Албанския фактор ще е важен актьор в евроинтеграция

Райков: България подкрепя европерспективата на Западните Балкани
Обновена: 17 май 2013 14:02 | 15 май 2013 16:45, Елка Василева
49
Албанския фактор ще е важен актьор в евроинтеграция
Хашим Тачи и Марин Райков. Снимка: БТА

България подкрепя европейската перспектива на всички страни на Западните Балкани, включително и на Косово, каза министър-председателят Марин Райков на пресконференция след разговорите си с премиера на Косово Хашим Тачи, който е на еднодневно посещение у нас.

Смятам, че стопанската, политическата динамика на албанския фактор на Балканския полуостров му отрежда едно място сред важните бъдещи актьори в европейската интеграция и европейското строителство, заяви премиерът. Не може да приключи европейската интеграция в нашия регион, без Косово да намери своето място в този процес, заяви още премиерът.

Днес е обсъдена възможността за подписване на меморандум за сътрудничество в областта на европейската интеграция. Стабилността на нашия регион зависи до голяма степен от това, отбеляза премиерът Райков.

Той приветства напредъка в отношенията между Косово и Сърбия и подписаното през април споразумение между Прищина и Белград. По думите му това е важен момент, който дава основание да се гледа с надежда към бъдещото интегриране на тези страни в ЕС. Бихме желали Косово да започне преговори за сключване на споразумение за стабилизиране и асоцииране, каза Райков.

Райков съобщи, че на разговорите е обсъдено и икономическото сътрудничество между двете държави. Според мен стокообмен от 40 млн. евро е, меко казано, незадоволителен и бих искал да направим необходимото, за да ускорим темповете на това сътрудничество, каза министър-председателят. Сред предпоставките за това той открои придвижването на Косово към еврочленството и изграждането на инфраструктурни връзки.

Косово продължава да бъде добър партньор и съсед на България и останалите страни, заяви от своя страна премиерът Хашим Тачи. Той припомни, че България е сред първите, признали независимостта на Косово.

Нашата цел и визия е да постигнем възможно най-бързо членство в НАТО и ЕС и да изградим добросъседски отношения с всички страни, заяви Тачи. Той благодари на България за подкрепата на Косово на регионални срещи и в Брюксел за евроатлантическата перспектива на страната.

В отговор на въпроси премиерът Марин Райков заяви, че споразумението между Косово и Сърбия ще бъде следено от всички страни в ЕС, включително и от България. Нямам съмнение, че и двете страни ще се отнесат добросъвестно към своите ангажименти - те не са само една към друга, а и към общото им европейско бъдеще, допълни премиерът на България, посочи той.

Косово е млада страна с многоетническо население, ние сме горди с нашите граждани, които говорят български и уважаваме правото им да имат двойно гражданство, каза Тачи, запитан какво е отношението към косоварите, които кандидатстват за българско гражданство. Тези хора са представени в изпълнителната, местната и законодателната власт, добави той.

Това е доказателство, че Косово разглежда своето бъдеще като европейска държава с мултиетнически характер и това ни радва не само защото там живеят хора, които говорят нашия език, каза Райков.

Ние уважаваме всички малцинства в Косово, каза Тачи. Те имат гарантирани права в конституцията и законите. Сръбското малцинство в Косово има повече права от албанците в Македония, каза Хашим Тачи. Пътят към ЕС не е лек и кратък, но ние ще изпълним всички критерии на Евросъюза, посочи премиерът на Косово.

Споразумението между Косово и Сърбия е ясно послание и в някаква форма на взаимно признаване на двете страни, каза още Тачи. Работим с петте държави-членки на ЕС, които още не са ни признали, да го направят, допълни той. Тези страни подкрепят усилията ни за нормализиране на отношенията със Сърбия, но всяка страна сама ще вземе решение кога ще признае независимостта ни, уточни Тачи, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
4
 
! Отговори
ssd преди 10 години
"България подкрепя...." един крупен наркотрафикант (Хашим Тачи).
37
2
 
1
 
! Отговори
m преди 10 години
Rabotam so svetski arhivi i svetski dokazi.Како Буагри во Русиа се изаснувале остатоците на вистинските турко-*** тнр. Гагаузи, кои ги задржале своите турки карактеристики и азк, како и православната вера. До краот на 19 век, во како *** се сметале Гагаузите во Русиа и така тие се изаснувале (Скальковский 1836-1838; 1848, Бугньон 1853: 198, Свиньин 1867: 175, Могилянский 1913: 85).
36
0
 
6
 
! Отговори
албания в ес? преди 10 години
При положение, че европейците толкова се дърпат за нас, само заради разни ромски джепчии и скитници, представете си кога ще приемат Албания, където е концентрирана поне 50% от организираната престъпност в Европа, в области като трафик на хора, органи, наркотици, най-големите банди за разфасоване *** крадени коли и яхти и т.н. Албания никога няма да е част от ЕС.
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
da na Albania .no NE na skupie za evropa
34
1
 
2
 
! Отговори
rosen700 преди 10 години
До 32Я се научи да пишеш, и тогава се опитвай да изказваш мнение. Като гледам своите и твоите писания съм леко по-добре от теб. Психично болни са *** и бащата и явно цялата ти рода до девето коляно. Още по-лошо.и необразовани....поне в частта по български език и правопис.Извинявам се на останалите за отклонението от темата.
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Я, главатаря на най-крадливите в Европа (ако не броим нашите "фараони") ни е дошъл на гости.
32
3
 
6
 
! Отговори
MAKEDONEC преди 10 години
Како Буагри во Русиа се изаснувале остатоците на вистинските турко-*** тнр. Гагаузи, кои ги задржале своите турки карактеристики и азк, како и православната вера. До краот на 19 век, во како *** се сметале Гагаузите во Русиа и така тие се изаснувале (Скальковский 1836-1838; 1848, Бугньон 1853: 198, Свиньин 1867: 175, Могилянский 1913: 85).
31
7
 
5
 
! Отговори
MAKEDONEC преди 10 години
Многу руски документи од 17 и 18 век говорат за населувае на Македонци во Руските краишта. Зачувана е молбата од Македонскиот Народ до царска Русиа, за нивно населувае во Русиа (Полное собрание Россiйской имперiи съ 1649 года , Томъ XIII, С. Петербургь 1830), а на 24.12.1751 г. руската царица Елизабета Петровна со Указ го дозволува населуваето на Србохорватите, Македонците, Бугарите, Власите и другите православни народи во Русиа и да формираат свои полкови (Петъръ Кеппенъ, Хронологическiй указатель матерiаловъ для исторiи инородцевъ европейской Росiи, Санктпетербургъ 1864 г. ). Како Буаг
30
9
 
6
 
! Отговори
ууууууууу преди 10 години
абе българи за вас имали някой да е добър освен българин,все тоз такъв ония такъв,вие сте много добри вее за туй целия свят почна да ви мрази,гледай първо себеси.Имали такъв народ- завистливи,с високо самочувствие,алчни,крадливи,без доверни,високомерни,предатели и т.н,имали???има и те са БЪЛГАРИ,ще умирате от глад ама пак няма да се отказвате от навика басиии не доволното племе
29
2
 
8
 
! Отговори
emilio преди 10 години
ne go li e sram da se rakuva s toq terorist
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
AVE ROSKO KVO PRAVI6 PRI XA6I6 TA4I KANALITE ZA DROGATA LI DOGOVARQTE MANI BEGAI
27
14
 
3
 
! Отговори
Машааала! преди 10 години
Скоро Албания ще граничи с турския вилает ***.
26
18
 
2
 
! Отговори
Арбен Лабенища преди 10 години
Ах бре българчета българчета.Не знаех че и вие толкова то ест поне между вас има толкова които се страхуват от нас хе хе.Не се страхувайте,ние Албанците не искаме територии от вас,нашите територии към момента са под сърбска или ФИРОМСКА окупация-под фиромска все пак можеби не защото ФИРОМ е вече половина наш,остава още другата половина.Велика Албания ще проглта Сърбия,за 15 години,Албанците ше са найголямиат етнос на Западните Балкани-повече от Сърбите а и имаме подкрепата от великите сили
25
8
 
4
 
! Отговори
РОСЕНЧО преди 10 години
Каква сила е Сервия бе?50 години смучеха от запад и изток...ние каква икономическа криза имахме това е позле от 3 войни. ''голяма и мощна държава'' е,толкова че и Косово преди година и беше ставило икономическо ембарго.Сервите сега служат за смех,които стигне ги ***.А ти росенчо си поредния чалгарски ***,а виждам че според изказването си и психично болен.
24
1
 
14
 
! Отговори
ПФУЙ преди 10 години
ЗА 23 ГОДИНИ "ДЕМОКРАЦИЯ",ТАКАВА МОРАЛНА ДЕГРАДАЦИЯ.
23
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изказване в духа на приятелство с албанците. Правилно. Те наистина се очертават фактор на Балканите. Може и да не ни харесва особено, може и да ни плаши леко, вероятно и с основание, но те са етносът, който ще придобива все по-голяма тежест в региона. Две албански държави до момента, третата ще е Македония след 10-20 години, където ще преобладават, това е неминуемо. Хубаво е, че нашите политици усещат посоката на вятъра и се подготвят стратегически отсега. За добро или лошо, това ще е бъдещето.
22
1
 
5
 
! Отговори
bg преди 10 години
Kakto maimun Karzai,taka I tija dvamata polu4avat kufar4eta s pari ot svobodna I demokrati4na jidovska Amerika.
21
3
 
16
 
! Отговори
Шефа преди 10 години
Райков какви ги мътиш в Косово при тоя наркотрафикант?Да не би с Бойко да заоформяте нов бизнес с помоща на косовския мафиот?Лелеее какви сте боклуциии!!!
20
4
 
6
 
! Отговори
ЖЩ89Ж преди 10 години
Сърбия в ЕС? НИКОГА. САЩ НЕ ДАВА.
19
4
 
23
 
! Отговори
!!!!! преди 10 години
Албанците са същите *** като турците и не трябва да имаме нищо общо с тях !!!