Българин е обидна дума в Македония, а чакат помощ от нас

Проблемът между македонците и българите, гледан от Скопие
Обновена: 13 дек 2012 10:26 | 12 дек 2012 20:10, Елка Василева
869
Българин е обидна дума в Македония, а чакат помощ от нас
Паметник на гемидижиите, известни и като Солунските атентатори, в Скопие. Снимка: архив, Reuters

Когато искаш да обидиш някого в Македония, му казваш, че е българин. Това се признава в материал, публикуван в „Нова Македония“.

От него става ясно, че очевидно до общественото съзнание в югозападната ни съседка все още не е достигнало, че България постави условия за подкрепата си за европейската и евроатлантическата интеграция на Македония. Част от тях е да бъдат прекратени антибългарската кампания и подмяната на исторически факти. Факт е например, че македонска нация не съществува преди 1944 г. и че тя е продукт на ожесточената сръбска политика, целяща изтриването на българското национално самосъзнание на населението на Вардарска Македония. Факт са и решенията на Коминтерна за налагане на македонска нация и начините, по които хора в България са били принуждавани да се обявяват за македонци в определен период.

Историческите теми, които в Македония настояват да бъдат оставени на историците, са важни, защото е важно как се се стигнало до това българин да е обидна дума в Македония, защото не можем да се съгласим създаването на македонска нация да става за сметка на българския народ и на българската история и защото историята не е нещо абстрактно – това е животът на нашите деди.

Следва пълният текст на материала, подписан от Стоян Славески, университетски преподавател:

„Преди десетина години на една научна конференция, която се провеждаше в Европейския център за изследвания по сигурността „Джордж Маршал“ в Гармиш-Партенкирхен, при мен дойде колега от България и каза: „Защо вие, македонците, сте толкова резервирани към българите? Та в България най-добрите българи са македонци“. А аз му отговорих сериозно: „Точно така, колега, и в Македония най-лошите македонци са българи“. Той вероятно не беше готов за толкова дързък отговор от моя страна и за да избегне по-нататъшната дискусия по исторически теми, обърна разговора по други въпроси. На което и аз с голямо облекчение се съгласих.
     
В какво е същината на проблема между македонците и българите? Отговорът лежи в погрешното възприемане на „другия“.

В България с термина македонец се обозначават три неща. Най-разпространено е виждането,  че македонец е понятие, с което се обозначава човек от българската нация, който произхожда от Пиринска Македония или пък преселник от други части на Македония, който обаче има развито българско национално самосъзнание. Тези хора са приети от българското общество по същия начин, както и хората от другите краища на България и мнозина от тях са се изкачили до най-високите позиции в правителствената йерархия. Тези македонци имаше предвид моят колега, когато каза, че „най-добрите българи са македонци“.

Освен това в България има и граждани на Република България, които имат българско гражданство, но имат „македонско национално самосъзнание“ и се чувстват част от македонската етническа нация. Въпросът за македонското етническо малцинство в България може да бъде разделен на две части. Първият период – веднага след края на Втората световна война, когато „македонската националност“ беше изцяло призната като отделна националност, и периодът след 1956 г., когато БКП реши „вече да не признава отделна македонска националност“. Тези хора се сблъскват с проблема за свободното изразяване на своята етническа принадлежност и политическо организиране.

И последно, под термина македонец българите подразбират гражданин на Република Македония, който обаче не принадлежи към македонската етническа нация, тъй като те не я признават. По този въпрос Петьо Влаков от Института за международни изследвания и изследвания по сигурността в София смята, че има напредък в отношението на София към македонската нация. Той посочва, че допреди няколко години официалната позиция на България беше, че „всички македонци са българи“, а сега се говори за „съществуване на българско малцинство“ в Македония, с което индиректно се признава съществуването на македонската нация.

От друга страна и в Република Македония също така имаме три виждания за термина българин. Най-разпространено е виждането, че българин е гражданин на Република България и член на българската нация. След това в Република Македония съществуват, макар че държавата неохотно признава това, граждани с „българско национално самосъзнание“ и смятат себе си за част от „българската етническа нация“.

Този въпрос заедно с въпроса за положението на етническите македонци в България обременява отношенията между Македония и България от дълго време. По въпроса за малцинствата двете страни имат различно виждане. Докато България не признава каквото и да е македонско малцинство на своя територия, Македония твърди, че няма българско малцинство в страната. Макар че в двете държави има групи, които твърдят обратното.

И последно, когато ние в Република Македония искаме да обидим някого, че е нечестен, направил е някое подмолно дело, използваме термина българин. Това имах предвид, когато казах на колегата, че „най-лошите македонци са българи“.

Тези различни виждания за другия водят до проблеми в междудържавното сътрудничество и захлаждане на отношенията. Това не ни е необходимо, особено в период, когато очакваме българската подкрепа за нашите евроатлантически стремежи. Периодът на демократични промени в България, изпълнението на условията за членство в НАТО и ЕС не допринесоха много за подобряване на статута на македонското малцинство в България. Македонците в България пропуснаха шанса да наложат този въпрос като едно от условията, което България трябваше да изпълни, за да стане член на ЕС. В резултат македонците в България все още не могат да се организират политически.

От друга страна България от позицията на член на НАТО и ЕС проявява силен интерес към тези, които се чувстват българи в Македония и издигна този въпрос до равнище, с което иска да постави условия за македонска подкрепа за евроатлантическите интеграции (не става ясно каква подкрепа очаква България от Македония – бел.ред.), които засилва македонската резервираност.

Ще завърша материала си по начин, по който започнах. Неотдавна, връщайки се от конференция, на летището в София чакам на опашка за паспортен контрол на гишето, обозначено „за всички нации“. Опашката се изниза на гишето за „български граждани“ и полицаят ме извика да отида на това гише. Приближавам се и внимателно му казвам: „Аз не съм български гражданин, аз съм македонец, не знам дали ще може на това гише“. А той ми отговаря: „Нищо де, и вие сте наши“. „Добре“, казвам му и за да балансирам нещата, допълвам:„На Балканите нашите нации са измешани, колкото ние сме ваши, толкова сте и вие наши“. А той ме пита: „Какво ново в Скопие, има ли нови паметници?“. „Всеки ден никне по някой нов“, отговарям, „от Александър Македонски, баща му Филип, майка му Олимпия, до цар Самуил“. Е, казва той: „Аз съм Самуилов, ще трябва да отида в Скопие да се снимам до него“. „Разбира се“, отговарям и добавям в него стил: „Та той е ваш, нали?“. „Ах, наш“, отговаря той. „Щом вие му правите паметник, трябва да е ваш“.

И така в приятелски тон се разделяме, той ми пожелава приятно пребиваване в България, а аз му благодаря за свършената работа. През тези десетина години аз остарях и вероятно се промених и вече не приемам толкова на сериозно дебатите за „наши“ и „ваши“. Както виждам, и българският полицай беше готов за шеги по тези въпроси. Когато и държавните ръководства на Македония и България започнат да придават по-малко значение на „историческите теми“ и мислят повече за интересите на гражданите, по-лесно ще можем да преодолеем неразбирането между тези два много близки съседни народа“, заключава Славески.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


869
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
637
0
 
1
 
! Отговори
Андро преди 5 години
Ние сме братя бре...Тва е!
636
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗДРАВО НА СИТЕ СЛУШАТЕ ***.МАКЕДОНЦИТЕ НИКОГАШ НЕ СЕ ЧУСТВУВА *** ТО ВАШИОТ БУГАРСКИ ПАСОШ МОЖИ ВО Г**ЗОТ ДА СИ ГО НАПИКАТЕ ДА ВИ ГО Е--- ТОА ПЛЕМЕ ВАШЕ,ОТСЕКОГАШ ЗА ВАС СМЕ БИЛЕ И Е БИДЕМЕ ГОСПОДА МАКЕДОНЕЦ ТОА ГОРДО ЗВУЧИ МИЛИОНИ ДОЛАРИ И ЕВРА ДА МИ ДАВАТЕ БУГАРИН НЕ СЕ СТАНУВАМ АЗИКОТ ВАШ БУГАРСКИ КАТАСТРОФА НЕВИДЕНА ТОА НЕ СЛАВАНСКИ АЗИК АМИ ТАТАРСКИ ОНЗИ ТОЗИ НЕМА НИКАКВА ЛОГИКА СО СЛАВАНСКИОТ КОЕ ПЛЕМЕ СТЕ НЕЗНАМ НИКОГАШ СОЕДИНУВАЕ СО ВАС ОДВРАТНИ СТЕ КАКО НАЦИА ТОЧКА.
635
1
 
5
 
! Отговори
Jordan Kostadinov преди 9 години
По темата: "България е обидна дума в Македония, а чакат помощ от нас". Нека само да не слагаме под общ знаменател всички българи. Българи с чувството с нормален разсъдък и обективност по Македония и македонския въпрос в миналото и сега. Но българите заслепени от дивия български национализъм за величия/мегаломани/. Българин не само е обидна дума в Македония, но и за нас македонците от Пиринска Македония. Българин е проклятие, за извършения геноцид през 20 век върху македонците.
634
0
 
3
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 10 години
АБЕ НАРОДЕ БАЛКАНСКИ. ПРЕСТАНЕТЕ ДА СЕ НАВРЕДУВАТЕ ЕДЕН СО ДРУГ НЕМА ВРСКА КО КАКОВ Е СИТЕ СМЕ ЛУЕ ОД КРВ И МЕСО И ВО ЕДНО МЕСТО КЕ ОДИМЕ КОГА Е УМРИМЕ НЕ ГЛЕДАТЕ ШТО НИ ПРАВИ ЕВРОПА "РАЗДЕЛИ ПА ВЛАДЕ" ОВАА ШТО ПИШУВАМ СО ГОЛЕМИ БУКВИ НЕ ЗНАЧИ ДЕКА СУМ НЕРВОЗЕН АМАН ВЕЕ НА У ТУБ ПРЕПЛАВЕНО Е ОД БЕЗОБРАЗНИ КОМЕНТАРИ ОД ДВЕТЕ СТРАНИ НЕКА СЕКО БИДЕ ТОА ШТО СЕ ЧУСТВУВА ДАЛИ БУГАРИН ИЛИ МАКЕДОНЕЦ ИЛИ ШТО И ДА Е НЕ ЧИТАТЕ ВЕСНИЦИ И ГЛЕДАТЕ ТЕЛЕВИЗИА БЕЗ ДА ГО ВКЛУЧИТЕ МОЗОКОТ СЕ Е ЛАГА!!!!!1
633
1
 
4
 
! Отговори
македонец преди 10 години
Глупи *** прочитате го Петко Славеков Васил Кунчов Димитар Благоев и е ви стане асно. Они спомнуваат Македонци уште пред да се родат творците на Коминтерната. Затоа сте си ***, зошто сте испрани во мозоците.
632
0
 
0
 
! Отговори
Евреите преди 11 години
Евреите от пам ти века използват "разделяй и владей" като основна филосовска и житейска аксиома срещу ВСИЧКИ народи по света, включително и Българския. Вмомента те колят и бесят в Македония. Те притежават и всички източници за информация. Как искате тогава нещата да вървят в наша полза? И как най-сетне не поумняхме и не проумяхме тази вековна истина!
631
1
 
1
 
! Отговори
Вальо преди 11 години
Да,обаче не трябва да забравяме,че този народ е разделен от преди повече от 1300г. и всеки от тях си е избрал пътя!Така и за вярата им!!!Прочети малко как,защо,кога са приели исляма и защо говорят на тюркски език!Говорят,защото са били и още са под татарско владение от преди 600-700 години!!!Знам,че ти е странно,защото няма друга такава уникална държава и народ,който е създал на хиляди километри една от друга две държави с едно и също име!!!Затова е нормално да имат друга вяра!!!
630
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Вальо-да но тези българи скоро празнуваха 1050 годишнината на приемането на исляма и езика им е 70% книжовен туски език.
629
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Македония на истинските македонци(българите),а фалшивите македонци(сръбските клонинги и еничари) вън от Македония!Да си ходят при личните им лекари(сърбите),че още малко и ще изгубят и последното останало парче земя от майка Македония!!!Да живее майка Македония и отечество България!!!
628
1
 
5
 
! Отговори
Вальо преди 11 години
Хаха!!!Така е!!!Ама Волжките Българи са първите,които разгромяват армията на Чингиз кан и татарските му отряди и това го знае цял свят!!!Всичко е записано от летописците!!!Тези неуките,необразованите,неграмотните сръбски клонинги и български еничари да не си мислят,че ще могат да ни обидят като ни наричат "татари",защото така показват,колко примитивни са откъм елементарно образование и си се обиждат по-този си начин сами,като казват:"Аз съм *** и не знам да чета история,а обиждам без да знам"!!!
627
2
 
2
 
! Отговори
ivan преди 11 години
До До 752 ako az sam tatarin ti si 4ingis han srabsko mekere !!!!!
626
1
 
3
 
! Отговори
Нико преди 11 години
А ние в България се обиждаме на Мекедонц Ти си *** и инат като Македонец
625
9
 
2
 
! Отговори
MaketoVyvUSA преди 11 години
this guy 'invents' a lot of facts :) I really love it when Bulgarian propagandists write "it is a fact that the Macedonian nation did not exist before 1944" :) One has to be really dumb and uneducated to claim that (and quite lazy, since there's google), and ignore the writings of Krste Misirkov in 1903, Dimitrija Chupovski in 1902, Gjorgjija Pulevski in 1875 (<--- EIGHTEEN SEVENTY FIVE)... Articles that ignore these historic factse across as amateurish and laughable :)
624
2
 
2
 
! Отговори
1111 преди 11 години
в Македония знаят ли че имат най големите грехове да се мислят за по влеки от господ и да лъжат.а Българите са достойни хора ние не лъжем нито се велечаем .България и Македония са като Каин и Авел.Македония е Каин а България -Авел.така че зависта и омразата води до това -но ние няма да горим в ада .
623
1
 
0
 
! Отговори
obrazovan преди 11 години
Bulgari, ne vlizaite v debat s rodenite v oblast makedoniq. Obidno e. Predi godini i duma ne moje da stava za debat. Sega kakvo e po-razli4no osven nqkolko duzini pametnici.
622
3
 
26
 
! Отговори
марин преди 11 години
Истинските македонци са българи, всички останали са сърбомани.
621
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази македонска черна неблагодарност ми е известна от пра дядо роден в София 1898 . Отива 1943 г да се види с леля си в Охрид. Те биле македонци да ги оставиме да се оправят сами .Само да воюваме за тях и да им даваме всичко кво им требе. Другият ми пра дядо е откарал 8 години да ги брани тия *** от балканската война до първата световна. съсипали са им живота. Тия не ни трябват да се научат да се оправят сами .
620
0
 
3
 
! Отговори
Българка преди 11 години
До 754 Благодаря за пожеланието,да ви се връща
619
2
 
23
 
! Отговори
FBI преди 11 години
ФБР съобщава,че хакери от територията на Република Македония са хакнали сайтът на централната банка на САЩ federalreserve.gov и са оставили съобщение на македонски език: Преведено от македонски:Ние,гордите наследници на Александър Велики се извиняваме за криминалната си проява,но се налага да призовем САЩ да ни върнат незаконно заграбените от жалките варвари от хазната на Александър Македонски всички 10 000 тона злато което сега се пази във форт Нокс и Манхатън .Освен това настояваме да ни върнете и златното гърне на малкият Александър,то е единствената оцеляла вещ която е била лично притежавана от Александър Велики и мястото му не е в сейф,а в центъра на Скопие за поклонение.Ако не приемете сериозно това съобщение знайте,че притежаваме мощ и ресурси и сме готови да воюваме на всички фронтове и с всички средства,и да стигнем до най-високо ниво за да си върнем поне нашата светиня-златното гърне. В отговор ФБР и Федералният резерв поместили такова съобщение под заплахата: Трудно разбрахме българският ви диалект за който твърдите,че е македонски език.Още по-трудно е да разберем с какви ресурси разполагате защото армията ви е въоръжена с подарени танкове,а самолети изобщо нямате.Гърнето което се пази в сейф във форт Нокс наистина е било на Александър Македонски,но не е златно,а глинено и на него пише: Александър,син на татарският цар Филип,*** най-напред в Македония.
618
5
 
36
 
! Отговори
Антички македонец преди 11 години
Македония е Велика Независима Република, която НЕ се намира на Земята, а Земята се намира в нея.Столицата е Скопие (5 милиарда жители), като по-големи градове са Срезачка (1 милиард) Сбрадва (500 милиона) и Стрион (250 милиона).В територията й влизат всички страни от Балкана, които са нейни васали.Европейският Съюз и NATO са кандидати да се присъединят в Македония.ВойниСъздадена милиарди години преди Иисус Христос да се роди, Македония е преминала през абсолютно всички войни на Земята, като Световна Сила.Тя е родила великия македонски воин Александър Македонски и го е изпратила на лека скучна изследователска мисия към Близкия Изток. С двамата си помощници, с абсолютно насмешие, сразил и унижил с голи ръце всички владетели в Арабия и техните милионни армии. След цяла седмица в завоевания, милиони избити и хиляди пропътувани километри, Александър се завърнал в родината си, където се самоотровил, понеже славата не му понасяла.Когато Хан Аспарух стъпил на македонска почва и се възхитил от силата на тамошните воини, веднага си извадил македонски паспорт. От благодарност, владетелят на Македония му иззел всичките територии, чак до река Волга, но в замяна му подарил цяло село от каменни руини, което преди представлявало многокръчмено селище, предназначено с цел напиване и оплискване с алкохол и повръщано. Затова го кръстили Плиска.Когато Византия изтропала с крака на балканска почва, македонците пропъдили с насмешка пратениците, които помолили за капитулация. За Велика Македония било унижение да прати елитните си войски на двубой със смешници. Имали по-големи проблеми, като това дали лозята им ще хванат мана. Било дадено разрешение на Хан Крум, като смешна нисша сила, да атакува византийците с македонски оръжия. Естествено, изходът от битката бил 1:0 за македонците. За съжаление, лозята хванали мана и владетелят на Македония наложил на Хан Крум да вкара в сила наказателни мерки на всички, които притежават лозя и пият вино. Ако притежател на такива залежи не изпраща реколтата си в Македония, следвало да го удавят във вино от лозя с мана.В по-късен етап Османската Империя насъбрала милиардна войска, която преминавала през Босфора цяла година, с една единствена цел - да... си издадат македонски паспорти. За да им се отплати, македонският владетел им иззел всички територии, но им позволил да се заселят безплатно в петзвездни общежития в срок до 500 години и да наложат наказателни мерки на жалкото племе българи, които се имали за велики и се опитали да се отцепят от Велика Македония.Всички живеели в мир и разбирателство до Балканската война. Тя се разпалила, защото северните македонци твърдели, че готвят по-ароматен боб от южните. Последвали две люти войни 1912-1913, които завършили с победа за северняците. Край на войната сложил един изследовател, който забелязал, че на север слагат половин лъжица червен пипер повече. Това сринало морала на южняците и те се предали.Нов виц се разнесъл из Велика Македония - Първа Световна Война. Като най-могъщата сила на Света, тя се отзовала моментално, мобилизирайки цяло гето ***, които те сметнали за нисши смешници, изпращайки ги на фронта. Победата била сигурна и бърза.Втората Световна Смешка дошла 20 години по-късно. Адолф Хитлер завзел 95% от Европа. Оставали му само Англия и Македония. Той отишъл лично с милиардната си войска и паднал на колене пред великия македонски владетел, молейки го да приеме териториите и войниците му, само и само да не унищожи неговата империя. За да му се отплати за щедростта, владетелят на Македония му иззел всички територии и го изгорил жив в бункера му.През 1991 трети конфликт разцепил балканските почви. Васалства Словения и Хърватия решили, че техният диалект коренно се различава от останалите балкански диалекти. Например в Хърватия произнасят "патриот" като "патриот", което коренно се различава от сръбския диалект и ръкопис - "патриот" или от словенския - "патриот".Цели 10 години се спорело и милиони били убити, когато Македония най-накрая се справила с по-важния проблем (да установят дали магаретата ядат боб) и решила да сложи край на конфликта с думите "Вие сте в границата на Велика Македония, следователно македонският език доминира над вашите смешни селски диалекти. Нима забравихте откъде произлизате и кой ви ограмоти? Засрамете се и склонете глава пред Велика Македония!!!"През 2003 година македонският съвет избира нисшата сила Америка, която да изпрати разузнавач в Близкия Изток, който да провери дали македонската територия и традиции там са се променили от толкова хиляди години.Още на входа на васалство Ирак, разузнавачът е убит. Иракските граждани се оплакват, че не могат да се почувстват като македонци заради *** си кожа, и заплашват да обявят независимост, ако Македония не им изпраща крем за избелване на кожата. Отговорът е милионна войска от нисшата сила Америка, която има за цел да източи всичкия нефт на арабските македонци. Иракчаните биват обвинени за *** си кожа, защото прекалено много почитат олиото и маслата, като намазват телата си с тях, за аромат. Но това не са ароматни масла, а вонящ нефт.Конфликтът все още е налице, но македонският араб Саддам Хюсеин се предава. За да му се отблагодари, владетелят на Македония нарежда да му избръснат брадата, да го нахранят със специалитети и да го приведат в приличен вид за... неговото обесване.Военна мощВ момента Македония притежава един войник с дефектен пистолет Люгер от Втората Световна, който е зареден със снаряд от оръдие на релси.Военната флота притежава един продънен сал от черешова дървесина, който патрулира по атлантическото езеро.Военновъздушните сили разполагат с вестниково хвърчило, което изпълнява строго секретни мисии в тила на врага, благодарение на свойството си да не може да бъде засечено от радари.Важни ДатиСъздаване на Света - Създаване на Македония (Всъщност, македонците са създали Света)320 пр.н.е - Александър Македонски избива 50 милионна арабска войска с голи ръце. Нови територии в Арабия, чак до Индия.30 - Иисус Христос приема македонската вяра. За благодарност македонският владетел го разпъва на кръста.681 - Получаване на 20-милионна войска и нови територии, простиращи се до река Волга1000 - Разгром на Византия. Нови територии на юг.1945 - Милиардна войска и нови територии на запад.2003 - Много нефт.2008 - Мир и спокойствие.Състояние в моментаВ наши дни Македония не е обременена с никакви тежки проблеми. Най-напрегнати в този период са социолозите.Ето един наскоро наболял проблем: "Маниjак штипе за цицки и бега".Според доверен източник, маниjакот все още е на свобода.