Скопие нямало проблем със съседите, те изкривявали картината

Македонският президент отхвърли обвиненията в национализъм
Обновена: 18 дек 2012 17:11 | 18 дек 2012 17:10, Елка Василева
220
Скопие нямало проблем със съседите, те изкривявали картината
Георге Иванов. Снимка: архив, Reuters

„Винаги съм реагирал и ще продължа да реагирам, когато се посяга на който и да е аспект от нашата идентичност, тъй като идентичността е от онези основни категории, по които не можете да правите компромис с никого. Това са неща, по които никой на този свят не разговаря, а ние не искаме и няма да разговаряме“. Това заяви президентът на Македония Георге Иванов в годишното си обръщение към парламента.

Акцент в речта на Иванов бяха външнополитическите предизвикателства пред Македония. Той не скри разочарованието си от резултите от Европейския съвет по-рано този месец, на който не беше определена дата за започване на преговори за присъединяване на Македония към ЕС. Иванов заяви, че блокадите и пречките са във вреда на целия регион.

Още по темата

„Република Македония винаги е вярвала и на практика е прилагала позицията, че диалогът е незаменим, особено за добросъседските отношения, които все пак са двупосочна улица. Ние трябва да си помагаме, а не да си пречим. Блокадите и пречките са във вреда и на тези, които блокират, а най-голямата жертва е целият ни регион", каза Иванов.

"Напълно сме отворени към всички наши съседи. Ще продължим да настояваме да развиваме добросъседските отношения. Неприемливи са обвиненията от когото и да е за уж някакъв иредентизъм и национализъм, който да идва от Македония. Тъй като животът е кратък, а съседът е вечен“, заяви президентът.

Македонският държавен глава призова да не се създава лъжлива представа за положението на добросъседските отношения.

„Реалната ситуация е, че македонското общество няма никакъв проблем с нито една съседно общество. През каква изкривена призма трябва да гледаме, за да видим в това реално сътрудничество липса или недостиг на добросъседски отношения? Страните от нашия регион просто не могат да си позволят миналото да продължи да им краде настоящето и бъдещето“, каза македонският държавен глава. 

Изразявайки личното си разочарование от факта, че не беше определена дата за започване на преговори за приемане на Македония в ЕС, Иванов заяви, че всички, които са работили за приемането на тези заключения от срещата, са сгрешили, и благодари на страните, които застанаха зад македонските интереси.

„Като че старите извехтели балкански маниери, балкански интереси, аспирации и разделения все още оцеляват и се налагат при резултатите от срещите на върха на ЕС“, каза македонският държавен глава.

През тази година, подчерта Иванов, срещу Македония се отправят абсурдни или обидни изявления от страна на неколцината „дежурни“ политици от съседните страни, за междуетническите и междусъседските отношения.

„Тези изявления за всекидневна политическа употреба нито са можели, нито в бъдеще ще могат да нарушат вековните добросъседските отношения на народите в нашия регион. Нашите връзки със съседните страни са дълбоки, те са роднински, приятелски, делови, спортни, културни, духовни връзки“, каза Иванов.

Въпреки всичко оставаме верни на нашата евроатлантическа насоченост, декларира македонският президент. Ще си сътрудничим близко с Европейската комисия и ще продължим нашите вътрешни реформи. Нашата политика е била и ще бъде европейска политика, заяви Георге Иванов в годишното си обръщение към парламента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
1
 
! Отговори
Само изолация преди 10 години
Всички като им обърнем гръб,на тези -само тогава ще се осъзнаят! Това е рецептата!
196
0
 
0
 
! Отговори
Евреите преди 11 години
Евреите от пам ти века използват "разделяй и владей" като основна филосовска и житейска аксиома срещу ВСИЧКИ народи по света, включително и Българския. Вмомента те колят и бесят в Македония. Те притежават и всички източници за информация. Как искате тогава нещата да вървят в наша полза? И как най-сетне не поумняхме и не проумяхме тази вековна истина!
195
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Долни МЪкедонци са и това ще им изиграе лоша шега,на която няма да се смеят!
194
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 11 години
a za tvyrdi vojnstvashti merki v politikata imat pravo da govorqt samo maje i jeni minali prez balgarskata armiq. krachmarskite yunaci da si malchat. i botev edno vreme go e kazal... sedqt v krychmite piqt i peqt hajdushki pesni , no nqma koj da isleze v gorata da se bie. q si pomislete samo kolko majki sega sa gotovi da pratqt sinovete si i majete si da vojuvat za Balgariq... kolko Balgarski myje sa gotovi na tova..? neka vseki sam da zastane pred syvesta si i da si otgovori..?
193
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 11 години
verno che BURM nqma problemi s sysedite si.. ta ima prolem s sebe si.. s syrbomanskata si vyrhushka koato se strahuva da ne izgubi vlasta- syshtite kato nashite komunisti.... nali sa ot edno kotilo..
192
0
 
0
 
! Отговори
Стоянова преди 11 години
Не се лютете,хора!Не падайте на нивото на някакви безделници,които чули-недочули нещо за история го повтарят като папагали с цел да са някакви уж патриоти!Ние си знаем историята,те знаят,че я присвояват и затова беснеят!Вижте им само смешните форуми-в тях бъка от тъпизми за България!Загубиха ни като съседи и като туристи и като приятели!Поне младите македонци да се осъзнаят,че им се говорят глупости за историята!
191
0
 
1
 
! Отговори
искра преди 11 години
Нямат проблем, защото имат насреща си цивилизовани хора и не им отвръщат със същата монета. Иначе те си плюят и *** като макаци дето им падне.
190
1
 
4
 
! Отговори
Вальо преди 11 години
Македония на истинските македонци(българите),а фалшивите македонци(сръбските клонинги и еничари) вън от Македония!Да си ходят при личните им лекари(сърбите),че още малко и ще изгубят и последното останало парче земя от майка Македония!!!Да живее майка Македония и отечество България!!!
189
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Зомбираните макета, ни наричат нас потомците на хан Аспарух - татари . Това е понеже те са ***, които не си познават историята : "Wikipedia : Хан Кубер е български владетел в Панония и Македония.Син е на хан Кубрат, брат на хан Аспарух и член на рода Дуло . Създател на Куберова България в Македония .Може те да не са татари, защото са потомци на Скендербег на когото турците дават прозвището Скандер Арнаут, тоест Албанеца Александър .
188
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Македониа, ПРЕД ЖИЦА МРЕЖА : macedonian.free.bg
187
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да!!!Или Сърбофолия!!!
186
1
 
3
 
! Отговори
Pismen преди 11 години
До МАКЕДОНЕЦ !!!Народ дал толкова наука, открития и култура на света не може да го наречеш 'глупав' без да си поставиш диагноза 'мЪке...', мЪчно ще ви дойде ум в главата това е! А ти си в земите на древните тракийци Пеони, наречени и мизийци-българи. Македоните са живяли по на юг. Както мигдоните и едоните. Всички тракийски.Така че споко. Може да си изберете име Пеония. Или за по-точно спрямо сръбския ви мегаломански манталитет Пауния. Не е по-лошо от ФИРОМ. Девизът е Древна Пеония без мЪке.
185
1
 
6
 
! Отговори
българин преди 11 години
Aве хора!Неразбираме ли,че тези македонци,които се мислят за антични,а не за българи и които ни плюят от както са проговороли,не трябва да ги галим с перо!!!Те както преди,така и сега само ни обиждат и провокират!Дайте малко по-твърдо да се отнасяме!Те не са нашите братя за които всички говорим!Да има такива от тях,но те не са болшинство!!!Според мен трябва на всяка една тяхна стъпка да ги спъваме!Не трябва да се оставяме да ни обиждат пред целия свят и да ни наричат татари,а българките к...и!!!Това е под достойнсвото на всеки един от нас!!!Сега те са еничари и това трябва ние да го приемем и да се отнесем по-подобаваш начин с тях,за да им дадем урок!!!Стига с тези мили чувсва и думи!!!Това е в миналото!!!Всички виждаме техните коментари в интернет!!!Изобщо не са братски!!!Така,че нека "с техните камъни,по-тяхната глава"!!!
184
0
 
5
 
! Отговори
kuk преди 11 години
Като не знаят да целуват ръка ще хапват албански кютук и ЕС през крив макарон.Добре че се появи ББ на политическата сцена ,че да ни защити интересите .Помнители до сега как беше мълчаха като ***.и да не им се скара дядо Иван от севера заради сърбия.ей българино отвори си очите,че ако сега не виждаш промяна то значи никога няма да я видиш.А ако още бленувате по гейчо да си го хващате под мишничка и към украйна белким ви потупат по рамото и ви увеличат пенсиите и соц.помощи.
183
1
 
8
 
! Отговори
До Македонец !!! преди 11 години
Абе ***, защо не спрете да пълните форумите ни с глупости и да ни занимавате с простотиите ви? Гледайте си там измислената държава БРЮМ или ФИРУМ, защото здравата сте я закъсали. Не си ли разбрал, че никой нито в Европа, нито в света ви има за каквото и да е. Вие сте просто антички-хунзи-сърбомански-брюмски-фирумски недоразумения на историята, които ще изчезнат от картата на света до 15-20 години.Ние не се занимаваме с измиращия вид циганоскопяни. Това е.
182
17
 
2
 
! Отговори
МАКЕДОНЕЦ !!! преди 11 години
ГЛУП СИ КАКО БУГАРИН Глупите ***, никогаш не знаеле како треба да се однесуваат во вапросот Македониа.Со насилничко, асимилаторско и негирачко однесувае тие пред 100 години, а потоа и пред 70 години а фрлиа Македониа во прегратките на Србиа. Нивната... Бескрано глупата и исфрустрирана политика останува и натаму на сцена. Политика коа им ги загубила сите вони што ги воделе. Политика што на нивниот народ низ историата му донела срам дека бил соработник со фашистите и нацистите на Хитлер. Политика што ги бележа дека биле ревносни исполнители на требеето на Евреите. Политика што нивните граани ги изолира од цивилизираниот свет во текот на целата втора половина од 20-тиот век. Политика што придонесе пола од новородените *** да се по татко МАКЕДОНЦИ, заради плодниот и долгогодишен бизнис за две червени на жените од Бугариа.Да се потсетиме, Бугариа и бугарите избраа погрешна страна и во Балканските вони, и во Првата светска вона, и во Втората Светска Вона, и во поствоеното блоковско делее на Европа... *** и сега. Бугариа е на страната на фашистичката и нацистичка ЕУ алианса, на страната на банкротирана вештачка творба, на страната на лузерите. Како и секогаш, Македониа е на прогресивната страна.Имаше Република, кога сите соседи беа монархии. Мала, кратка, ама со визиа што модерните земи сеуште неможат да а достигнат. Културниот натпревар меу нардите не го промовираше ниту го смисли бугар, грк, шиптар, србин, рус, англичанец, французин или германец. Не, тоа е дело на МАКЕДОНЕЦ. Беше 100% антифашистичка кога бугарите му го бацуваа курот на Хитлер. Што *** изгинаа на рускиот фронт, што бламажа Бугариа имаше овде со Мане Мачков.Македониа беше со слободен патен и визен режим, кога Бугариа му го бацуваше газот на Сталин, а потоа на Хрушчов и Брежнев. Многу ако живееа и го славеа Тодор Живков. ***, и сега, по 100-ти пат исто. Удисани со грците.И, што е постигнат со овие глупости, уцени, притискаа? Македониа никогаш нема да си го промени името. Македонецот никогаш нема да стане бугарин. *** - татари. Од нив народ не бидува.Можат да бидат само слуги и измекари. А, на Балканов, такви народи со такови капацитети има подоста. ***, ка нас ги има, сем на исток, и на запад.
181
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не ни занимавайте повече с тия *** с промити мозъци. Егати измислената държава. Шиптърите да я затриват и де се решава проблема.
180
0
 
1
 
! Отговори
potomstven balgarin преди 11 години
Tipichnoto bolshevishko mislene ns Georgi ivqanov- -vinagi sa pravi. dori kato greshat. vinagi govorqt ot imeto na naroda i vinagi sa jertva dori kogato ubivat.. ..tova e harakteropatiq na individa a v obshtestvoto se prevrashta v sotiopatiq... nqma lekuvane;;...) Strategicheski syrbokomunistite v makedoniq se dyrjat taka za de vlesat v EU predi syrbiq- da ne se poluchi raskysvane na vryskite...:)))
179
0
 
8
 
! Отговори
другара Тодар Живков преди 11 години
Скопие няма проблеми със съседите.Съседите имат проблеми със Скопие,с проявяваното безочие и нахалство.
178
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До BG-681 Ей,*** неграмотен! Поне от обща култура да беше прочел няколко реда.А и ако самите македонци са се определяли като елини,гърци,какъв им е случая сега,та са ту в българската,ту в в гръцката история.А когато в България е имало високо развита култура (всички археологични открития(,бит,култура и самобитност,които са уважавали всички,населяващи земите около нас,твоите предци са правели всичко това,което казваш.А аз се чудя откъде го знаеш...