Хирург заряза пациент насред операция, свършила му смяната

Постъпката на хърватския лекар е протест срещу министерството
22 яну 2014 17:12, Елка Василева
53
Хирург заряза пациент насред операция, свършила му смяната
Снимка: архив, Reuters

Хирург от клиника в Загреб оставил пациента си насред операция, защото смяната му свършила. Той не си довършил работата, тъй като не му плащали извънреден труд, пише хърватският вестник „24 сата“.

„Започнах тежка коремна операция в 15 часа и оперирах до 20 часа. Операцията не беше приключила, но смяната ми свърши. Тъй като според новите правила никой не ми плаща за работа след изтичане на смяната, напуснах залата и предадох работата на колегата от следващата смяна. Той е завършил операцията след три часа“, разказа хирургът.

Нещата стават още по-лоши, като се има предвид, че по думите му той не е единственият, оставил пациент под анестезия в операционната. През последната седмица е имало поне няколко такива случая. Всичко това се прави в знак на протест срещу здравното министерство.

Причината за този неетичен протест е новият колективен трудов договор, с който е въведена работа на смени, като годишно са разрешени 180 часа извънреден труд. Лекарите твърдят, че този труд не им се заплаща, а здравното министерство твърди, че всичко се плаща. Тези словесни битки продължават от месеци.

Повечето медици обаче са изумени от факта, че хирурзи изоставят пациентите си насред операция.

„Такава система за работа е невъзможна, защото лекарите не поправят пациентите си, те не са автомонтьори, които във всеки един момент могат да спрат работа“, каза председателят на Хърватската лекарска камара д-р Хървойе Миниго. Той очаква от министерството да издаде инструкция към директорите на болници за това как да се постъпва при работа на смени, така че повече да не се стига до подобни абсурди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ognyan.petrov.71 Лекар ли си, за да даваш такива мнения или само любител писач?
41
11
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истината е че 99,9% от хората са зомбита, не им достига, манипулират се много лесно, виждат само това което им кажат, че трябва да виждат! Тази статия е пример, а резултата е в коментарите!Така ви манипулират и на изборите и в работата и навсякъде! Затова сте РОБИ и такива ще си останете!
40
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Статиите не се пишат от тия дето пишат законите, но тия дето пишат законите нареждат как да бъдат писани статиите, а *** ръкопляскат!
39
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам приятелю, кой плещи гупости и кой в какъв час се намира! Отвори си очите и виж света около теб, погледни реалността и виж до къде те докараха..
38
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това което се получава в крайна сметка е, че лекарите пак си работят извънредно, само че някои си намират повод. да не им плащат! Какъв според теб е смисъла на този закон, след като се прилага по този начин?
37
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен Ти нещо не си в час и плещиш глупости. Статиите не ги пишат тия, които пишат законите. Това е същото като ограничението за време на шофиране при камионджиите или пилотиране при пилотите. Човек не е машина да го пуснеш да оперира 10 часа, накрая ще сгреши и последствията ще са страшни.
36
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До анонимен 39Ами след като смяташ, че закона като не е измислен без повод, защо са нужни тези измислени статии? Защо се настройват хората с/у лекарите? Отделно каква е реалността и какво се получава на практика от такива недомислици!Този закон, бе въведен, през 2008 година в Гърция, резултата тотална разруха на действаща здравна система! За да се въвеждат подобни закони, първо би трябвало да има подходяща предварително подготвена база!
35
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен Ами закона не е измислен без повод, в крайна сметка човек се изморява, сложили са някаква граница, над която трябва да се смени екипа, а не накрая да те шие полузаспал хирург.
34
15
 
41
 
! Отговори
Мамантос преди 10 години
Гнусни ***, -- на това ги научи демокрациата и капитализма; при социализма за такова нещо долната *** щеше да отиде в затвора за 10 години, и мръсните му копиленца да реват!
33
13
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** пак разбрали-недоразбрали! Проблема е че според европейското законодателство, лекаря няма право да работи извънредно, от там нататък, всеки си го интерпретира както му изнася! Работодателя казва на лекаря, ти нямаш право на извънреден труд, защо тогава да ти го плащам, прави каквото искаш, ако искаш не работи, твой проблем! Това е направил и хирурга, изпълнил е абсолютно точно европейския закон! Щом някой е измислил подобни закони и са приети трябва да се спазват, кво ревете? На ви ЕС!
32
8
 
33
 
! Отговори
Ivan преди 10 години
Imam edin vapros: KOI?????????????
31
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
CHE E ABSURD ABSURD E NO DA DOIDAT DA VIDQT NA KAKVO SE KAZVA ABSURD V BG.
30
11
 
41
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Никой не се запита,за да стигне до този протест, какво му е стрували и колко е търпял!!!
29
8
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди 7 години опитаха да изнасилят приятелката ми в Борисовата градина в София, на 200 метра от мястото имало двойка моторизиран патрул на полиция СИГМА от онея назобаните бичмета дето гъ$а им е като наркомански вени надупчен от стероиди и като им се показала, цялата с разкъсани дрехи в листа и кръв онея продължили да си чоплят семки и и обяснили, че са в обедна почивка... Доооста по-напред сме от хърватите има да ни дишат прахта охооо...
28
8
 
43
 
! Отговори
TTT преди 10 години
Това е положението! Преди години имаше един подобен случай в САЩ с едни машинисти, дето зарязали влака в нищото (заедно с пътниците), защото им свършила смяната, а профсъюзът забранявал извънреден труд! Ама това май е по-гадно, макар, че е имало кой да го смени.
27
10
 
45
 
! Отговори
ветеринарен лекар преди 10 години
важното е ,че пациентът е започнат,и после довършен,като не се е събудил с изкарани черва ,всичко е точно !
26
8
 
52
 
! Отговори
70473 преди 10 години
Не прави на другите това, което не искаш да ти се направи! Един ден посетите семена ще трябва да ги пожънеш и ако си сял пшеница ще жънеш пшеница а не овес!
25
10
 
41
 
! Отговори
до 28 преди 10 години
Аз на пилота си плащам, достатъчно, за да не му свършва смяната!
24
11
 
43
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 10 години
Добре че на порното не им плащат така че току виж някой му свършила смъната, вади *** и...си заминава. Ама там идва друг да...мандръса. А бе сам си приказвам и ...анализирам.
23
13
 
38
 
! Отговори
до 24 преди 10 години
1.Старци ще бавиш ти, *** и жена ти, това ви е нивото! Лекарите в чужбина не ги мисли! Моли се на бог да сте живи и здрави, защото живееш в БеГетото и нямаш друг избор!2.Прочети долния пост!3. Поздрави от чужбина!