Предателство по косовски

Сръбското население не иска сделки с ЕС, а защита на правата си
19 май 2013 15:02,
45
Предателство по косовски
Протест в Белград, организиран от сърбите от Северно Косово. Снимка: Reuters

„Бих го убил, ако имах тази възможност”, гневи се съдържател на магазин пред екип на Би Би Си в северната част на Косово. Обект на гнева му е сръбският вицепремиер Александър Вучич.

Мъжът гледа как полицейски кучета проверяват кметството на сръбската част в разделения град Косовска Митровица в навечерието на визитата на Вучич.

Сръбският вицепремиер е най-популярният политик в страната си с рейтинг на одобрение над 70%. Но сред сръбското население в Северно Косово неговото име е „окаляно”.

През миналия месец Вучич беше една от ключовите фигури зад споразумението за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово. Договорката покрива множество въпроси, включително и този за бъдещето на етническото сръбско население в самообявилата независимост държава.

Сърбите в Косово отказват да приемат властта на косовския кабинет и с финансовата подкрепа на Белград създават свои паралелни институции в ключови зони като правосъдие, образование и здравеопазване.

По силата на споразумението от Брюксел обаче тези паралелни институции трябва да бъдат закрити. В замяна етническите сърби ще имат известна автономия в рамките на системата на Република Косово.

За хората в Косово, които се самоопределят като сърби и са с номера на коли, лични карти и училищни дипломи, издадени от Сърбия, това е крайно неприемлива ситуация.

„Повечето хора тук са уплашени и се чувстват предадени от сръбското правителство”, споделя пред Би Би Си Александър Арсич, учител в гимназията в Косовска Митровица. „Обещаха да ни пазят, но последните им действия определено противоречат на това обещание", допълва Арсич.

Както много от 20-те хиляди сърби, които живеят в града, учителят получава заплатата си от Белград. Общо 60 хиляди етнически сърби живеят в четири общини в северната част на Косово. Още толкова обаче са на юг и реално са под директния контрол  на косовското правителство.

„Някакви бюрократи от ЕС, сръбското правителство и косовското правителство решиха, че на практика могат да прехвърлят десетки хиляди хора от една държава в друга, без да ги питат. Това е кошмар, ужасен сън”, споделя Арсич.

А хората са наистина обезпокоени. Сърбите от Северно Косово организираха протестно шествие в Белград в дните преди визитата на Вучич с апел за помощ от страна на своите сънародници за спиране на спогодбата с ЕС и Прищина.

„Държавна измяна”, „Косово е Сърбия” и плакати, охулващи Вучич, премиера Ивица Дачич и президента томислав Николич бяха издигнати от протестиращите.

Така че не беше особена изненада какво посрещане получи вицепремиера при пристигането си в Косовска Митровица – освирквания и ругатни от тълпа, отделена с огради и бодлива тел.

Политикът обаче демонстрира завидно хладнокръвие и защити позицията на Белград.

Но убеждаването на хората няма да стане толкова лесно, коментира Би Би Си. А е важно да се уточни, че без съдействието на населението на Северно Косово договорът от Брюксел едва ли би сработил.

Проблемът за етническите сърби е, че колкото повече отхвърлят единодушно сделката, толкова по-вероятно е да им бъдат наложени санкции.

Към този момент обаче хората в Северно Косово се непоколебими в основното си желание – да не бъдат използвани като разменна монета в преговорите на Сърбия за членство в Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
"Както си му е реда" на Балканите и сръбските политици си предадоха хората.За нашите, да неговорим....
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
38 оооо Джина къде се губиш не си писала отдавна , не се притеснявай сърбите ще влязат в ЕС , те са си в него отдавна , всяко семейство има поне един член който е там от години , те знаят по добре от нас какво Източно Немачко и Западно Имечко иначе поздрвления че ти е харесала страната , аз от 23 години я познавам , знам много добре през какво преминаха заради мъчителната си раздяла с комунизма
33
9
 
16
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
Сърбите ме кефят обаче, докато решът дали искат да влизат в ЕС, то ЕС ще се разпадне...Межудругото преди месец бях в Сърбия, впечатленията от страната са ми страхотни, да, наистина една стабилна страна, която е здраво стъпила на земята....просто останах възхитена от сърбите.
32
4
 
39
 
! Отговори
нона преди 10 години
...и каква държава е Косово - терористи, наркотрафиканти и трафиканти на жива и донорска плът - извратено е се подкрепя мюсулманската орда на Балканите!!!
31
2
 
32
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Ти недей мисли за след сто години че не се знае утре къде и как ще живееш. Никой етнически българин не иска да има нищо общо с турция. Трудно ли ти е да го разбереш?
30
2
 
39
 
! Отговори
трак преди 10 години
докато не разцепят целия балкански полуостров на малки враждуващи между себе си държавици,няа да мирясат.Англия исторически винаги е била в съюз с Турция и Гърция срещу България и Сърбия.Нищо хубаво не можем да очакваме от тези самодоволни оядени търтеи които от стотици години живеят на гърба на колонийте си и обогатяват държавата си унищожавайки цели народи.Нищо хубаво не ни очаква от съюз с Англия,а нашите политици само търсят повод да им оближат ***
29
11
 
25
 
! Отговори
Ванчо Михайлов преди 10 години
Не злорадствам,но сега сърбите получават това,което си търсиха цели 100 години. С химеричната идея за "Велика Сърбия" съсипаха целия полуостров и сега берат плодовете на безумната си политика. Не им съчувствам, защото те се държаха по същия начин в Македония и в Моравска България. Ще се умирят, когато се съберат в старите си граници - Шумадия и Белградския санджак.Ние да си стегнем държавата, пък сърбите да си търсят правата при руските си покровители.
28
4
 
7
 
! Отговори
Markos преди 10 години
Tva e balkanskiq mentalitet,karakter, az ne vijdam i nikoga nqma ni da vidim po-blizkite hora ot nas v Syrbiq i vas v Bylgariq ili Vardarsko.Vsepak sled 100 godini pak 6te jiveem v Osmanskata Imperiq, moje bi togava nqma da bydem tolkova maloumni. Priqten den
27
13
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Учете се от сърбите, защото един ден ще се борим за автономия в рамките на новата османска империя!
26
10
 
23
 
! Отговори
sharan-bg преди 10 години
Таяка е 26 както по всяко време сърбите са си сърби, Ние можем само да им сваляме шапка, И по Хитлерово, и по Стаялиново, и па Брежнево и сега по Натовско време ,са народ със самочувствие и самостоятелно мнение, което единни отстояват. Че си патят патят си. Ако бяха ***, пардон ласкатели, и дупедавци, пардонибрикчии, нямаше готините от USA да ги бомбардират и да им вземат изконно славянската земя Косово, и да я дадат на арнаутите. А Югославия направиха дарперушан!
25
7
 
17
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 10 години
Ти се съюзявай са нато и и ще те видим колко ще останеш ,като *** ти вземат държавата!
24
22
 
29
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 10 години
Сърбите много ги уважавам не цепат басма нито на нато нито на ес ,евала!Затва са истински бълканци не кат нас дупедавци и фурнаджийски лопати!
23
6
 
16
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 10 години
Една нова балканска война няма да ни е излишна по пътя на разпада на еврейския съюз
22
4
 
24
 
! Отговори
До 23 преди 10 години
Еми такива сме си, предатели, и те и ние! Всички хулите македонците, били еди какви си, но в крайна сметка били и българи... Виждате ли какво представляваме ние погледнати от страни.....И другото, в кръвта на българина е да предава другаря и каузата, не знам може би е от злоба, от завист, заради пари, но е факт, че е тъка, тъжната истина!!!!
21
2
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 10 години
....БРАЧА У ГИПСУ...!...КОИ ЗНАЕ ЗНАЕ...!
20
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само дето македония ни я отрязва Русия, по времето на комунизма, ама нищо ти комунист ли си ясно е, че ще лъжеш
19
5
 
26
 
! Отговори
Реалист преди 10 години
От хилядолетие "западните цивилизации" ръчкат в огъня, карат ни да се мразим помежду си, да воюваме, и така извличат дивиденти! Както го пише в книгите, те нямат интерес на Балканите да има силна и голяма държава! Накараха ни да се мразим, а погледнато от друга страна - ИМА ЛИ ДРУГ НАРОД КАТО СРЪБСКИЯ ДА Е ТОЛКОВА БЛИЗО ДО НАС, като култура, манталитет, говор и прочие.... Коренът ни е един! Само, че ние , както и те, се хванахме на въдичката на западняците и сега берем плодовете...!!!!!!!!!!!!!!
18
7
 
29
 
! Отговори
Параход с комин преди 10 години
ЕС (Европ) като им го вземат цялото Косово, като го отделят от Сърбия да ни се обадят и да ни обяснят как те са сторили същото с Македония. После за да си я върнем сме се съюзили с Германия във Втората Световна Война и после пак да обяснят като им претопят цялото сръбско население там и променят историята им, за да стане исторически Велико Косово и целият свят го признае за независима страна. А да и да не забравят, че заради тази Втора Световна сме били под комунизъм 45 години.
17
2
 
12
 
! Отговори
Параход с комин преди 10 години
ЕС (Европ) като им го вземат цялото Косово, като го отделят от Сърбия да ни се обадят и да ни обяснят как те са сторили същото с Македония. После за да си я върнем сме се съюзили с Германия във Втората Световна Война и после пак да обяснят като им претопят цялото сръбско население там и променят историята им, за да стане исторически Велико Косово и целият свят го признае за независима страна. А да и да не забравят, че заради тази Втора Световна сме били под комунизъм 45 години.
16
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
сърбите в косово се чувстват предадени,затова някои ден ще се самоопределят като жители на Косово,както българите в македония.Те сърбите промиха мозъците на бълрарите в македонската област,сега всичко им се връща.Сърбия се разпада и скоро няма да съществува като държава!