Сърбия огласи мерки за икономии, за да не фалира

Намаляват се заплатите в бюджетния сектор, увеличава се ДДС
Обновена: 9 окт 2013 14:44 | 8 окт 2013 21:29, Елка Василева
15
Сърбия огласи мерки за икономии, за да не фалира
28-годишният Лазар Кръстич е финансов министър от края на август т.г. Снимка: Reuters

Сръбското правителство оповести днес на открито заседание нови финансови и икономически мерки, целящи стабилизиране на икономиката и намаляване на бюджетния дефицит, за да се избегне банкрут, предадоха Танюг и Асошиейтед прес. Плановете включват намаляване на заплатите в бюджетния сектор и увеличаване на ДДС.

Министърът на финансите Лазар Кръстич заяви, че реформирането на сръбската икономика изостава с най-малко 10 години и че без тези мерки държавата ще фалира до две години.

Сърбия се бори с безработица от 25 процента. Външният дълг е 19 млрд. евро, а бюджетният дефицит - 6,5 процента от БВП, посочва АП, цитирана от БТА.

Финансовият министър съобщи, че от 2014 г. заплатите в държавния сектор, надхвърлящи 60 000 динара /1 евро е равно на 114 динара/, ще бъдат намалени с 20 процента, а тези над 100 000 динара - с 25 процента.

Кръстич каза, че тази мярка не е идеална, но е справедлива, ако алтернативата е всички заплати в държавния сектор да бъдат намалени. С нея се очаква да бъдат спестени от 100 до 150 милиона евро /около 0,3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП)/. Министърът изтъкна, че заплатите в държавния сектор са с 30 до 35 процента по-високи от тези в частния сектор.

Още по темата
Най-ниската ставка на данък добавена стойност /ДДС/ ще бъде увеличена от 8 на 10 процента за продуктите, които не са от жизненоважно значение, ще се води борба със сивата икономика, ще бъдат въведени единни електронни образци и онлайн контрол на фискалните сметки, ще бъде засилен данъчният контрол и ще се извърши основна реорганизация на данъчното управление, съобщи Кръстич.

С увеличаването на ДДС от 8 на 10 процента средната потребителска кошница, която сега е 65 000 динара, ще се увеличи с 450 динара, посочи министърът. Той каза, че с въвеждането на тези мерки годишно би трябвало да се осигурят около 200 милиона евро, а около 150 милиона евро ще бъдат осигурени чрез борбата със сивата икономика, контрабандата и нелегалната продажба на тютюневи изделия.

Кръстич предупреди, че Сърбия ще банкрутира след две години, ако не приеме новите икономически мерки. Той изтъкна, че от 2009 г. Сърбия има хроничен дефицит и е единствената страна в Европа, която не е успяла да го намали. Той посочи още, че 28 процента от бюджета на Сърбия отиват за пенсии, а 27 процента - за заплати в държавния сектор.

Коментирайки мерките, премиерът Ивица Дачич подчерта, че зад тях стои цялото правителство, а не само министърът на финансите. Той каза, че Сърбия "почти е изхарчила своето бъдеще в икономически смисъл". Главният проблем е недостатъчният ръст на БВП, но в условия на криза е почти невъзможно да се постигнат по-добри резултати и затова са нужни рестриктивни мерки, каза Дачич, като изрази надежда, че те няма да бъдат дългосрочни.

Вицепремиерът Александър Вучич заяви, че без тези икономически мерки Сърбия не може да оцелее и онези, които днес ги критикуват, ще бъдат по-доволни през 2015 г., когато ще стане ясно, че те имат ефект и страната върви напред.

Съобщените днес икономически мерки трябва да бъдат утвърдени в близките седмици и месеци с конкретни законови и подзаконови актове, каза премиерът Дачич.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
5
 
! Отговори
Оооохх преди 10 години
Каква Сърбия беше само през далечната 1991година,на Българите ни късаха паспортите,викаха ни менявай двеста долара бре,да не слезеш от трено! Нищо,че пътуваш за Европа! Отиваш в консулството в Белград а там един *** Български ти казва-отивайте и се МОЛЕТЕ на границата да ви върнат в България,нищо,че билета ти за ЕВРОПА изтича! Как се върти колелото? Колко МИЗЕРИЯ ще има в тази държава...Боже опази! Кучета Бугарски ни казваха! Имаха стандарт! Бяха с ЕВРОПА! Пътуваха навсякъде??? Сега???
11
1
 
4
 
! Отговори
toto преди 10 години
ne che i nie sme cafnali no tam e tragedia v serbia nqkoi hora tyk nesa v chas za sityaciata tam.... tito go nqma otdavna veche no zablydata e oshte mnogo golqma ...
10
2
 
4
 
! Отговори
toto преди 10 години
serbia e totalno falirala ..... kakto nie prez 96 god.
9
1
 
2
 
! Отговори
toto преди 10 години
kakav balgarin si ti bre negramotnik procheti dobre ne vsichki stoki sa s 8% danak samo nqkoi aman ot negramotni
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
србе на врбе
7
6
 
15
 
! Отговори
българин преди 10 години
Увеличават ДДС за продуктите,които не са от жизнена необходимост от 8 на 10%.Тези,които са от жизнена необходимост/напр. хранителните стоки/ остават с ДДС 8%У нас за всичко ДДС- 20%.Има ли нужда от коментар?
6
6
 
12
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Не може да бъде сърбите да са по-зле от нас! Та нали усърдно лижат Г3 на Русия ?!?
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чистата средна заплата в Сърбия през първия месец на тази година е била 36 639 динара, което се равнява на около 333 евро. В същото време средната заплата в Албания и Македония е била 380 евро, в България 390 евро, в Босна и Херцеговина 450, в Румъния 480 евро, в Черна гора 530, в Хърватия 800 и Словения 1000 евро.Според експертите средната работна заплата в Сърбия е най-ниската в региона, понеже голям процент от хората са заети в държавния сектор, делът на пенсионерите е висок, приватизацията е неуспешна, производителността на труда е ниска, а в страната се шири повсеместна ***
4
3
 
26
 
! Отговори
jhkl преди 10 години
Имам достатъчно близък контакт със сърби от много години и затова ще си позволя да ви кажа ,че само се заблуждавате колко са по-добре от нас. Мизерията там е на същото ниво както и при нас,а и по-зле,ако трябва да сръвняваме и в други параграфи освен заплата. По подобие на скъпата ни родина положението там е с една идея по добре само в Белград и можеби Нови сад, както при нас София и евентуално Варна.Там народа е не само гладен ми и носи белези от безумните войни на още по-безумните им политиц
3
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сърбите да не се мотаят, ами да пускат вече Сретен Йоцич от затвора, той ще им изплати външния дълг и ще свърши още една две полезни работи.
2
2
 
12
 
! Отговори
тези преди 10 години
тепърва ще ги унищожават...
1
8
 
28
 
! Отговори
+++ преди 10 години
479$ - 1000 лева? Добра фантазия имат някои. Сърбия в момента е много зле, интересно тук ако на някой умник му намалят заплатата с 25%, какви ще ги плещи