ПКК ще започне да се изтегля от Турция на 25 април

Предвижда се до края на септември да се изтеглят всичките 1 200 бунтовници
Обновена: 24 апр 2013 15:46 | 24 апр 2013 15:46, Елка Василева
18
ПКК ще започне да се изтегля от Турция на 25 април
Демонстранти развяват кюрдски знамена и знамена с портрета на Йоджалан. Снимка: Reuters

Кюрдската работническа партия (ПКК) ще започне извеждане на бойните си отряди от Турция на 25 април, предаде БНР. Ръководството на ПКК ще организира международна пресконференция в планината Кандил, след която ще започне изтеглянето на бунтовниците.

Това заяви депутатът от прокюрдската партия "Мир и демокрация" Сюрея Йондер, който е един от главните участници в преговорите на турското правителство с бившия лидер на ПКК Абдуллах Йоджалан за мирно разрешаване на кюрдския проблем.

Изтеглянето на бунтовниците от ПКК се счита за най-важният момент в този процес. Отначало бе обявено, че то ще започне на 22 април, но се отложи. Депутатът Сюрея Йондер подчерта, че преговорите по мирния процес ще продължат, но ще се водят на политическо ниво с активното участие на депутатите от прокюрдската партия "Мир и демокрация".

Вчера за пръв път парламентарната група на кюрдските депутати бе поканена на официален прием във Великото национално събрание на Турция по случай годишнината от основаването му, на който присъстваха и висши военни. Това също се свързва с мирния процес.

Още по темата

Според плана за изтеглянето бунтовниците от ПКК ще напускат територията на Турция на групи от по десетина човека, заобикаляйки военните райони и населени пунктове. Предвижда се до към края на месец септември да се изтеглят всичките бунтовници, чиято численост е около 1200 души.

Междувременно турски медии съобщиха, че части от турската армия, които са дислоцирани в бунтовните райони в Югоизточен Анадол, са започнали да се прехвърлят към западните области на страната.

Кюрдският бунтовнически лидер Абдула Йоджалан призова през март бойците си да прекратят военните действия и да се изтеглят от Турция като част от мирен процес.  „Обръщам се към милионите и обявявам: всички, които държите оръжие, напуснете Турция“, каза в обръщени лидерът на забранената в Турция Кюрдска работническа партия - ПКК, Йоджалан, който излежава доживотна присъда на остров Имралъ, Турция.

„Ние от години се жертвахме за народа си. Днес ние казваме – стига война. Днес в присъствието на милиона хора аз започвам нов процес, на първи план трябва да излезе политиката, а не оръжието“, се подчертаваше в обръщението на Йоджалан. „Дойде време оръжията да замлъкнат, да спре да се лее кръвта на турския и кюрдския народ. Слагайте оръжие и напускайте страната. Ние правим преход от въоръжена борба към борба демократична“, обяви кюрдският лидер.

Кюрдската работническа партия /ПКК/, създадена от Йоджалан, води от 1987 г. въоръжена борба за създаване в Югоизточна Турция на независим Кюрдистан,

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
heel преди 10 години
kolko I danevi se iska pkk ve4e se iztegli I nesa 30 miliona asa 700 hilqdi vsi4ki kurdi nesa ot pkk nqmate nikakva prestava vie pluete turciq a turciq vse pove4e stave se po silna I po mo6tna
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ИЗТЕГЛЯЩИТЕ СЕ ЩЕЛИ ДА ДОЙДАТ В БЪЛГАРИЯ.
14
2
 
5
 
! Отговори
cirk преди 10 години
turcite si misljat, che upravljavat kjurdite chrez Jodjalan, kjurdite sa im povjarvali kato iztegljat 1000 kjurdi s lovni pushki.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1200 boici zaminavat, 30 miliona kiurdi ostavat :))))
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо да е предал Кюрдите. Човека просто му е дошъл акъла. КРП не е обявена за терористична в Европа и сега ще издейства да и премахнат забраната в Турция. Това значи 20-25 % от депутатите в турския парламент ще са Кюрди което от своя страна ще им даде много добри позиции за демократично отцепване. Както стана с Косово вече има прецедент в Европа и Турция ще е втората ... Все пак на никой европеец не му харесва силна ислямска държава на прага на Европа ...
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
musli 6tenka ti se mnogo rqzan 4itak ,me4tai si a gaza ti x... ne 6te li typa kratuno
10
0
 
4
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 10 години
лоша новина.... ! лоша за скат тв вече няма да имат зрители и финансово ще е лошо ,ако останат без работа могат да минат на еврейските канали все пак наближава 2015 г....само мога да кажа... жал мие , на тези които наистина вярват на техните измислици
9
2
 
9
 
! Отговори
do муспи преди 10 години
POREDNIJAT IZKREJZIL BOLEN TURCHIN. BOLNI MISLI NA BOLNI HORA.
8
8
 
7
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Турската армия обаче остава без работа, и няма да е лошо да си намисли да удари Русия. Има много нефт, а след превземането на България, Черно море ще се превърне в турско езеро - Румъния естествено ще бъде изритана от Добруджа. Що се отнася до реванша на Виена, подготовката отдавна е започнала.
7
14
 
9
 
! Отговори
кюрд преди 10 години
Това е само маневра, ние ще победим!
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По принцип,не познавам ситуацията детайлно! Ама...що ли ми се струва,че има намесени пари...Или много пари...Или много лични интереси! Дано не съм прав...Защото кръвопролитията не са за 21 век! То,и нашето дередже не е за 21 век, ама така са ни приклещили,че...
5
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Турция ще си отиде от заметресение или ядрен удар не им пожелавам лошо но рано или късно това ги чака .Дано се подготвят да го преодвратът да няма огромни жертви -така че няма да се разцепи а земята ще ги разцепи сама .
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хубаво се изтеглят, ама в каква посокоа? Сирия ли, къде ?
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
A kartata na Yodjalan vidqhte li go,sabira vsi4ki kurdi v rayona ,siriyski kurdi irakski,iranski v obedinena darjava s Turcia
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
хахахаххаах ето това е вече новина, патриоти нали щяха да разцепят Турция бе? Всичко ако беше станало така както ви се иска, нямаше да плащате ток 200 лева а да получаваш заплата 100 :)
1
20
 
16
 
! Отговори
баса преди 10 години
Трябва ли да пишете постоянно новини за азиатски ислямски дупки?