Венизелос: Гърция няма нужда от трети спасителен пакет

Най-големият риск за страната е възможността от социална експлозия
26 сеп 2013 10:44, Елка Василева
2
Венизелос: Гърция няма нужда от трети спасителен пакет
Евангелос Венизелос. Снимка: Reuters

Гърция няма нужда от трети спасителен пакет и може сама да покрива нуждите си, без да задлъжнява допълнително на своите кредитори, като подобри условията на дълга си и евентуално се завърне на пазарите следващата година, заяви в интервю за Ройтерс гръцкият вицепремиер и външен министър Евангелос Венизелос.

Министърът посочи, че Гърция много добре разбира колко трудно е за всяко едно правителство да приеме облекчаване на дълга. "Нашето желание не е облекчаване на дълга, а допълнително разсрочване без проблем, без допълнително да бъдат обременявани нашите международни партньори," изтъкна Венизелос.

Той предупреди също, че най-големият риск за страната е възможността от социална експлозия, ако гражданите бъдат принудени да понесат още мерки за икономии.

"Невъзможно е да бъдат въведени нови фискални мерки. Невъзможно е да бъдат наложени нови съкращения на заплати и пенсии," добави той.

Още по темата
Според Венизелос възходът на крайно дясната гръцка партия „Златна зора“, която миналата година за пръв път влезе в парламента, като получи 18 места на изборите през юни, е продукт на кризата.

По повод на информациите в гръцки медии, че „Златна зора“ обмисля да изтегли депутатите си от парламента с надежда това да доведе до избори и политическа промяна, Венизелос заяви, че така формацията би се самоунищожила.

"Това е нещо като политическо самоубийство за тях", каза Венизелос в интервюто. "Това не е заплаха. Това е голяма възможност".

„Златна зора“ не потвърди на своя сайт, че действително планира да напусне парламента, а агенция Ройтерс не е успяла да се свърже с формацията за коментар.

Венизелос посочи, че правителството взима всички възможни юридически мерки срещу „Златна зора“ и е натоварило полицията и прокуратурата да разследват други възможни престъпни дейности на формацията като например нелегално събиране на средства и връзки с подземния свят.

„Златна зора“ е третата по популярност партия в Гърция, но след убийството на рапъра антифашист Павлос Фисас миналата седмица подкрепата за партията бързо намаля. За убийството беше арестуван 45-годишният Йоргос Рупакиас, който признал, че е поддръжник на крайно дясната партия „Златна зора“, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Ивана преди 10 години
Ясно е като бял ден, пак ще "продават" облигации на Кипърци!!!
1
1
 
12
 
! Отговори
Big Bad Wolf преди 10 години
Нека му е лошо на Евровзелос Невърналос - я каква гуша е отпрал.