Лидерът на "Златна зора" с обвинение за престъпна организация

Обвинения са повдигнати на още 4 депутати на крайнодясната партия
Обновена: 29 сеп 2013 14:27 | 29 сеп 2013 08:22, Елка Василева
32
Лидерът на "Златна зора" с обвинение за престъпна организация
Задържаният Никос Михалолиакос. Снимка: Reuters

Лидерът на крайнодясната гръцка партия "Златна зора" и още четирима депутати на партията бяха официално обвинени вчера в участие в престъпна организация с намерение за извършване на престъпления, предаде Асошиейтед прес. Това става 11 дни след убийството на ляв активист и рапър от предполагаем член на „Златна зора“, което разбуни духовете в Гърция. Арестите показват, че гръцкото правителство се опитва да смаже партията, известна с яростната си антиимигрантска позиция, отбелязва агенцията.

Задържани са лидерът на "Златна зора" Никос Михалолиакос, говорителят на партията Илиас Касидиарис, Йоанис Лагос, Никос Михос и Илиас Панайотарос. Издирва се още един парламентарист - Христос Папас, става ясно съобщение на прокуратурата.

Още по темата

Арестувани са още 15 души, включително 13 членове на "Златна зора" и двама полицаи. В най-скоро време те ще се явят пред прокурор и съдия следовател. Обвиненията срещу тях са същите.

В съобщение на прокуратурата се казва, че задържаните и тези, които още се издирват, носят отговорност за убийства, нападения, експлозии и изнудване.

Говорителят на полицията Христос Пагонис каза пред журналисти, че антитерористичните части все още издирват 12 заподозрени, включително един депутат. При претърсването на дома на лидера на "Златна зора" са били иззети два пистолета, нерегистрирано оръжие, голям брой боеприпаси и над 43 000 евро в брой. Конфискувани са и компютри.

"Това е безпрецедентно бърза реакция срещу една неонацистка организация", заяви за Асошиейтед прес правителственият говорител Симос Кедикоглу, давайки да се разбере, че арестите са кулминацията на отдавна изработена стратегия за третиране на "Златна зора" като престъпна организация, а не политическа сила.

Министърът на обществения ред и за защита на гражданите Никос Дендиас сравни членовете на "Златна зора" с есесовците. "Държава доказа, че не е безпомощна, когато става дума за организирано насилие. . . Гръцкото общество няма да толерира никакви щурмоваци", заяви той.

Правителството нареди да се разследва дейността на "Златна зора" след смъртта на рапъра Павлос Фисас, убит на 18 септември, от човек, обявил се за привърженик на "Златна зора".

По силата на гръцкото антитерористично законодателство участието в престъпна организация е тежко престъпление, за което депутатите от "Златна зора" може да бъдат съдени и без да има нужда да им се отнема депутатският имунитет.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скоро очаквайте и Виктор Орбан да бъде обявен за престъпник, защото политиката му много наподобява нацистката, т.е. обърната в интерес на народа. Чудя се само защо след като комунистическия режим официално е обявен за престъпен, всички партийни членове не са в затвора? Нали са престъпници по презумция?
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПИШЕЩИТЕ ТУК НЕ СА ВИНОВНИ,ЧЕ ИНФОРМАЦИЯТА КОЯТО ВИ ПРЕДЛАГАТ НЕ Е ОБЕКТИВНА. ПЕВЕЦЪТ Е БЕЗПАРТИЕН,НО Е ИМАЛ МНЕНИЕ ПО СЛУЧВАЩИТЕ СЕ СЪБИТИЯ.ТОЧНО В ПЕСНИТЕ СИ ИЗКАЗВА ВСИЧКО,КОЕТО ТРЕВОЖИ И ВЪЗМУЩАВА ОБИКНОВЕНИЯ ГРАЖДАНИН.ЗАЩОТО В ТЯХ ЗАСЯГА ДЕЙСТВИЯТА НА ,,ЗЛАТНА ЗОРА" ЗАТОВА БЕШЕ УБИТ.НО В НАШАТА ПРЕСА НЯМА ДА ПРОЧЕТЕТЕ КАКВО ИЗПОВЯДВАТ И КАК ДЕЙСТВАТ
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Т.е.на политическата арена ще се въведат нови закони,които да обявят критицизма на ционистката политика и методи,като екстремизъм и език на омразата,стъпка по стъпка все по близо до обявяване на християнството за екстремизъм,защото ако прославяме Бог чрез Господ Исус Христос и думите му в Матей 23 например,НовияЗавет за какво ще се обяви?
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
WJC"Implement hate crimes laws now and stop neo-Nazis from undermining democracy in Greece ,WJC urges Athens"
23
4
 
4
 
! Отговори
1984 преди 10 години
Безсъмнено започващо политическо преследване в Европа срещу националистическите партии,които защитават националните интереси на страните си и критикуват ционизма,чиито престъпления се прикриват под"щита"на холокост и анти-семитизъм.Целта е да се въведат в цяла Европа закони убиващи свободата на словото.
22
0
 
2
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
До 22Ти гордееш ли се с това, че си българин? Или май си един безродник и ти затова така ти оттърва, а даже не пишеш и на български.
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Zmievid lapna dravceto ! Trqbva da se setqt vsichki rasisti , nacisti , i fashisti che jiveq v 21 vek !!! Prizovavam vsichki Darjavi kato velika Garciq da postapqt taka !!!
20
1
 
2
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
РАЗБИВА СЕ И ЦЪРКВАТА, СЕЕ СЕ ПРОПАГАНДА ЗА РАЗВРАТ, ХОМОСЕКСУАЛИЗЪМ, НАРКОМАНИИ.ТЕЛЕВИЗИЯТА ОБЛЪЧВА ХОРАТА С БЕЗСЪДЪРЖАТЕЛНА И ХАОТИЧНА ИНФОРМАЦИЯ, КАКТО И ПОВЕЧЕТО ОТ ИНТЕРНЕТ МЕДИИТЕ.ЗАЛИЧАВА СЕ ДУХОВНОТО И ПОЗНАНИЕТО В ЧОВЕКА И ТОЙ СЕ ПРЕВРЪЩА В ЖИВОТНО, КОЕТО СЛУГУВА САМО НА МАТЕРИАЛИЗМА И НА ПАРИТЕ С ВСИЧКИ ПОСЛЕДИЦИ ОТ ТОВА.НАЛАГАНЕТО НА АНГЛИЙСКИЯ ЕЗИК КАТО СВЕТОВЕН Е СТЪПКА ПО ПОСОКА НА ЗАЛИЧАВАНЕ НА РАЗЛИЧНИТЕ ЕЗИЦИ,ДАЖЕ И НАШИЯ БЪЛГАРСКИ.ЧУДЯ СЕ КОГА БЪЛГАРИТЕ ЩЕ СЕ СЪБУДИМ И ОСЪЗНАЕМ
19
0
 
3
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
До VARGБРАВО! ПРАВ СИ. ВСИЧКИ, КОИТО ИСКАТ ДОБРОТО И НЕЗАВИСИМОСТТА НА СТРАНАТА И НАРОДА СИ, БИВАТ МАЧКАНИ И РЕПРЕСИРАНИ ОТ СВЕТОВНИТЕ ЦИОНИСТИ, КОИТО ИСКАТ ДА ПРЕВЪРНАТ ЗЕМЯТА В МЯСТО ЛИШЕНО ОТ НАЦИОНАЛНИ ДЪРЖАВИ И ИСКАТ БЕЗРАЗБОРНО ДА РАЗМЕСЯТ ВСИЧКИ НАРОДИ, ЗА ДА СЕ РАЖДАТ САМО *** И ***.ЗАТОВА СЕ РАЗБИВА СЕМЕЙСТВОТО,
18
1
 
4
 
! Отговори
Ако преди 10 години
Ако нямаше не интегриращи се потурнаци,*** дошляк татаромонгол джамбаз тракоченгенета, уахабити,салафити, брадати талибан канибал людоеди и подобна *** нямаше да съществува и Златна Зора.
17
0
 
5
 
! Отговори
ses преди 10 години
глупости на търкалета, ако трябва да се говори за "омразата на гърците към някои етнос", то по-скоро е към албанците и пакистанците, ако към нас имат някакъв вид омраза, то тя е провокирана от действията на определени наши съграждани по повод измами и фриволно поведение и некорекност...и изобщо в този ред на мисли, подобни чуства се формират във всеки срещу всеки и няма връзка с това към кои етнос принадлежиш
16
3
 
4
 
! Отговори
111 преди 10 години
Гърция винаги е била на страната на антантата и победителите във войните и всеки тръгнал там да се прави на фашист ще свърши с белезници като тоя от снимката!Абсолютно същата работа като със сърбите които са ярко доказателство че и вродени антифашисти могат да извършват геноцид......
15
2
 
5
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Лидера на Златна Зора прави точно знака кат Хитлер!
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Четейки коментарите виждам ,че на *** мошета само това им остана да се радват,че арестували националистите от златна Зора, в същото време в ционисткия *** САЩ сърцето на индустрията на щатите-Детроит обяви фалит,американският конгрес вече не иска да се повишава дълга и сащ отиват на фалит. Запада започна за ужас на Израел преки преговори с Иран ,признавайки го по този начин за ядрена държава и накрая преди да дойде на власт Хитлер също е бил в затвора,а партията му забранена
13
4
 
12
 
! Отговори
Маляконти преди 10 години
Тия заляха с киселина Костадинка Николова Кунева,защото се бореше за правата на бг работниците ....
12
9
 
12
 
! Отговори
Дансинг преди 10 години
Най омразния етнос за гърците са българите !!
11
1
 
8
 
! Отговори
varg преди 10 години
Съдете всички които защитават родините си безбожници.
10
0
 
4
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
До 9Виж кой говори за насилие, а после обвинява неонацистите, а нещо да ти е неудобно.Ти да не си нещо по- умен или по- специален от хората, които симпатизират на нацизма.
9
4
 
3
 
! Отговори
Spens преди 10 години
Tochno taka , Boklucite v Konteinera !!!
8
6
 
10
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
Точно така от еврейската чума и геноцид, от които страдат всички може да ни оттърват само партии като "Златна зора". А за наивниците, ще кажа че всички тези инциденти в Гърция не са извършени от Златна зора, а чифуто- масоните ги вършат, за да хвърлят вината после върху тях.