Сблъсъци в Атина при протест срещу крайнодясна партия

За нарастване на расисткото насилие предупреди гръцкият омбудсман
Обновена: 26 сеп 2013 14:41 | 26 сеп 2013 07:19, Елка Василева
18
Сблъсъци в Атина при протест срещу крайнодясна партия
Хиляди гърци се включиха в протестно шествие срещу "Златна зора". Снимка: Reuters

Гръцката полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне десетки демонстранти, които я замеряха с камъни и бутилки. Сблъсъкът избухна по време на протест в Атина срещу крайдясната партия "Златна зора", предаде Ройтерс, позовавайки се на очевидец.

Хиляди гърци се включиха в протестно шествие до централата на партията, намираща се на около 5 километра от центъра на Атина. Това е най-голямата проява на обществено възмущение и гняв, предизвикани от убийството на рапър антирасист, дело на симпатизант на "Златна зора", отбелязва агенцията.

Около 30 протестиращи започнаха да хвърлят запалителни бомби, камъни и бутилки срещу силите за борба с безредиците, които блокираха достъпа им до офисите на "Златна зора", посочва Асошиейтед прес. Полицията отговори със залп от сълзотворен газ и светошумови гранати.

"Златна зора" е третата по популярност партия в Гърция, но след убийството на рапъра Павлос Фисас подкрепата за партията бързо намаля. Според проучване на социологическата агенция АЛКО за сайта Newsit.gr, извършено след убийството на музиканта, подкрепата за партията е намаляла с 4 процентни пункта до 6,8 на сто.

"Павлос е жив, разбийте нацистите", скандираха демонстрантите, когато тръгнаха от централния площад Синтагма, където преди това се състоя антифашитски концерт.

Около 2000 протестиращи се събраха и във втория по големина гръцки град Солун. Гръцките медии съобщиха, че подобни прояви са планирани и в други градове в страната, пише БТА.

Междувременно гръцкият омбудсман предупреди за нарастване на расисткото насилие в страната, съобщава вестник "Катимерини". Калиопе Спану съобщи пред парламента вчера, че от януари 2012 г. до април 2013 г. в Гърция е имало над 281 расистки нападения, довели до най-малко четири убийства и раняването на 400 души.

В доклада си омбудсманът предупреди, че "засилването на расисткото насилие, безнаказаността на нападателите и липсата на действия от страна на държавните власти подкопават социалната сплотеност и основите на държавността".

Спану заяви, че от 281 случая на расистко насилие, за които е било съобщено на омбудсмана, в 71 има замесени предполагаеми членове или симпатизанти на крайнодясната партия "Златна зора", а в 47 случая има предполагаемо участие на полицейски служители. Тя призова за създаване на официален регистър на расистките престъпления.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
@ 8 Поправка 2 Брайвик е психичноболен масов убиец на деца , който е на почивна станция в Норвегия и да той е абсолютен расист. Патриотите не убиват деца.
16
0
 
2
 
! Отговори
Грък преди 10 години
До TRAKIEC"Пан тракс - влакс " .Аристофан май е имал тебе предвид .Първо се научи да пишеш на родният си език както трябва и след това показвай тъпотията си ,колкото си искааш !Това което тече от ушите ти ,не е акъл !LINKE ,товаа се отнася и за тебе !
15
2
 
5
 
! Отговори
TRAKIEC преди 10 години
RASIZUM? EMI TE GURCITE SA SI ***..... TE NAISTINA MRAZQT SVETLITE HORA PONEJE SVETAL GRUK NQMA NQMA I DA IMA NIKOGA......... RAZBIRAM ZASHTO TAKA SA AHNALI I MRAZQT:BULGARI,ALBANCI I DRUGI..... VSEKI ZNAE CHE GURCITE SA S AFRIKANSKI PROIZHOD OT EHIOPIA TAKA CHE NISHTO NOVO POD SLUNCETO...........
14
4
 
2
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
До 10Абе,човече?Не знаеш ли,че славяни е едно от старите имена на българите,което руснаци,чехи, поляци,украйнци са възприели заради българската културна хегемония в големи части от Европейския изток,която е била налагана. Ние българите сме от най- старите арийски индоевропейски народи на света.Имали сме много държави в Европа и Азия,винаги сме били и тук по нашите земи под името траки,много и преди елините да дойдат.ДНКто на българина е на 68% еднакво с това на предците ни отпреди хиляди години
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 1 центъра на София тези месеци силно заприлича на центъра на Солун - пълно с НЕГРИЧе то и в Солун ли вече е така. За Атина знам. Там само аз си знам какво преживях една вечер, ама мислих, че Солун още не е засегнат така.
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 10 Наистина ли? Мислех че корените ни са някъде от Персия, както и на арийската раса.
11
3
 
6
 
! Отговори
1 преди 10 години
Ха, центъра на София тези месеци силно заприлича на центъра на Солун - пълно с ***!!!
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българските фенчета на разни пост-модерни нацистки движения явно са пропуснали да четат Мейн Кампф на Хитлер където изрично се споменава, че славянската раса е на-нисшата след юдейте и ромите.
9
2
 
4
 
! Отговори
хахах преди 10 години
И разбира се, безработните БГ-шизофреници с голи тикви и спринцовки в джоба "респектират" Златната Зора, нищо че в манифестото на ония пише как всички българи са "***" и земите ни трябва да бъдат анексирани към великата гръцка империя.
8
5
 
6
 
! Отговори
поправка преди 10 години
Брайвик е националист, а не неонацист. Има доста голяма разлика, както има разлика и между фашист и националсоциалист
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всичко започващо с нео е раково образование - неонацисти, неолиберали и прочие...еднакво убиват хората и народите.
6
6
 
11
 
! Отговори
Патриотът преди 10 години
Неонацистите трябва да бъдат по затворите, а не да се оставят да бият хората и да ги осакатяват. Това са престъпници, които трябва да бъдат далече от обществото. Неонацистите са разпространени не само в Гърция, но и в България и други страни. Нека не забравяме, че неонацистът Андерш Брайвик уби 77 души в Норвегия. Така че нацистите съвсем не са безопасно и безобидно явление и всеки нормален човек може да стане тяхна жертва.
5
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
крайно левите (комунисти) винаги са обичали да правят анархия и тероризъм.
4
5
 
2
 
! Отговори
orce преди 10 години
Fasizam pa nacizam i se toa vo lulkata na demokratijata Grcija.Kplku i da e cudno sepak toa e zalosna istina.Zalosno e i toa sto zvanicnata BG politika ja podrzuva politiokata na Grcija SPREMA mAKEDONIJA CNO TOA E TOA SEPAK CE IZDRZIME .pRAVDATA I GORDOSTA E NA NASA STRANA
3
7
 
4
 
! Отговори
nik de grik преди 10 години
Vzimaite primer ot tqh kak se protestira,a mirno zlobata da vi qde otvytre...
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Доживяхме демократични времена в които хората започнаха да се мразят и националистическите партии пак са на мода! Cкоро очаквайте нов "Хитлер" подкрепен от нов "Мусолини"
1
7
 
12
 
! Отговори
KOSTAS LINKE. преди 10 години
Гърчиляшка примитивна зган!