Българите в Западните покрайнини останаха без БГ телевизия

Заради цифровизацията сигналът е изцяло спрян
Обновена: 4 сеп 2013 17:06 | 3 сеп 2013 09:12, Елка Василева
20
Българите в Западните покрайнини останаха без БГ телевизия
Българите в Западните покрайнини вече не могат да гледат българска телевизия. Снимка: архив, Булфото

Българите от Западните покрайнини остават без български телевизионен сигнал заради цифровизацията. Това съобщи за БТА председателят на Културно-информационния център на българите в Босилеград, Сърбия, Иван Николов.

От културно-информационния център са изпратили писма до посланика на България в Белград Ангел Димитров, до генералния консул на България в Ниш – Атанас Кръстин и до председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов, в което настояват за съдействие цифровият сигнал на българската телевизия отново да се разпространява на територията на Босилеградска община и там, където живеят българи.

Николов каза, че голяма част от българите в Босилеградско са си купили декодиращи устройства, благодарение на които от март до август т.г. са могли да гледат осем български канала. През август обаче цифровият сигнал в Босилеградско е изчезнал.

"След направените справки получихме обяснение, че той е пуснат само в държавните граници на България", разказа Николов. "Българска телевизия в Босилеградско се гледа, откакто има такава телевизия и хората си настройваха антените към България дори, когато това не беше безопасно за тях. Недопустимо е днес, в ерата на телекомуникациите и евроинтеграцията, те да бъдат лишени от такава възможност" посочи още Николов. Той допълни, че не е за пренебрегване и фактът, че значителна част от българското население в Западните покрайнини е с придобито българско гражданство и е недопустимо то да бъде лишено от възможността да гледа българска телевизия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
Shop преди 10 години
От Ихтиман до Ниш е ШОПСКО.
15
0
 
13
 
! Отговори
Ореховски преди 10 години
пускайте повече сигнал за Сърбия и Македония оставяйте хората да гледат телевизия мамка ви ***.................долу хумористичното правителство! ОСТАВКА
14
0
 
7
 
! Отговори
хм преди 10 години
Има ефект че живеем в 2013 година, в ЕС. Българи в съседните държави имат свободи които преди 30 години са били немислими. Тъпо малко се получава със злоупогребяващите сърби и македонци, но.. Магарето *** "тракиец" да хване да се гръмне да не се мъчи.
13
21
 
6
 
! Отговори
Трако-мизиеца преди 10 години
Тез плакати що не си ги развявате в родната ви Сърбия.Преди 20-30г. когато взимахте по 1000 марки заплати,пътувахте свободно на запад и имахте всичко в магазина отричахти че сте българи -югославяни се зовяхте.Сега когато България е в ЕС а Сърбия в киреча обърнахте палачинката.Всички родени на запад от Пирин и Овча купел не са българи,щот не могат да говорят български, а Макета и Шоопи со сопи и дървени кратуни.Жалко че в Ньой и Пернишко не са дали на Сърбите -доста проблеми щяха да се избегнат.
12
0
 
28
 
! Отговори
цариброд преди 10 години
В Западна България има достъчно планински масиви и върхове на които може да се инсталират по-мощни предватели, които перфектно да покриват със сигнал и царибродско и босилеградко та чак до Пирот. Въпросът явно е политичеки, а не техноически!
11
0
 
9
 
! Отговори
Помак преди 10 години
И ние вече не гльодаме помашката ТВ(Канал 6 от Ксанти), та кена?
10
9
 
13
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
каква телевизия, какви пет лева бе хора, ДС - правителствата винаги гледат на исток, за тях вие не сте българи от 50год та и повече. В българско се чуват залповете на Аврора, пък вие още учите "Моята молитва" на Хр.Ботев. Правителството днес се чуди как да не разсърдят Путин и Башар, вие искате да гледате телевизия която крие 60г.,че говорите български език, щото вашия език е измислен от Александър Македонски не от Кирил и Методи
9
1
 
14
 
! Отговори
Iwamow преди 10 години
Както и българите в сръбско/Босилиград/ЖЕЛАЯТ да гледат BG ТЕЛЕВИЗИЯ така и южните ни братя ЖЕЛАЯТ да гледатТУРСКА ТВ. Нека да има МИР и разбирателсво между съседите,мисля че телевизията не е толкова проблем!!!!
8
28
 
4
 
! Отговори
голема Македонија преди 10 години
Зошто се срамниот да се кажат Македонци.Видите македоска ТВ.
7
1
 
19
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Значи гърците направиха и траките свои и пакистнци да им докараш пак гърци ще ги направят , а БНТ не мисли нито за етническите групи българи в Сърбия , нито за бесарабските, нито за македонските , като отгоре навсичко не пуска онлайн телевизия изобщо в чужбина , БНТ не се ли издържа от държавата и каква е тая дискриминация !?!?!?!?
6
0
 
34
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Долу Ньой!!!
5
0
 
10
 
! Отговори
Pet преди 10 години
Одисей, каква е връзката между роуминг и ефирен сигнал , имаш ли представа, # 1 е прав?
4
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ми колко месеца онова момче обесняваше на бабите къде да го вкарат.те като са склери и не разбраха че трябва да си купят декодери,сега да гледат дедовия.
3
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ох милите те, а аз тук се чудя как да си спра БГ телевизиите.
2
1
 
60
 
! Отговори
tomahawk преди 10 години
За съжаление нашата родина е мащеха дори за собствените си граждани !
1
1
 
58
 
! Отговори
Дигитал преди 10 години
И как точно сигнала е "пуснат" само в държавните граници на България? Сигурно е "пуснат" да пасе на някоя ливада. И му заповядват - спри до тук, нататък е Сърбия...