Турция ще защитава интересите на своите превозвачи

Турският транспортен министър за проблема с разрешителните
Обновена: 4 фев 2014 14:39 | 4 фев 2014 08:32, Елка Василева
60
Турция ще защитава интересите на своите превозвачи
Снимка: БТА

На основния граничен пункт между Турция и България Капъкуле – Капитан Андреево засега няма сериозен наплив от турски тирове, но има проблеми в международните транзитни превози във връзка с поведението на България. Това заяви турският министър на транспорта, мореплаването и съобщенията Лютфи Елван на пресконференция в Анкара, предаде БТА.

По думите му проблемът произтича от това, че за първите шест месеца на миналата година България е осигурила само 15 000 транзитни разрешителни от предвидената квота от 125 000 разрешителни за Турция.

"Турция е основният превозвач в транзитните превози през България. Но българските превозвачи получават по-големия дял от транзитните превози, който варира между 500 млн. и 750 млн. евро. Поради това от турското Дружество на международните превозвачи има оплаквания, че са ощетявани и настояват за увеличаване на техния дял в транзитните превози", каза турският транспортен министър.

Подчертавайки,че в направените от българска страна изявления по този повод било изразено желанието проблемът да бъде разрешен, министър Лютфи Елван заяви: "Целта е да запазим интересите на нашите превозвачи. Когато бъдат осигурени останали разрешителни,Турция ще отвори границите за българските тирове. Засега нямаме сериозни трудности. Продължаваме да следим обстановката. Ние също искаме проблемът да бъде разрешен в най-скоро време. Засега на Капъкуле няма сериозен наплив от тирове".

Според турски информационни източници поради проблема с транзитните разрешителни на българската страна опашките от турски тирове от Капъкуле са се прехвърлили на Ипсала. На граничния пункт между Турция и Гърция чакат около 600 турски тира, които са образували 16-километрова опашка.

Турски шофьори разказаха, че били принудени да дойдат на Ипсала, тъй като България не пропуска турските тирове, които нямат разрешителни за транзитен превоз през Капитан Андреево.

"Но и тук чакаме втори ден, досега ни мъчеха само на Капъкуле, а сега се прехвърлиха на Ипсала. Нека министрите на Турция и на България се разберат най-сетне и да се отървем от тези мъки", казаха турски шофьори пред камерата на турска телевизия.

За да разреши проблема с транзитните разрешителни, който спъва България, турската страна е започнала да пренасочва тировете, пътуващи за Италия и Украйна, към роро превозите с влак и по море.

Опашка от камиони на ГКПП "Капитан Андреево" се образува заради забраната на "Автомобилна администрация" на наша територия да се допускат турски тирове с еднократни разрешителни за превоз. Мярката е реципрочна на разпореждането на турската митница за българските камиони с транзитни разрешителни, въведена в края на януари.

Както Dnes.bg писа, транспортният министър Данаил Папазов очаква среща с турския си колега, за да бъде решен проблемът на българо-турската граница. Министър Папазов е имал среща с турския посланик, с когото са коментирали проблема.

„Без да се подпише двустранният протокол, няма как да стане това, което те искат – ние еднократно да дадем всички разрешителни, а те да не изпълнят нито едно от нашите искания”, заяви пред журналисти в Пловдив министърът на транспорта Данаил Папазов.

Той твърди, че по този начин ще се защитят българските превозвачи, и уточни, че разрешителните се дават на базата на един двустранен протокол, който продължава да действа, ако няма изразено искане от една от двете страни.

Папазов заяви, че България не иска да прави нещо в ущърб на турската страна, но не иска да страдат и българските превозвачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Рошко -какви ги говориш ,какво ще правят толкова наши тирове там ,ние празни да ги пращаме нямаме толкова тирове.
47
10
 
33
 
! Отговори
талибан преди 10 години
Турците никога не режат клона на който стъпват .Аз мисля , че по скоро проблемите произлизат от наша страна от колкото от съседите .
46
8
 
35
 
! Отговори
Оня преди 10 години
като гледам нямя нито един който да знае за кво става въпрос, само *** коментари.Българина си беше *** и няма да се промени. айде със здраве
45
10
 
35
 
! Отговори
crach преди 10 години
Imat pari v turciya I shte se opravyatJalko za bg transporta.mnogo hora ne go osaznavat.
44
9
 
44
 
! Отговори
steffo преди 10 години
Има лаф, че кой каквото и да ти говори - става дума за пари. Е, тук точно за това иде реч. България получава по-малко разрешителни за транзити отколкото Турция от нас. Искаме да си плащат разликата. Турците не искат да си плащат разликата защото това оскъпява техните превози. При условията на реципрочност ние ще им издадем толкова колкото издават те на нас. За повече ще искаме да си плащат. Около това се върти цялата история. Оставете ги настрана тези националистически глупости, говорим за пари!
43
10
 
42
 
! Отговори
Рошко преди 10 години
Проблема да го решим по братски .Влиза турски тир в България, влиза български тир за Турция.По равно. И никой няма, за какво да се сърди.Или, каквито услови и бройки от тяхна страна, същите условия и бройки от наша страна.Трябва да се уважаваме взаимно.
42
10
 
41
 
! Отговори
гого преди 10 години
Що за странни хора остават толкова жлъчни коментари .. да фалирали били бг превозвачите .. да фалирала държавата ..малки сме били, турците щели да ни заобиколят, та ние да му мислим .. въобще не разбирам перверзното и изкривено удоволствие да сееш жлъч и простотия по себе си реално, защото плюете други българи, т.е. по вас самите, защото преговарящите по този въпрос са също хора като вас, от вашия или съседен град. Защо никой не се опитва да вникне в проблема и да дава конструктивни коментари!?
41
10
 
36
 
! Отговори
Kolega преди 10 години
Kolegi zat celiat problem stoi pimk koito e zavladial celiat turski pazar i komandva cialoto ministerstvo na transporta .problema moje da se reshi za edin h no niamame darjava niama koi da zashtiti interesite na drebniat i sredeni transportni firmi
40
16
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз се кефя ,че български те превозвачи ще фалират и лека полека и цялата държава
39
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименНа какво се кефите - незнам? Те ще намерят решение.Въпроса е какво ще стане с българските превозвачи? Самоубийство на бизнеса?
38
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българското правителство най добре ще защити турските интереси.
37
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Турция няма алтернатива на маршрута през България и рано или късно ще клекне. Ако искат да построят 100 пристанища, да пуснат 5000 ферибота, пак няма да им стане работата с трансграничния превоз.
36
10
 
37
 
! Отговори
ha ha преди 10 години
можете ли да си представите ако територийте ни бяха разменени, щяха да се *АВАТ с нас както си искат, и стези политици дето ги имаме, циркът щеше да е пълен.
35
17
 
39
 
! Отговори
енергитик преди 10 години
Ами просто да им спрем ТОКА,и ще видите колко добрички ще станат !
34
15
 
38
 
! Отговори
за Витков! преди 10 години
Четейки цялата статия оставам с впечатлението ,че се разисква турския проблем не българския. Добре ,че беше последния абзац за да разберем и ние бегло за незгодите на нашите превозвачи. За мен трябва броя на разрешителните да е равен м/у двете страни и контрола да е жесток и безпощаден най-много катастрофи причинени от тежкотоварни камиони са именнно причинените от турските превозвачи. Трябва правилата да са стриктни и да няма възможност ДАИ да ги заобикаля. Строги мерки с/у тази нечленка на ЕС
33
14
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да стават да се махат само убиват хората по пътищата с гадните им стоки..
32
13
 
36
 
! Отговори
111 преди 10 години
ако няма проверки ще докарат всичките *** който има в турско *** край , така че да ходят по дяволите , а трябва да има и диодия да плащат за подръжка на пътищата , защо неправят така на гръцката граница , ами той не е луд този който изяде баницата , ами тия поплювковци нашите предатели
31
17
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само така!Трябва накрая и ние да започнем да си защитаваме интереса!Крайно време беше!
30
14
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"...те ще си решат проблема като си направят най-голямото летище във Европа..."Трдуно! Най-вече защото не са в Европа...
29
12
 
55
 
! Отговори
ее преди 10 години
значи гърците не ги пускат и са задържали 600 турски тира на опашка,а ние понже сме по-прости да ги пускаме транзит ли :) я да им увеличим таксите като искат да минават...и от турция да спрът да пускат разни терористи да минават от Турция в България ! И понеже сме външна граница на европа таксите за турски тирове трябва да са най-високи,както и контрола на пропусквателните пунктове! Трябва и проверки за алкохол да им се правят на джигитите