Гръцката "Златна зора" плаши да изтегли депутатите си

Дотук се стигна заради убийството на музикант от поддръжник на партията
27 сеп 2013 10:42, Екип на Bulgaria On Air
2
Гръцката "Златна зора" плаши да изтегли депутатите си
Снимка: Bulgaria On Air

Гръцката крайнодясна партия "Златна зора" заплаши да изтегли депутатите си от парламента. Този ход може да предизвика предсрочни избори, които ще дестабилизират страната.

Заплахата дойде след убийството на музикант антифашист от поддръжник на "Златна зора", извършено в Атина миналата седмица. То стана причина за началото на съдебно разследване за това дали третата най-популярна партия в страната е престъпна организация, съобщава Bulgaria On Air.

Убийството предизвика гневна реакция у обществото и насилствени протести в Гърция. Полицията вече извърши обиски в офиси на партията и арестува няколко от нейните членове. Някои дори получиха условни присъди за незаконно притежание на оръжие.

"Златна зора" има 18 от общо 300 депутати в парламента. Ако те напуснат, ще трябва да бъдат заменени чрез специални избори във всеки избирателен район.

Ако тези частични избори бъдат спечелени от опозицията, както индикират някои социологически проучвания, крехката двупартийна коалиция може да стане политически несъстоятелна.

Крайната фракция СИРИЗА вече даде заявка, че ще използва случая, за да увеличи присъствието си в парламента.

"СИРИЗА ще превърне вота в референдум за нацизма, както и за отношенията ни с международните кредитори", коментират анализатори.

Вчера южната ни съседка започна разследване на блог в сайт на военни резервисти, в който се настоява за оставката на гръцкото правителство и президента и за назначаване на временeн кабинет под гаранцията на въоръжените сили.

Съюзът на резервистите настоява южната ни съседка да се оттегли от всичките си ангажименти към международните кредитори.

На сайта ситуацията в страната е окачествена като "национално предателство" и се призовават "всички, които се чувстват гърци" да дойдат на митинг пред парламента на 28 септември за участие във "възстановяването на националния суверенитет".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А тук един с "цар" ,който даже не е в парламента,не могат да се справят !
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дааа, гърците не са българи! Горди и свободни хора...