Оскверниха със свастики паметника на загиналите българи в Охрид

Има и текст с неясно съдържание, кметът обеща да го почистят
Обновена: 22 мар 2013 12:15 | 22 мар 2013 12:05, Елка Василева
197
Оскверниха със свастики паметника на загиналите българи в Охрид
Снимка: архив, Reuters

С пречупени кръстове – символи на нацизма, е бил осквернен паметникът на българските туристи, загинали при потъването на кораба „Илинден“ в Охридското езеро, съобщи македонската телевизия „Алфа“.

Освен свастики на паметника има и текст, чието съдържание не е ясно. Знаците са изписани с черен спрей. Местните власти и охридчани остро осъдиха инцидента и поискаха полицията да открие извършителите.

Полицията ще направи всичко необходимо, за да открие неизвестния засега извършител, каза говорителят на МВР в Охрид Стефан Димоски.

Оскверняването на паметника е станало в същия ден, в който българският президент Росен Плевнелиев съобщи, че във Ватикана се е договорил с македонския държавен глава Георге Иванов за скорошна официална среща между двамата, която да се състои в Охрид.

Междувременно кметът на Охрид Александър Петрески каза за "Фокус", че още днес и утре паметникът ще бъде почистен.

Петрески остро осъди действията на вандалите. "Охрид е световен град, ние не може да изпращаме такива послания към света. Аз остро осъждам това и още днес и утре ще предприема действия - всичко там да бъде реновирано", каза Петрески.

При трагедията с кораба „Илинден“ през септември 2009 година загинаха петнадесет български туристи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
0
 
! Отговори
Я преди 11 години
Как е възможно да махнет еедна хубава буква като Я и да сложите тотална глупост като j.Смешно, жалко и тъжно е .... По скоро си върнете истинските македонски букви Я,Ш,Щ,Ъ и прочие. Тази азбука е писана за вас ! Не ви е срам !
119
3
 
4
 
! Отговори
бугарин преди 11 години
Ако направите 1350 години история като българите,се гордейте ,че сте македонци.Дотогава благодарете на Коминтерна,че ви измисли име.Оттогава вече 69 години дядовците ви се обръщат в гробовете си,защото си бяха българи,а децата им ги предадоха.Анатема вам!
118
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до македонец -щом мразиш значи си болен човек ходи се прегледай -вие не можите да ни стъпите на пръста и след 5000 години .Вие винаги ще си остнте 0 защото нямате история нито царе нищо и не сте проляли и една какпка кръв за свобода -за де се гордете с нещо !!!След години ще ви викат изчезналите от историята *** Славяни -Македония -Българи *** за съжеление -срам и позор сте.Така че по добре станете Сърби и Албанци отколкото Българи по добре за нас .Омразата ще ви доведе към лошо
117
0
 
4
 
! Отговори
БРАННИК преди 11 години
Няма да забравим това... Смрт
116
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
стига лигльо,стига с това "не са всички такива" еми не са де САМО 95% все има и малко нормални славофироми А РЕЗУЛТАТЪТ ОТ ИЗБОРИТЕ ГО ПОТВЪРЖДАВА,славофиромите гласуват най-много за античаря Груевски архитект на Лунапарк Античко Скопйе и заедно с това на конгреса на партията му уж "вмро"се пее песента за Тодор Александров??!Следователно народОТ масово е видиотен антибългарски настроен психясал "матрял"и стига вече с плужевщината българска,че така им помагаме а по-добре е и за тях да се осъзнаят
115
3
 
5
 
! Отговори
АртифишълИнтелиджънс преди 11 години
Абе хора, защо бързате пак да поставяте толкова хора под общ знаменател. Македонците кви били - кви не били. Да, всички македонци са се събрали онази вечер около паметника и са драскали. Смешни ставаме. Както тука има вандали, които драскат по паметниците, така и там. Щеше да е лошо, ако нямаше реакция от местната им власт.
114
4
 
4
 
! Отговори
ivo преди 11 години
Tova sa Albanski provokazii.
113
5
 
6
 
! Отговори
ivo преди 11 години
Az sam bil v Makedoniya y sa mnogo gotini hora. Tiya draskanizi sigurno sa na nyakoy Albanski ziganin.
112
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АЛЕКСАНДРОС МЕГАС SKATA STA MOUTRA SOU...
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АЛЕКСАНДРОС МЕГАС
110
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Sramota...no vsichko se vrushta.
109
5
 
12
 
! Отговори
Markos преди 11 години
Много гадно и срамно.Денешните македонци мразят сите комшии, тва е просто измислена нация с много комплекси.Поздрави от Сърбия до сите добри и нормални хора
108
7
 
10
 
! Отговори
до 85 преди 11 години
ТЕЗИ МАКЕДОНЦИ ПОЧНАХА ДА СА МИ ПО ПРОТИВНИ И ОТ НАШТЕ *** ...........много си прав поне нашите *** си признават че нямат нито история език и дьржава,а тез без никаква разлика от *** имат претенций за нешто което го нямат,айде да ги вземат вече тез албанци поне да имат дьржава език и история
107
4
 
23
 
! Отговори
Stop преди 11 години
Имам многу приатели од Бугариа и се доста приатни луе, Треба да се знае и фактот дека ка над живеат и други нации освен Македонци а тие други нации прават се само да не скарат нас Мк и Бг.. Но тоа треба да не се дозволи несакам нико да подлегнува на провокациа .. Може да е шиптар може да е *** ебам ли му *** мачина затоа има полициа а ако го фатат ко е тогаш е разбере .. Поздрав до сите од Бугариа и треба да сме заедно во борбата против циганиата и шиптариата ..
106
2
 
5
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Турция и Гърция с особен интерес следят българомакедонските отношения, кумшии. Но най са заинтересовани евреите, те даже влизат в разноски. На този етап ги правят чрез Сърбия.
105
4
 
10
 
! Отговори
Ъц преди 11 години
Без да се превръщам в адвокат на Марсианците, упс)))... македонците, но откъде да сме сигурни, че това е тяхно дело? Не, че не биха могли да го сторят, но има и други "сили" в БЮРМ, които биха желали да отклонят вниманието на някои от сериозните проблеми в тамошното общество в друга посока!?псПросто, като хипотеза...
104
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що за паметник е това?
103
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До .A руски паметник в България КОЙ осквернява????? Вече сами усетихте , колко е неприятен този акт на НЕУВАЖЕНИЕ .
102
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
цялата работа е че никой не иска България и Македония да се обедени защото ще станат силни и за тово не можеш да си Българин в Македония.Историята ни еднаква и езика кво лошо да си помагме а не Македония да е бедна от 2000000 милиона 50 и повече безработни.Македония не си мечтайте че ще ви има ще ви разкъсат като куче но няма да сме ние .Чудото винаги е било с България господ ни обича
101
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
както казаха Англичаните за Сърбия и Косово в ЕС през 3000 година а Сърбите казаха че ще влизат заедно с Македонците .Господ гледа а аз вярвам че Бог е винаги давал чудеса на България и винаги ще дава -жалко за тези хора които загинаха .А за Макетата ще кажа мекерета да се кръстят .