъчениците от Думлупънар". Ердоган има предвид решаващата битка срещу гърците по време на турската освободителна война през 1922 г., състояла се след като Гърция с благоволението на Запада окупира големи части от Турция.

Показателно е, че Ердоган се позовава на османското наследство и с огромно удоволствие си спомня за големите битки - но цитира само сражения, които не са свързани непосредствено с османските времена.

"Великолепният век"

Ердоган заявява, че не възнамерявал да напада никого, макар от друга страна да изрича думи като: "нашето търпение има граници" и "Турция трябва да бъде защитена от заплахи".

Очевидно обаче заплахите идват не само отвън. Заплаха произтича и от турците, които говорят зле за османците - така поне смята Ердоган. В момента по телевизията с голям успех върви сериал, посветен на Сюлейман Великолепни, завладял през 16 век Унгария и стигнал с армията си до портите на Виена. Сериалът "Великолепният век" се излъчва в 22 държави, включително България. Още при първото му излъчване през януари 2011 г. в Турция се стигна до остри националистически протести - най-вече заради това, че сериалът представя любовния живот на историческите образи, интригите в харема и борбите за власт в двореца. И Ердоган не е съгласен с тази тъй негероична трактовка на образа на султана. Още повече, че той бил "прекарал 30 години на гърба на коня си".

Реномираният историк Халил Берктай е изумен: "Нима германците биха реагирали така на филм за Бисмарк, да речем? Или пък французите на филм за Луи XIV? Целият този дебат е белязан от нещо, което аз наричам изостаналост", казва Берктай.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


535
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
412
1
 
0
 
! Отговори
Никола преди 11 години
Нищо ново под слънцето . А ми да се излее и върху тези , които помагат да се излива и върну нас . До Ангел
411
1
 
0
 
! Отговори
Nikola преди 11 години
Ами и ние да идем до там където са били прадедите ни , А и на османците им пожелаваем да отидат там от където са До Анонимен
410
1
 
0
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 11 години
и благодарение на Сидеров вече Търново е едно Европейско къстче на кюрдите....и скат тв подържат те финансово, и не се шашкайте скоро когато комшията ви каже" гюнайдън комши"....и няма да е за дълго България ще стане като Израил и Палестина
409
1
 
0
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 11 години
верно кюрдите и българите имате нещо общо взаимно ...само когато се наядете ви става *** ,сега малко от ЕС ви хвърлиха кокали и сега лаеете, и на кюрдите е така с години играят в играта на европейските държави да им намерят някое местенце в северния ирак и в сирия да ги пъдят от ЕВРОПА...че им писнало на всички от тях в Европа в всякакви мафиотски работи са те....но се лъжетеее ....кюрдите не искат късче от ирак или сирия ...ТЕ ИСКАТ ЕВРОПЕСКИТЕ ЗЕМИ ....и половината са вече в тези земи
408
2
 
1
 
! Отговори
ГЕРИ преди 11 години
Ужас, ако тоя султан не е слизал 30години от коня си кой му е обхождал харема?Що ми се струва че Ердоган има нещо общо с алкайда.
407
5
 
8
 
! Отговори
на горната снимка преди 11 години
селски бабаит, който развява неколкократно употребени дамски превръзки и бълнува за нова Османска империя.
406
8
 
10
 
! Отговори
българин преди 11 години
Само за 2 дни ще мобилизираме 500 хил. армия и ще пометем турците! А отдолу нашите братя кюрди и арменци ще избият дизертиралите фесове!
405
10
 
7
 
! Отговори
ВЕЛИК КЮРДИСТАН преди 11 години
Нашите езици са близки, а още по-близки са общите ни цели - да ликвидираме турците!
404
2
 
7
 
! Отговори
До Pismen преди 11 години
СТИГА СИ ПИСАЛ ГЛУПОСТИ КЪДЕ БЪЛГАРИН КЪДЕ КЮРДИН.ЕТО ТИ МАЛКО ИНФО.Кюрдският език е ирански език, който се говори в областта, наречена Кюрдистан, в това число кюрдското население в Иран, Ирак, Сирия и Турция.Кюрдският език принадлежи към западната подгрупа на иранските езици, която е част от индо-иранския клон на индоевропейското езиково семейство. Най-близки до кюрдския език са балуджски, гилянски и талишки езици, като всички те спадат към северозападния клон на иранските езици. Кюрдите са народ, мнозинството от който живее в считаната от него за историческа родина Кюрдистан (страна на кюрдите). Говорят на кюрдски език. Значителна част от кюрдите населяват днешните държави Турция, Ирак, Иран и Сирия, но суверенна кюрдска държава никога не е съществувала
403
4
 
4
 
! Отговори
Pismen преди 11 години
До До KЮРДКюрдите и българите от стари времена имат общи корени - например повече от 400 думи имаме общи, това го написа и един БГ инженер с учудване като работил там. Един пример само глагола знам - зънам на кюрдски. Те са с източно иранско ( арийско) потекло също така. Това се знаеше и по времето на Т. Живков -те имаха възможност да живеят тук.
402
1
 
4
 
! Отговори
до 490 преди 11 години
Пази се от Haidutin винаги, даже като пръдне.
401
4
 
4
 
! Отговори
ай стига бе преди 11 години
Ердогане добре .че българина Ататюрк ви направи държава от жалките османски остатъци.Затова по -добре не си чешай езика. за да не останеш без Одрин.Върни веднага българските земи!!!
400
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ейй тва медиите сте големи провокатори,че и хората ви се връзват. :) Турция ако превземе Балканите,това ще означава "силни и обединени Балкани"(политически имам в предвид).Това не е изгодно за никоя велика сила днес-нито за Русия,нито за САЩ,нито за Германия, Франция, Англия и всички останали. Ми те за вличние на Балканите очите ще си извадят, вие ми пишете, че щели на Турция да ги оставят. :))) Много наивно ми звучи някак си... Иначе естествено да не дава Господ подобни "маневри"...
399
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Haidutin-полека да не пръднеш.
398
4
 
5
 
! Отговори
Haidutin преди 11 години
България над всичко Ердоган да си мълчи ,че ще ги натикаме в Диарбекир.
397
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
автора на статията като засяга исторически факти за думлупънар ,пише така както на него му уйдисва а не фактите ,не споменава за паметниците на чанаккале австралийци,новозеландци,англичани ,французи, гърци и др. националности,които са загинали там като чужди войници.турците строят паметници на своите палачи и сънародниците им идват на поклонение с уважение и към турците.
396
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Гетов-всеки народ си заслужава съдбата.каквото сееш това ще ожъниш.какъвто е народа такава е и държавата и обратно.като чета надолу още много б.борисовци ще ви оправят и ще има още много да пишете и всички съседи и до римската империя всички ще ви са виновни.
395
2
 
5
 
! Отговори
х преди 11 години
имам чувството че този материал е подготвен от г. марков,б.димитров,к.каракачанов или болен сидеров. вече месеци наред смисала на думите на турците се преиначават и статията четете като дявола евангалието.турците отдавна са минали пределите на бившата османска империя,турските стоки и технологии се продават по целия свят,няма кътче от света където да нама турска стока ,няма значение дали е продукт на хр. промишленност ,текстил,машиностроение или електроника.в всеки самолет има произведено в ТР.
394
2
 
5
 
! Отговори
до 480 преди 11 години
Не само в Родопите. Във Варна и въобще Северното черноморие българските радиостанции, включително "Хоризонт" почти са заглушени. Има дни в които абсолютно ги няма. Но турските радиостанции "гърмят" С АБСОЛЮТНО ЧИСТ ЗВУК. Говорят, че има ретранслатори на турски кораби в морето.
393
7
 
2
 
! Отговори
@469 преди 11 години
Безспорно не може да се има доверие на турчин.Те са като змиорките... но се правят и на хитри.Турчина, в привиден изблик на добронамереност, с една ръка те по глава милва.. с другата си члена гали..Като ти каже добър ден.. погледни къде е слънцето