Йоджалан: ПКК да сложи оръжие, да напусне Турция

Призивът му беше прочетен пред 250 000 души
Обновена: 21 мар 2013 15:57 | 21 мар 2013 15:51, Елка Василева
31
Йоджалан: ПКК да сложи оръжие, да напусне Турция
Лидерът на кюрдите Йоджалан призова за край на въоръжения конфликт. Снимка: архив, Reuters

Кюрдският бунтовнически лидер Абдула Йоджалан призова днес бойците си да прекратят военните действия и да се изтеглят от Турция като част от мирен процес. Това е най-голямата надежда досега за прекратяване на конфликта, отнел живота на 40 хиляди души, предаде Ройтерс.

Посланието беше прочетено в Диарбекир по време на празненствата за кюрдската Нова година пред 250 хиляди души, които се събраха да изслушат призива на Йоджалан, прочетен на турски и кюрдски.

„Обръщам се към милионите и обявявам: всички, които държите оръжие, напуснете Турция“, се казва в обръщението на лидера на забранената в Турция Кюрдска работническа партия - ПКК, Йоджалан, който излежава доживотна присъда на остров Имралъ, Турция.

„Ние от години се жертвахме за народа си. Днес ние казваме – стига война. Днес в присъствието на милиона хора аз започвам нов процес, на първи план трябва да излезе политиката, а не оръжието“, се подчертава в обръщението на Йоджалан.

„Дойде време оръжията да замлъкнат, да спре да се лее кръвта на турския и кюрдския народ. Слагайте оръжие и напускайте страната. Ние правим преход от въоръжена борба към борба демократична“, обяви кюрдският лидер.

Кюрдската работническа партия /ПКК/, създадена от Йоджалан, води от 1987 г. въоръжена борба за създаване в Югоизточна Турция на независим Кюрдистан, припомня РИА Новости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.