ЕК препоръча започване на преговори със Сърбия за членство в ЕС

Правителството на Сърбия одобри споразумението с Косово
22 апр 2013 14:15, Елка Василева
21
ЕК препоръча започване на преговори със Сърбия за членство в ЕС
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия препоръча днес на срещата на външните министри в Люксембург започване на преговори за присъединяване на Сърбия към ЕС.

В публикувания доклад се посочва, че Сърбия е предприела много значими крачки за видимо и трайно подобряване на отношенията с Косово, предаде агенция Танюг. Също така се казва, че Европейската комисия ще продължи да следи напредъка на Сърбия в изпълняването на критериите за членство.

Междувременно правителството на Сърбия одобри споразумението за принципите за нормализиране на отношенията с Косово, парафирано в петък след десет кръга преговори между Белград и Прищина с посредничеството на ЕС.

Предстои споразумението да бъде одобрено и от сръбския парламент.

Сръбският премиер Ивица Дачич и вицепремиерът Александър Вучич заявиха по-рано, че споразумението не признава никаква независимост на Косово и при дадените обстоятелства това е най-многото, което е можело да се направи. 

Коментирайки възможността Сърбия да получи дата за начало на преговори за присъединяване към ЕС, Вучич каза пред РТС, че за ЕС ще е катастрофа, ако Сърбия не получи дата. „Очаквам Сърбия да получи дата, но не мисля, че решението на нашите проблеми е в получаването на датата“, каза Вучич.

Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Апис преди 10 години
Само не разбрах каква катастрофа по-точно ще стане с ЕС ако не даде дата за Сърбия? И със Сърбия и без Сърбия разлика за ЕС няма.
12
5
 
13
 
! Отговори
Реалност преди 10 години
Хич не им трябва на сърбите този ЕС! На нас ни еб**а майката с тези изисквания, доклади и постоянно извиване на ръце..Ужас загробват ти родното производство и те превръщат в консуматорска държава. Ужасна еврейска пирамида е ЕС.
11
6
 
4
 
! Отговори
TRAKIEC преди 10 години
NA SRUBSKITE *** MQSTOTO IM E V AFRIKANSKIQ SUIUZ A NE V EVROPEISKIQ...... KAKTO I NA TQHNITE BRATQ GRUCKITE MANGASARI S DOKAZAN ETIOPSKI PROIZHOD!!!!! TOVA SA AFRIKANSKI PLEMENA DA SI HODQT V AFRIKA.......
10
1
 
7
 
! Отговори
Markos преди 10 години
Да живее Сърбия и България !Поздрави от Поморавието.И тук при нас има много българи, дано да тва решение бъде на наша и тяхната полза, да нашият район най-накрая излезе от голяма бедност и безработица.
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво, няма само ние да сме босяците на европа.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо от 23 март до сега правителството и президента на България не са отговорили за публикацията на Тутският вестник Милиет,която категорично обявява цяла югоизточна България за Турска територия? Защо медиите и политиците ни занимават с всичко друго, но не и с назряването на поредната Национална каткстрофа?
7
0
 
5
 
! Отговори
d06 преди 10 години
Ako polojenieto v Sarbia e tolkova rozovo, nikoga nemashe da se natiskat za ES!27% bezrabotica imat, a ot nas samo selskoto stopanstvo im e po-dobro!
6
1
 
9
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
То нашите мили политици нас в България са ни оставили на произвола на съдбата, та ти за българите извън България си се загрижил....мисля, че това е последният проблем на България.
5
2
 
18
 
! Отговори
Димитровград преди 10 години
А права на българите по западните покрайнини за изучаване на език в училище ще искаме ли?
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Za da otdeliat Sarbite ot Rusia Evrodeputatite sa gotovi dori da zadalbo4at krizata v nego sarbite shte se vidiat prinudeni da Vleznat v NATO kato Nas Gotvi se neshto Mnogo Tamno Namirisva mi na Voina Tretata Svetovna shte e mai ina4e kade e smisala da vlizat novi 4lenki v Nego pri uslovie 4e Evropa e v takava kriza ot koito niama izlizane v blizkite 10 godini.Dali shte priemat i Ukraina po sashtiat na4in ili smiatat da ya ostaviat v Neultralitet za Sega
3
13
 
8
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
Защо не!? Сръбската икономика е 100 пъти по-стабилна и работеща от българската, а и покупателната способност е поне 3-пъти по-висока.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
античките остават сами
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
I sega maketata kakvo she pravat bez srabskite si gospodari?