Счупиха паметната плоча на Мара Бунева в Скопие

Паметният знак не можа да оцелее дори един ден
Обновена: 13 яну 2014 14:04 | 13 яну 2014 12:09, Елка Василева
140
Счупиха паметната плоча на Мара Бунева в Скопие
Снимка: Facebook

Неизвестни лица снощи са изпочупили паметната плоча на Мара Бунева на кея на Вардар в Скопие, която вчера беше поставена от български организации, съобщи македонската агенция МИА.

От 13 януари 2002 година активисти на ВМРО-БНД и местни българи от Македония поставят паметна плоча на мястото на извършения от Мара Бунева атентат и провеждат панихида в църквата “Свети Димитър”. Плочата ежегодно бива чупена от вандали и поставяна на ново, а през 2007 година се стига до побой над участниците в поклонението.

Още по темата
На 13 януари 1928 г. в близост до Каменния мост на река Вардар Мара Бунева изпълнява смъртната присъда, издадена от ВМРО, над сръбския основен палач Велимир Прелич на младите български студенти по време на Скопския студентски процес.

За поредна година в центъра на Скопие вчера се стекоха стотици хора, за да почетат паметта на българска героиня Мара Бунева, дала живота си, за да защити правата на своите братя и сестри българи, станали жертва на сръбския окупатор на Вардарска Македония.

Над триста членове и симпатизанти на ВМРО от Кюстендил, Перник, Благоевград и София, подкрепени от Българския културен клуб Скопие, както и  българи от цяла Македония и от Западните покрайнини, сведоха глава пред подвига на Бунева.

Дворът на църквата „Св. Димитър“ се оказа тесен да побере цялото това множество. След панихидата всички се отправиха към Каменния мост. Тук за поредна година между изникналите паметници на знайни български и незнайни „антични” дейци бе поставена плоча, бележеща борбата на местните българи със сръбският поробител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
4
 
18
 
! Отговори
Оги преди 10 години
БЮРМ е една измислена територия,не земя,не държава,а един голям психо диспансер,в който се извършват промиване на мозъци и зрение,на живи хора в реално време!Терапията се провежда от 1944 до 1992 г. под ръководството на сръбски комунисти,после се заместват от вече агент-пациенти 2, 3 и 4 поколение,които следствие промиване на мозъка,стигат до исторически извращения и цинизъм с шизофренски истеризъм.Не трябва да подкрепяме тия нещастници за ЕС,в никакъв случай!Договор,за да се откажат от лъжите!
65
4
 
11
 
! Отговори
Оги преди 10 години
Тъй наречените"македонци" са някаква сбирщина от най- простите балканци,които са се събрали по чукарите около Скопие и около това село.Тази мизерна тълпа дето живее там е изостанала,необразована и тотално заблудена.Никакви компромиси,грешки и подаръци повече от България не трябва да има,както сгрешихме с името на тая безименна територия!Никакъв ЕС,докато не се подпише договор, да се махнат лъжите от учебниците им,кражбата на история и национални български герои!
64
16
 
6
 
! Отговори
makedonec преди 10 години
Знам дека коментарот е предизвика реакции и навреди од типот ***, фиромци итн. Госпоава коа постоано пишува за моата Македониа ме потсетува на Латас од Скопе. А доде до подобрувае на односите меу двете наблиски земи во Европа, *** ти а *** Василева во Софиа и Латас во Скопе. ***, размислете како ве известуваат. Дали *** обави информациа дека Македонците а сметаат БУгариа за приателска зема. Не, ама затоа за бандитите на Каракачанов многу извештаи. Братски поздрав
63
25
 
1
 
! Отговори
Јордан преди 10 години
Да си ги смените малку историските читанки, очигледно се полни со лаги и потоа ви создаваат заблуди. Во Македониа не се зборува бугарски азик туку македонски. Нико сериозен не размислува да се соедини со Бугариа, ниту тоа има било каков смисол. Никакво бугарско самосознание нема, свен ка многу мал дел од населението, и тоа од граничните области. Мнозинството што земале пасоши го направиле тоа од економски причини. Термини како макета, макереа, промити мозоци, и сл зборуваат за вас.
62
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До MadtothegraveНикой българин не би казал лошо за македония ,то все едно лошо за българия да каже .Презираме сърбоманите и родоотстъпниците ам се не сърдиме защото знаем че са заблудени
61
0
 
18
 
! Отговори
Bugar преди 10 години
Само в периода 1878-1900г. един от пет македонци се е изселил в Бг, после Пиринско става част от Бг, след войните 13, 18 и 44г. стотици хиляди македонци се бягат в България. Така че отдругата страна може да стой ваш далечен роднина без да го осъзнавате, не се мразете поне. Дано и двете държави да успеят да се развият и да изградят нормален живот за своите граждани. Да живеят и двете държави :)
60
3
 
16
 
! Отговори
Bugar преди 10 години
Българите давате ли си сметка, че сега е трето поколение, което израства с македонизъм? И този македонизъм се възпитава от малки навсякъде в училища, в интернет и по-телевизия? Това е реалността драги.Там училищата се казват Тито у нас най-големите паметници са на съветската армия.Иван Михайлов каза 44г. загубихме много повече отколкото 1913 и 1918. Българите немогат да го осъзнаят още това. Затова спорете си за история, но не се мразете 2 млн. човека в България са от македонски произход.
59
4
 
17
 
! Отговори
Bugar преди 10 години
Айде по-спокойно сите и от двете страни.Българите дето се пенят да ги питам колко паметници има у нас на хора, който са се борили против комунизма? Един или два, а на партизани колко? Хиляди...Е защо българите очакват в Р.Македония да е по-различно? И там имат хиляди паметници на партизани и нито един на човек, който се е борил против сърбите и сръбската окупация.Тука управляват старите кадри на ДС свързани с КГБ и там управляват старите кадри на УДБа свързани с Белград.
58
3
 
8
 
! Отговори
Татарчев преди 10 години
Абе ***,българите сме 5.5 милиона и още толку по белият свет.В София живеят повече хора,отколкото в БЮРМ албанци и мъкедонци.на ха ха
57
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
C идването на Кубера в македонските земи тук се поселили известен брой първобългари туранци, което оказало влияние върху народностния състав на населението .Съвременен византийски писател изрично признава, че главната задача на Асеневци била да обединят господството над мизите (сиреч над българите от Северна България) и над българите (сиреч на жителите на тема България, или днешна Македония) в едно както било някога по-преди",
56
8
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
a be kakvi ploci stavate sa 5 levceti li pa vie gradot ni go rasipavate
55
25
 
5
 
! Отговори
Јордан преди 10 години
А бе ***. Смешни сте. Цркате нешто тука, немало во европескиот соуз да не пуштите. Бла бла. Каде сте вие Европани? Туку, ве наградиа зашто на Русиа и забивте нож во грб. Што мака барате во Скопе? Седете си во Софиа, па ставате си плочи и споменици до мила воа. Сигурно умните *** си уживаат со парите на скиае, а вие сиромасите сте се наложиле на национализам и одамна демоде теми.
54
10
 
10
 
! Отговори
Madtothegrave преди 10 години
Ова со рушее на бистава е нарачана работа, нико нит ги мрзи бугарите нит пак ви забранува да ги славите своите херои. А ово портал шири омраза еден добар текст нема за Македониа се е во некоа квази црна и морбидна атмосфера опишано ко да се дочекуваат бугарите тука на нож! Да малце смирете страсти волку национализам на нико не му носи добри.
53
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
...само да добавя за недоумяващите все още- Мара Бунева не може да бъде етничка защото Е УБИЛА СРБИН,Георги Делчев и Яне Сандански са част от тито-македонистката идеология и "македонски легенди"възпети в националния химн на диспансера,но всички борили се против сръбската окупация и колонизация са обявени за "контроверзни",КАК СИ ПРЕДСТАВЯТЕ В ДЕФАКТО СРЪБСКАТА ВАРДАРСКА БАНОВИНА ДА ОЦЕЛЕЕ ПЛОЧА В ПАМЕТ НА БЪЛГАРКА УБИЛА ЕДИН СРЪБСКИ САТРАП!!!Как си го представяте???ВЕТО И ТОЧКА!
52
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изкачихме се на билото на самия проход Църници. Натова място и през турско време имаше полицейска станция. Но сърбите, кото бяха по-малко сигурни в добрите чувства на населението, бяха построили по-голяма станция за повече полицаи. Полицейски станции в Македония сърбите са построили много. Това прави силно впечатление на всеки, който пътува из тази земя. Сега тези станции навсякъде са полуразрушени. Към тях населението има страшна омраза
51
2
 
19
 
! Отговори
ivan.donchev.142 преди 10 години
Тези побесняли ***, вчера нападнаха българи пред църквата и полицията им ги защитава и се хили.Но когато българските националисти им скочиха и веднага тези сърбомански ченгета се намесиха. Ние сме нямали история и за това сме крали от тяхната... Това беше на трансперант от другата страна на реката,срещу мястото,където се събираха за да почетат подвига на Мара Бунева българите. И полицията охраняваше този *** и нападна хората,които го свалиха и хвърлиха в реката. Чакайте членство в ЕС.
50
6
 
12
 
! Отговори
MEGAS ALEXANDROS преди 10 години
I'M PROUD TO BE GREEK !
49
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Во Албанците се молите *** скапани, е па вака нас Албанците ништо не ни можат, нас Господ не штити, зашто живееме на исконска Божа зема. Плачете вие што *** сте се родиле такви и ке цркнете, нештастни и мрсни *** какви што сте. Турците е ве опраат вас, а *** како што гледам по секо ден убиваат по 2 3 *** и населението ви се топи с по 7 души на ден, тоа значи и последниот жив бугар нема нас Македонците да не види на колена. ДА ЖИВЕЕ МАКЕДОНИА!
48
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докога нашите управници ще лансират тия кекала и ще им раздават паспорти .Трябва да им се покаже че щом те не ни искат ние пък въобще не ги искаме.За останалото ще се погрижат албанците.
47
9
 
3
 
! Отговори
Блоди Албо преди 10 години
Оставете фирома на нас,вие булгарите неможете една плоча да ставите.ФИРОМ=РЕПУБЛИКА ИЛИРИДАВЕЛИКА АЛБАНИАААААА