Паметник на Васил Левски бе открит в Цариброд

"Стига кръв, време е за мед", призова сръбският премиер
Обновена: 24 фев 2014 15:49 | 18 фев 2014 21:32, Елка Василева
70
Паметник на Васил Левски бе открит в Цариброд
Снимка: БТА

Премиерите на България Пламен Орешарски и на Сърбия Ивица Дачич откриха в Цариброд или Димитровград в Сърбия паметник на Васил Левски.

Ако Левски беше сега сред нас, убеден съм, че щеше да ни измери строго с поглед, да ни подкани да работим още по- усърдно за отечеството, да ни попита защо още не сме изградили неговата чиста и свята република и да ни завещае отново своята визия за България като част от общността на свободните народи. Това заяви Пламен Орешарски при откриването на бюст-паметника на Васил Левски в Димитровград, съобщи правителствената информационна служба.

Орешарски изрази своята убеденост, че паметникът в Димитровград ще символизира разбирателството между два братски народа, което през годините неведнъж бе поставяно на изпитание.

„Нека да се поучим от грешките на миналото и да гледаме с надежда в бъдещето. Вярвам, че днес слагаме основите на още един духовен мост между нашите две страни. Нека всички да продължим да носим Левски в сърцата си и да следваме неговите идеали и стремежи, които са не само рамка на нашето съществуване, но и задължение и дълг”, изтъкна премиерът Орешарски.

„Нека нашата съпричастност към идеите на Левски бъдат критерий за нашите добросъседски отношения и общото ни европейско бъдеще”, добави министър-председателят.

Пред събралите се на главния площад няколкостотин граждани Ивица Дачич каза, че сега е време за градене на добри и толерантни отношения, предаде Танюг.

„Невинаги в историята сме били умни, а днес искам вашите и нашите деца повече никога да не воюват, а заедно да откриват фабрики“, каза сръбският премиер. Той се обяви за провеждане на съвместно заседание на правителствата на двете страни, на което тема да бъде и трансграничното сътрудничество между България и Сърбия.

Дачич обеща, че в сътрудничество с Националния съвет на българите сръбското правителство ще направи всичко възможно за решаване на бюрократичните проблеми, свързани с българското малцинство в Сърбия.

Дачич говори и за бедността в тази част на Сърбия, като каза, че безработицата е висока, а заплатите са далеч под средните за страната.

„Думата „Балкани“ е съставена от двете турски думи Бал-Кан, което означава кръв и мед. Стига кръв, време е за мед“, заключи сръбският премиер.

Преди откриването на паметника двамата премиери бяха приети от председателя на община Димитровград Небойша Иванов, който ги посрещна с хляб и сол и с традиционните сушени домашни чушки.

Преди речите на двамата премиери момчета и момичета от гимназията в града изнесоха рецитал за делото на Васил Левски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
12
 
! Отговори
НЕ ЗАБРАВЯМ преди 10 години
Клането в Стара Загора Скрити истини за Старозагорските ужаси...От 19 до 21 юли 1877 г. продължава старозагорското клане от турската редовна армия на Сюлейман паша, с участието на албански башибозук, черкези, командвани от Дай Ахмед и чирпански ***. Актовете на садизъм са ужасяващи. Бременните жени са разпаряни и от коремите им са вадени неродени деца. Хора са нанизвани на шиш и печени като човешко чеверме. Българи са одирани живи, а кожите им са напълвани със слама и са окачвани по дърветата. Много са изгорени живи, някои първо полети с газ. Други са горени на жертвеници, имало раз
30
2
 
23
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Ние тук в Цариброд се гордеем че най-накрая откриха паметник на Български революционер, а вие пък псувате и плюете. Не мога да ви раъбера братя Българи.
29
23
 
7
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До 34Разсекретени документи ясно и точно казват, че атентатът на г. Буново е бил организиран от родната българска Държавна Сигурност, т.е. от българите. Но това не е сюрприз за никой, защото българина има исторически прецеденти да е колил и бесил собствения си народ "..., както и турчин не го е клал (Антон Страшимиров)
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
интересното е че и Haydut-ubietz и ma4enik пишат "***", което издава всъщност кой се крие зад тези думи
27
1
 
6
 
! Отговори
agha преди 10 години
do ma4enik- ne nie a vie okupirahte teritoriite prez 1396, i oshte neshto mn pove4e sme dali na sveta ot kolkoto vie na nego i mnogo pove4e narodi vi mrazqt ot kolkoto nas ne slu4aino ne vi iskat v evropa , are 4ao sega i patuvai...
26
0
 
15
 
! Отговори
До ma4enik преди 10 години
...Бомбата е поставена във вагона за майки с деца на влак 326, който се движи от Бургас за София. Бомбата е с часовников механизъм, а часът е разчетен да съвпадне с навлизането на влака в тунела в района на гара Буново. Там паниката и липсата на достатъчно въздух биха довели до възможно най-голям брой жертви....
25
0
 
15
 
! Отговори
Джингиби преди 10 години
До ma4enik" Атентат на гара Буново е най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите. Извършен е на на 9 март 1985 г. посредством бомба, поставена във вагона за майки с деца на влака Бургас - София."
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Haydut-ubietz...Срам и позор! В какво време живеем? Дори депутатите от ДПС имат портет на Левски в кабинетите си!
23
30
 
4
 
! Отговори
ma4enik преди 10 години
В Османската Империя "революционерите " се заточавали а не са се бесили. Бесили са убийците в което се явява и вашият " герой" та вашите герой все такива- я убийци на деца и жени ил крадци и обирджии. Ням прокопсия в тази изтрадала земя. Слава на Създателя, че изчезвате ...Скоро ние ще се самоуправляваме в Шарки -Румели виляети и такива главоболия с такова нищожно, свирепо, грабливо, безсрамно племе няма. На света няма племе в което хайдут, обирджия, убиец, терорист да са герой, Само при бугарите е така. Не ви искаме, искаме да се отарвен за винаги вас. Освободете окупираните територии
22
11
 
8
 
! Отговори
Станка(баба на Азис) преди 10 години
Oще по- лошо ке става! *** ке идат у сръбско, турчетата у турско, мангалчетата у френско, сирийчетата у Ес, а българчетата кой къде му видят очите! Свет широк , диванета булгарета много! България ке се разтури и без война скоро.
21
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Нали беше" точка по въпросът" защо е бил осъден Левски, защо продължаваш да сереш из форума
20
2
 
26
 
! Отговори
България над всичко преди 10 години
До всички, които пишат против Апостола на свободата, Васил Иванов Кунчев-Левски - вие сте жалки дори и в нищожеството си...Бог да прости Васил Левски. Бог да пази България. Амин.
19
2
 
7
 
! Отговори
Aquila1488 преди 10 години
Ако Левски беше жив щеше да те утрепе като мръсно куче разбра ли Орехарски??? После наред са Гея, Бея и Злодея, след тях Дебелян Шопарски и другата ***!
18
1
 
14
 
! Отговори
българчето преди 10 години
"Японците създали машина за съживяване на хора. Дошъл ред на България да я ползва, и нашите политици решили да съживят Ботев. Развели го из страната, бил сред народа, след което го завели на пищен банкет в резиденцията. Помолил Ботев за един ден да ползва машината, дали му я. Отишъл той на гроба на Вазов съживил го и му казал: Брат почвай да пишеш следващия том на "под игото" аз отивам да дигам четата"
17
4
 
6
 
! Отговори
Дяди Иван преди 10 години
Левски все пак има снимки в сръбска военна униформа.
16
23
 
4
 
! Отговори
Haydut-ubietz... преди 10 години
Васил Иванов Кунчев, или Левски, както го наричате вие този убиец на 12 годишно дете е съден и осъден не поради "ровилюционната си дейност " а поради това, че "умишлено, задушавайки и в пълно съзнание на извършваното деяние е умъртвил дете на 12 годишна възраст (пак българин-чирак в ханчето ) " за това е смъртната присъда.Не е за "революционна дейност"..Но след като само у вас хайдутите и крадците са на почит, няма как убийците да не застанат редом с тях...Васил ИвановКунчев -Левски е предаден от бугарин, осъден от бугарин...Майка му се хвърля в кладенец в Карлово след "освобождението "
15
20
 
4
 
! Отговори
До Орешароглу преди 10 години
Димитър Общи е албанец и заедно с Левски-Васкоцървула се занимавали с рекет В един от тези рекета Левски убива дете за назидание
14
23
 
5
 
! Отговори
777 преди 10 години
Левски е съден и признат за виновен като детеубиец. Точка по въпросът
13
5
 
17
 
! Отговори
Джингиби преди 10 години
Срам и позор братя и сестри!Само в ***, дори и на националния празник 3-ти март-освобождението от турско робство, потурнаците вместо трибагреника безнаказано развяват кармазъ байрака на поробителя.
12
6
 
6
 
! Отговори
Лепа Брена преди 10 години
Нищо лошо нема! Сбъдват се мечтите на Левски, да е в свободна страна, а не в турска губерния. Вървим отдавна по пътя на Косово сами и в мирен преход